Antalya'da 'Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali' düzenlendi - Son Dakika
Kültür Sanat

Antalya'da 'Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali' düzenlendi

Antalya'da 'Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali' düzenlendi Başkan Böcek: "Toroslardan tüten dumanı Antalya'dan dünyaya yayıyoruz" Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhitin Böcek: "Yörüklük, bir ırk, mezhep değil, bir kültürdür" "Ne mutlu bize ki Toroslarda tüten bu dumanı...

07.05.2022 01:24  Güncelleme: 01:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da 'Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali' düzenlendi

Başkan Böcek: "Toroslardan tüten dumanı Antalya'dan dünyaya yayıyoruz"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhitin Böcek:

"Yörüklük, bir ırk, mezhep değil, bir kültürdür"

"Ne mutlu bize ki Toroslarda tüten bu dumanı şimdi Antalya'dan tüm dünyaya yayıyoruz"

ANTALYA - Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivalinde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Gidin Toros dağlarına bakın, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez' sözünü hatırlatarak, " Ne mutlu bize ki Toroslarda tüten bu dumanı şimdi Antalya'dan tüm dünyaya yayıyoruz"dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesince Aksu ilçesi Solaklar Mahallesi At Çayırı mevkiinde düzenlenen Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali'nin açılışına, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, milletvekilleri, Antalya Ticaret ve Sanayi OdasıBaşkanı Davut Çetin, ilçe belediye başkanları, Türki Cumhuriyetlerden üst düzey yöneticiler, çok sayıda Yörük ve Türkmen katıldı.

"Yörüklük bir kültürdür"

Açılışta konuşan Başkan Böcek, bin yıldır Anadolu'yu yurt edinmiş olan Yörüklerin, yeryüzünün bu kadim coğrafyasına sinmiş olan kültürlerin üzerinde yepyeni bir üretim anlayışı oluşturduğunu hatırlattı.

Yörüklerin zihinlerinde, Asya'dan getirdikleri inanç ve kültürleri, ellerinde yaşam ustalığı; kısa zamanda bu güzel coğrafyanın dilini çözen birer büyücüye dönüştüğünü dile getiren Böcek, "Beylikler, devletler, imparatorluklar kurdular. Savaştılar, ürettiler. Yörüklük, bir ırk, mezhep değil, bir kültürdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin ruhunda yatan közdür. Yörüklük, Anadolu'nun kaybolan yüreğinde taşıdığı sırdır. Yörüklük, Dadaloğlu'nun isyanındaki hardır" diye konuştu.

"Bilmek zorundayız"

Yörük kültürünün, arşivlenerek değil, korunarak yaşatılmalı ve geleceğe aktarılması gerektiğinin altını çizen Başkan Böcek, " Bu kültürü yaşatmak için anlamak, anlamak için bilmek zorundayız. Edirne'den Ardahan'a, Kastamonu'dan, Antalya'ya ülkenin dört bir yanına tespih taneleri gibi dağılan, bu güzel toprakları yurt yapan, vatan kılan Yörüklerin tarihleri, kültürleri ve üretim biçimlerine daha yakından bakmak için yola çıkıyoruz"dedi.

"Antalya'dan tüm dünyaya yayıyoruz"

Yörük kültürünü bizzat yaşayan şanslı insanlardan biri olduğuna değinen Böcek, " 'Torosların evladı' diyerek beni bağrınıza bastınız ve kutsal oylarınızla beni bu göreve getirdiniz. Benim de siz hemşehrilerime ve Yörük kardeşlerime her konuda destek olmak boynumun borcudur. Yörük Türkmen kardeşlerimizi, tüm dernekleri bir araya getirme hayalim vardı. Ne mutlu ki bugün bu hayalimi gerçekleştiriyorum. Unutmayınız ki tarih hayal edenleri değil hayalini gerçekleştirenleri yazar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Gidin Toros dağlarına bakın, eğer orada bir Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez' demişti. Ne mutlu bize ki Toroslarda tüten bu dumanı şimdi Antalya'dan tüm dünyaya yayıyoruz"ifadelerine yer verdi.

Başkan Böcek, ana sponsorlardan işadamı Şahin Kırbıyık'a, Türk dünyasının agası kılıcını hediye etti.

"Anadolu'ya gelen okuz"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yörük'ün özelliklerinden bahsederek," Soframız bereketli, obamız şen, toyumuz kutlu olsun. Bir kültür şölenindeyiz, tarihi, mekanı, şahsiyeti ve misyonu yeniden yorumlama makamındayız. Yörük yürüyerek tarih yazandır. Asya derinliklerinden gerilen bir yayın Avrupa'ya Batı'ya doğru hızla yükselen, hızla giden, ufka doğru yürüyen okudur Yörük. Bizler o Asya derinliğindeki yayın Anadolu'ya gele okuyuz. Yörük aynen bir arı gibi her gittiği diyardan bir kültür alır ve taşır. Yörük bir inanç neferidir. Yörük güçlü bir şahsiyetin adıdır. Yörük Türkmen bir yürüyen misyonun şahsiyetidir. Başı öne eğik dolaşan hiçbir Yörük görmedim. Yörük'ün başı dik alnı açık zihni berrak ve ufku vakardır"dedi.

"Bir ırk meselesi değil"

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal," Mahalli derneklerin faaliyetleriyle başlayan şölenler büyüye büyüye Söğüt'e zirveye ulaştı diyebiliriz. Bugün burada görüyoruz ki olağanüstü zamanlarda bir enerji ortaya çıkıyor. Bunu bir akla bir iradeye büründürerek yarına taşıma noktasında zaman zaman yetersiz kalıyoruz. İşte bu uluslararası festivalle de bir kez daha görüyoruz ki Türkistan'dan başladığımız yürüyüşümüz, İslamiyet'le taçlandığı Balkanlardan Tuna boylarına ardımızda bıraktığımız bütün hicransı topraklara kadar ulaşmış. Bugün burada yeniden cem olmuş. Bağımsızlığın timsali Toroslardaki tüten ocaklardan Anadolu'nun her noktasında tüten ocaklardan buraya gelen büyük iradeyi güçlendiren tüm derneklerimize müteşekkiriz. Zor şartlar altında zaman zaman ithamlarla karşılaşılsa da bu mücadeleyi bırakmadılar. Bu topraklarda milliyetçiliğin bir ırk meselesi değil bir vatan meselesi olduğunu mücadele ede ede bugün daha büyük noktaya taşıyoruz. Tüm coğrafyalara yeniden ifade ve cesareti katılımlarıyla misafirlerimiz taşıyacaktır. Bugün bu birlikteliği sağlayan uluslararası festivalle beraber Antalya'mızdan tüm dünyaya Türklüğün izinin olduğu tüm coğrafyalara yeniden iradeyi yeniden cesareti buraya katılımlarıyla beraber misafirlerimizle her birimiz taşıyacaktır"ifadelerini kullandı.

Antalya\'da \'Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali\' düzenlendi
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Antalya'da 'Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali' düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement