Mersin ve Eskişehir'deki üniversitelerde cam ve seramik alanlarında iki bölümden mezun olan Soysal, özgün desenler de geliştirerek sanatında ilerlemeye çalışıyor.
Soysal, Bursa'daki evinden, ailesiyle yaşadığı sıkıntılar nedeniyle 17 yaşında ayrıldığını ve o yıllarda bir süre takı yaparak geçimini sağladığını söyledi.
Seramiğe ilgisinin, çocukluğunda oyun oynarken ortaya çıktığını belirten Soysal, "Bana bu seramik tutkusu sokaklardan geldi. Küçükken sadece çamurla oynuyordum, başka oynadığım bir şey yoktu. Çamurdan pastalar, yemekler, evler, kedi köpek evleri yapıyordum" dedi.
Takı yapma becerisini de gördükten sonra plastik sanatlara merakının iyice arttığını vurgulayan Soysal, buna karşı seramiğin her zaman aklının bir köşesinde olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Hani insanın kafasında yer edinen bir şey vardır. O şey benim için seramikti. O yüzden hiç kaçırmadım. Üniversitede ilk tercih ettiğim bölümlerden biri oldu ancak her yıl üniversiteyi kazanmama rağmen gidemedim çünkü kendi başıma geçiniyordum. 4 yıl sonra Mersin Üniversitesi Cam Seramik Bölümü'nü kazandım. Orası maddi açıdan çok uygun bir kentti. Ekonomik olarak gücümün yeteceğine karar verdim ve gittim. Orada da pazarlara çıktım, takı sattım. Başarılı bir öğrenciydim, burs aldım. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde okumaya karar verdim ve mezun oldum. Şimdi Eskişehir'de seramik atölyemi açtım. Burada hem çalışmalarıma devam ediyorum hem de ticari döngüye ihtiyacım olduğu için çeşitli yerlerde yaptığım ürünleri satıyorum."
-"Yaptığım her ürünün deseni ayrı"
En çok çanak, vazo ve heykel üretmeyi sevdiğini aktaran Soysal, eserlerinin üzerindeki her bir desenin birbirinden farklı olmasının, en büyük özellik olduğuna dikkati çekti.
Kuş figürlü objelerinden örnekler veren Soysal, "Kuşların ana hatları sabit belki ama içlerindeki desenleri tekrar edemiyorum. O yüzden 300-350 kuş objem var. 4 ayrı modelde ama bu kuşların üstündeki desenlerin her biri ayrı. Bu desenleri çamur yumuşakken kazıyarak yaptım. Aynı şekilde sırlarını da kendimi yapıyorum. Bu yüzden aynılarını tekrar edemiyorum" ifadesini kullandı.
Soysal, seramikte ajur tekniği ve detay çalışmayı, farklı yöntemleri bir arada kullanmayı tercih ettiğini bildirdi.
Alternatif pişirim teknikleri üzerinde çalıştığı ve bu konuda sergi açmayı planladığı bilgisini veren Soysal, "En büyük hayalim ise mesleki anlamda bütün bilgilerimi cömertçe paylaşabileceğim, sürekli sergilerin, faaliyetlerin, etkinliklerin düzenlendiği bir sanat galerim olsun istiyorum. Bu alanda biraz varlığımı hissetmek ve hissettirmeyi amaçlıyorum" diye konuştu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Çocukluğunda Oynadığı 'Çamur' Vazgeçemediği Tutkusu Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?