Dr. Mithat Atabay: "Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin annelerinin, ruhlarına hitap etmiştir" - Son Dakika
Kültür Sanat

Dr. Mithat Atabay: "Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin annelerinin, ruhlarına hitap etmiştir"

Dr. Mithat Atabay: "Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin annelerinin, ruhlarına hitap etmiştir" Dr.

22.04.2023 09:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dr. Mithat Atabay: " Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin annelerinin, ruhlarına hitap etmiştir"

Dr. Mithat Atabay; Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak askerlerinin annelerine söylediği sözler Avustralya ve Yeni Zelanda'da büyük anlam taşıyor

ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, 25 Nisan günü Anzak çıkarmasında, Türk askerine verdiği emirle savaşın kaderini değiştiren, Türk ve Dünya tarihine geçen Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş sonrası Anzak askerlerinin annelerine söylediği sözlerin Avustralya ve Yeni Zelanda'da büyük anlam taşıdığını ifade ederek, "Mustafa Kemal'in savaş sonrasında Anzak askerlerinin annelerine söylediği söz çok dikkat çekicidir. Mustafa Kemal'in burada hayatlarını kaybeden Anzak askerleri için, "Annelerinin ve ailelerinin merak etmemesi gerektiğini, onların Türk dostluğu ve sevgisi ile korunmakta olduklarını, istedikleri zaman da burayı ziyaret edebileceklerini' söyleyerek, özellikle onların ruhlarına hitap etmiştir" dedi.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesi sınırları içerisinde 108 yıl önce Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Türk askeri 18 Mart'ta itilaf Devletlerini Çanakkale Boğazı'ndan geçirmeyerek, 'Çanakkale Geçilmez' destanını yazdı. Büyük bir hezimete uğrayan İtilaf Devleti, Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayınca, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda karadan çıkarma yapmaya karar verdi. 25 Nisan tarihinde Seddülbahir Bölgesinde 5 farklı bölgeden çıkarmaya başlayan düşman kuvvetleri, Saat 04.30 sıralarında Arıburnu'ndan çıkarma yaptı. 27'nci Alay birlikleri Anzak askerlerini kıyıda karşıladı. Mustafa Kemal Atatürk, 57'nci Alay ve Süvari Birlikleriyle Arıburnu'na hareket etti. Saat 10.00 sıralarında bölgeye gelen 19'uncu Tümen komutanı Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin çıkarma yaptığı Arıburnu'nda geri çekilen Türk askerine süngü takarak yere yatma emri vermesi emriyle savaşın kaderini değiştirdi. ve 'Size ben taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir' emriyle Türk ve Dünya tarihine geçti.

ÇOMÜ İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, 108 yıl önce Çanakkale Kara Savaşlarının yaşandığı 25 Nisan günü, Anzak askerlerinin çıkarma yaptığı Arıburnu'nda geri çekilen Türk askerine verdiği emir ve sözlerle savaşın kaderini değiştiren, Türk ve Dünya tarihine geçen Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak askerlerinin annelerine söylediği sözlerin, Avustralya ve Yeni Zelandalılar için büyük anlam ifade ettiğini belirtti.

Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak askerlerinin anneleri için, "Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız, huzur ve sükün içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" sözlerinin Avustralya ve Yeni Zelanda'da takdirle karşılandığını belirtti.

Avustralya'nın başkenti Canberra'da Avustralya War Memorial tören alanında Anzakların tarihlerinde katıldıkları tüm savaşlarla ilgili anıtlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün büstü ve Onun hayatı ile 1934 yılında Anzaklar için söylediği sözlerin yazılı olduğu bir anıt yer alıyor.

Çanakkale'de Kara Savaşları'nın 25 Nisan tarihinde saat 04.30'da başladığını belirten Dr. Mithat Atabay, "9 Ocak 1916 tarihinde İtilaf Devletlerinin Gelibolu Tarihi Yarımadası'nın terk etmesiyle sona ermiştir. Toplamda 8 ay 14 gün devam etmiştir. Çeşitli aşamaları vardır. 25 Nisan tarihinde Seddülbahir bölgesinin 5 tane koyuna çıkarmalar yapılırken, Arıburnu bölgesine Anzak askerleri çıkarıldı. Saroz Körfezinde gemilerle karaya asker çıkarıldı ama sonra geri çekildi. Beşike'de ise kıyıya doğru çeşitli saldırılar yapıldığı görülmektedir. Bizim ve Dünya tarihi açısından önemli bir olay olmuştur. Bu olay Mustafa Kemal'in burada 19'uncu Tümen Komutanı olarak bulunması ve savaşa müdahale etmesidir. Mustafa Kemal buraya müdahaleyi kendisi karar vermiştir. Çünkü İhtiyat Kuvvetleri Komutanı idi. ve top seslerinin duyulması ile birlikte kıyıyı korumakla görevli 27'nci Alay'dan gelen raporlar çerçevesinde Mustafa Kemal Bigalı'dan hareket edecek yanına 57'nci Alayı ve Süvari Birliğini de alacak. ve ilk karşılamayı 27'nci Alay Birlikleri gerçekleştirecektir. Mustafa Kemal'de saat 10 civarında dahil olacak ve savaşın kaderini değiştirecektir. Çünkü o sırada artık 27'nci Alay'a bağlı olan öncü birliklerin bir kısmı büyük zayiatlar vermişler ve düşmandan kaçıyorlardır. İşte o sırada Mustafa Kemal onlarla karşılaşmış ve onlara niçin kaçtıklarını sorarak, cephanelerinin bittiğini ve düşmanın geldiğini öğrenmiş. O sırada emrindeki birliklere siper almalarını emretmiş ve yere yat emrini vererek savaşın kaderini değiştirmiştir" dedi.

Mustafa Kemal'in neden bu kadar başarılı olduğunu da anlatan Dr. Atabay, "Başarılı olmasının sebebi, kendisinin Balkan Savaşları sırasında kendisinin Gelibolu Yarımadası'nı savunmakla görevli olan Kolordu'nun Kurmay Başkanlığını ve savaş planlarını yapmış olmasıdır. O yüzden Çanakkale Savaşları sırasında savaşa katılan 22 tane Tümen içerisinde Mustafa Kemal'in Tümeni ve Mustafa Kemal'de ön plana çıkarak adeta Gelibolu Yarımadası'nı ve Osmanlı İmparatorluğunu kurtaracak. Ayrıca yaptığı ve verdiği kararlarla da dünya savaş tarihine geçecektir."

Mustafa Kemal Atatürk'ün Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar için ayrı bir yer olduğunu da ifade eden Atabay, sözlerine şöyle devam etti:

"Tabi 25 Nisan dediğimiz zaman özellikle Mustafa Kemal'in savaş sonrasında Anzak askerlerinin annelerine söylediği söz çok dikkat çekicidir. ve dünyada bu konuda Mustafa Kemal'in bu sözünü duymayan yoktur. Mustafa Kemal oradaki sözünde burada hayatlarını kaybeden Anzak askerleri için, 'Annelerinin ve ailelerinin merak etmemesi gerektiğini, onların Türk dostluğu ve sevgisi ile korunmakta olduklarını, istedikleri zaman da burayı ziyaret edebileceklerini' söyleyerek, özellikle onların ruhlarına hitap etmiştir. Hatta Avustralya'da niçin Mustafa Kemal'i çok seversiniz sorusuna karşılık şöyle denilmiştir; 'Bizim buradaki siyasetçilerimiz sadece mezarları yaptılar ve oradaki ziyaretleri sağladılar. Ama hiçbir tanesi Mustafa Kemal gibi bizim ruhumuz da yaşadığımız acıları, sevgiyi ve özlemi dile getiren bir söz söylemedi.' O yüzden Avustralya ve Yeni Zelanda da Mustafa Kemal'in Anzak askerleri için söylediği söz daima akıllardadır ve her biri adeta ezberlemiş vaziyettedir. O yüzden 25 Nisan Türkiye'de aslında Türklerin kutlayabileceği veyahut yapabilecekleri bir şey değil aksine Anzakların hatırladıkları bir gündür. Çünkü 25 Nisan tarihinde düşman kuvvetleri Gelibolu Yarımadası'na gelmişler ve Türk askerini öldürmüşlerdir. O yüzden de onu kutlamak yerine belki barış için birlikte işbirliğine yönelmek ve bir daha savaşmamak esas alınmalıdır."

Dr. Mithat Atabay: "Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin annelerinin, ruhlarına hitap etmiştir"
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Dr. Mithat Atabay: 'Mustafa Kemal Atatürk, Anzak askerlerinin annelerinin, ruhlarına hitap etmiştir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement