Meryem Ana Arkeoparkı Açılış İçin Gün Sayıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Meryem Ana Arkeoparkı Açılış İçin Gün Sayıyor

Meryem Ana Arkeoparkı Açılış İçin Gün Sayıyor

Balıkesir'in Erdek İlçesi'ndeki Zeytinli Ada'da yer alan tarihi eserler, 7 yıllık bir çalışmanın ardından gün yüzüne çıkarıldı.

28.06.2013 12:09

Balıkesir'in Erdek İlçesi'ndeki Zeytinli Ada'da yer alan tarihi eserler, 7 yıllık bir çalışmanın ardından gün yüzüne çıkarıldı. Meryem Ana Arkeoparkı adıyla önümüzdeki günlerde ziyaretçiler tarafından gezilebilecek 10 dönümlük adada, vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları gibi alanlar bulunuyor.

Tatil bölgeleri arasında yer alan Erdek'teki tarihi yerler arasında dikkat çeken Zeytinli Ada'daki devam eden arkeolojik çalışmalar son aşamaya geldi. M.S. 4'üncü yüzyıldan kalan tarihi eserlerin yer aldığı adada yapılan arkeolojik kazılar, önümüzdeki günlerde Meryem Ana Arkeoparkı adıyla ziyarete açılacak. Adada yapılan kazı çalışmaların başkanlığını yürüten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nurettin Öztürk, Zeytinli Ada'nın daha önce manastır olarak kullanıldığını söyledi. Yakın tarihe kadar adanın Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı kamp bölgesi olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Öztürk, "Burada 12-13 tane kamp yeri vardı. 2003-2004 yılında restoran yapmak istediler. Burası SİT alanı olduğu için kurula başvurdular. Biz ise bu dönemde bir kazı çalışması gerçekleştirdik. Belediye Başkanlığı ve kurula bir rapor verdik. Böyle bir işletmeye izin verilemeyeceğini rapor ettik" diye konuştu.

Daha sonra 2006 yılında kazılara başladıkları hatırlatan Doç.Dr. Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Erdek Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü'nün bize verdiği ödenekler doğrultusunda çalışıyoruz. Kaymakamlık ile Liman İşletmeciliği de destek veriyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na 2 yıl önce bir proje vermiştik. O projemiz de ikinci seçildi. 2010 yılında buraya dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay geldi. Kendisini gezdirdik ve çok etkilendi. Yapılan çalışmaları görünce 'Arkeopark yapalım' dedi. Biz de buraya arkeopark yapmak istiyoruz. Yakın zamanda burayı turizme açacağız. Yarım kalan çalışmalarımız var. Bu bölgenin tapusu belediyede, işletmesinin kim tarafından yapılacağı bir protokol eşliğinde yapılacak."

Ada ile ilgili bilgi de veren Doç.Dr. Öztürk, M.S. 2'nci yüzyılda yaşanan deprem ile buranın ada haline geldiğini söyledi. Adada 5 kilogram ağırlığında Meryem Ana ve Hz. İsa'nın ikonasının da yer aldığını ifade eden Doç.Dr. Öztürk, 10 dönümlük alanda, vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları, o döneme ait tuvaletin yanı sıra tapınma ve keşiş alanlarının bulunduğunu açıkladı.

KİLİSE VE MANASTIR OLARAK KULLANILMIŞ

Doç.Dr. Öztürk, adanın daha önce Ortodoks kilisesi ve manastır olarak kullanıldığını hatırlattı. Yaptıkları çalışmada 300 mezar açtıklarını da dile getiren Doç.Dr. Öztürk, "Burada 3 türlü mezar bulunuyor. Bunlar, kendi istekleri ile gömülen din adamları, hastalıktan ölenler ve vasiyetten gömülenler olarak sıralayabiliriz. Burada Meryem Ana Kilisesi olduğu için başka ülkelerden ziyarete gelenler olduğu için yaşlılık ve hastalıktan dolayı burada gömülenler de vardı" dedi.

KARANTİNA ADASI

Osmanlı Dönemi'nde karantina adası olarak kullanıldığını da söyleyen Doç.Dr. Öztürk, "Erdek'e gelen gemiler burada durduruluyordu. Gelenler kontrol ediliyorlardı. Sağlamlar karaya gönderiliyor, hasta olanlar burada kalıyordu. Bu nedenle buraya karantina adası da deniyordu. Ayrıca burada iki suyumuz var. Birisi göz hastalıklarına iyi gelebilecek nitelikte olan, diğeri ise yaz, kış 25 - 26 derece ısıyı koruyabilen hamamlarda kullanılabilen su" dedi. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Meryem Ana Arkeoparkı Açılış İçin Gün Sayıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement