Oyuncakçı Dede Sergisi: Büyükler Oynadı, Çocuklar İzledi - Son Dakika
Kültür Sanat

Oyuncakçı Dede Sergisi: Büyükler Oynadı, Çocuklar İzledi

Efeler Belediyesi öncülüğünde açılan 'Oyuncakçı Dede' sergisinde, büyükler oyuncaklarla oynarken çocuklar izledi. Sergide geçmişten günümüze zeka ve beceri oyuncakları sergilendi.

21.11.2023 03:10  Güncelleme: 07:31

'Oyuncakçı Dede' sergisinde, bu kez oyuncaklarla büyükler oynadı çocuklar izledi

AYDIN - Efeler Belediyesi öncülüğünde açılan ve eski yıllarda oynanan topaçtan, tel arabasına kadar birçok oyuncağın sergilendiği 'Oyuncakçı Dede' sergisinde, oyuncakları bu kez büyükler oynadı çocuklar izledi.

Efeler Belediyesi öncülüğünde 'Oyuncakçı Dede' olarak bilinen Erkan Atalı'nın 'Geçmişten Günümüze Zeka ve Beceri Oyuncakları' isimli oyuncak sergisi açıldı. Serginin açılışını Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ve minik öğrenciler yaparken, topaçtan tel arabasına, bez bebekten akıl beceri oyuncaklarına kadar birçok oyuncağın yer aldığı sergide oyuncakları bu kez büyükler oynadı, küçükler izledi. Açılış sonrası sergide yer alan oyuncakları inceleyen Başkan Atay ve misafirler, oyuncaklar ile adeta geçmişte yolculuk yaparken, Teknik Öğretmen Erkan Atalı'nın yaptığı yıllar öncesine ait eski oyuncaklardan oluşan sergide 116 farklı çeşit oyuncak sergileniyor. Sergide çocuklar da eski oyuncakları dikkatle inceleyerek nasıl oynandığını çözmeye çalışırken renkli görüntüler ortaya çıktı.

Açılış öncesinde kısa bir konuşma yapan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, "Buradaki materyallerin bir kısmı Antik Çağ'da oyuncaklarla ilgili olan objeler. Bunları çocuklarla buluşmasını sağlıyoruz. Eskiden bizlerin tabi bugünkü modern oyuncakları gibi oyuncakları yoktu. Telden arabalar yapıyorduk hep. Burada onları da görme olanağı buluyoruz. Ben Oyuncakçı Dede Erkan Atalı'ya çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Eski oyuncakları günümüze taşıdım"

Eskiden oynanan oyuncakları atık malzemelerden geri dönüşüm yaparak günümüze taşıdığını ifade eden Oyuncakçı Dede lakaplı Erkan Atalı, " Meslek Lisesi'nde öğretmenlik yaparken ilkokul, ortaokul ve üniversite öğrencilerinin genelde ödevlerini yapıyordum ben. O zamanlar 'ödevci dede' diyorlardı. Sonradan mahallenin çocukları ile beraber okullarda çalışmalara başladık. Yani özellikle anaokulu çocuklarının koyduğu bir isim bu 'Oyuncakçı dede'. Yıllardır bu işin içindeyim ama 2011 yılından bu yana daha profesyonel olarak çalışmaya başladım. Şu anda Aydın ili ve çevrede 500'ün üzerinde sergi açtım. 8 ayrı ilde de kalıcı sergim var. Ayrıca buradaki oyuncakların hepsi atık malzemelerden yapıldı. Serde yörüklük olunca çevreden ister istemez etkilendik. İlk oyuncak işine başladığımda 80 çeşit oyuncak vardı. Şimdi ise 116 çeşide yükseldi. Her gören 'şöylede bir oyuncak vardı' diyerek tarif ediyor ve onu yapıyoruz. Türkiye'de ilk 1930'lu yıllarda oyuncak fabrikası kurulmuş ve ondan önce hiç oyuncak yoktu. Tabi o dönemler çocuklar kendi oyuncaklarını yapmaya başladı. Böyle olunca ben de çalışmaları bu duruma getirdim. Eskiden oynanan oyuncakları günümüze taşıdık ve çok da olumlu tepki aldım. Yani sergilerimize nine ve dede torunuyla geliyor. Nine, dede oynamaya devam ediyor, torun sıkılıyor" dedi.

"Sergi beni çocukluğuma götürdü"

Sergide yer alan oyuncakların dünü bugünle buluşturduğunu ifade eden misafirlerden Mehmet Özçakır, "Bugünkü sergi beni gerçekten geçmişe ve çocukluğuma döndürdü. Bugünün şanslı çocuklarının kullandığı plastik oyuncakların yerine Erkan hocamız, doğada en orjinal haliyle bulduğu ürünleri çocuklara ve bizim gibi çocukluğunu özleyenlere gerçekten çok güzel bir fırsat sunuyor. Bugünün çocukları çok şanslı mı, yoksa eskiler mi çok şanslı? Bu konu tartışılır ama gerçekten bugünkü sergi bizi geçmiş ve nostaljik ürünlerle dünümüzü bugünle buluşturdu. Ayrıca Oyuncakçı Dede Erkan Hocamız eski oyuncaklarla geleceğin çocuklarına el ürünü olarak yaptığı bu ürünleri ile oyuncağın değeri ve tarihini belleklere kazıtıyor. Çünkü hazırın hiçbir değeri yok. Oysa el emeği ile ruhunuzla işleyerek günümüzde oyuncak olarak değerlendirmek çok keyifli bir şey olsa gerek" dedi.

Çocuklar eski oyuncakları çok sevd

Serginin açılışını yapan miniklerden 9 yaşındaki Erva Yurttaş, "Önceden atalarımızın nelerle oynadıklarını görmüş oldum. Sergide bir tane tabanca vardı, onu ilk defa görmüştüm. Çok ilgimi çekti. Bu oyuncakları ilk defa gördüm ama çok hoşuma gitti" dedi.

Sergideki oyuncakları çok sevdiğini belirten 9 yaşındaki Nisa Gürsoy ise, "Sergideki oyuncakları ilk defa gördüm ve hoşuma gitti. Ben oradaki bebek oyuncakları oynamak isterim" diye konuştu.

Bebek oyuncaklarını çok sevdiğini ifade eden 9 yaşındaki Elif Çelik de, "Bu oyuncakları gördüm ve çok sevdim. Atalarımız eskiden bu oyuncaklarla oynamış. Bunları görmüş olduk. Yapan kişinin ellerine sağlık, çünkü çok güzel yapmış. Bebek oyuncaklarını çok sevdim ve oradaki beşiklerle oynamak isterdim. Şimdiki oyuncaklar da güzel ama eskiden olan oyuncaklar daha çok ilgimi çekiyor" ifadelerini kullandı.

Çocuklarla birlikte sergiyi gezen ve oyuncakları inceleyen Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Oyuncakçı Dede lakaplı Erkan Atalı'ya teşekkür plaketi takdim etti.

Oyuncakçı Dede Sergisi: Büyükler Oynadı, Çocuklar İzledi
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Oyuncakçı Dede Sergisi: Büyükler Oynadı, Çocuklar İzledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement