Şair Ali Sali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi iş birliği ile düzenlenen "Şiirin Durakları" etkinliğinde okurlarıyla buluştu.
Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşen etkinlikte konuşan şair Ali Sali, şiirin aynı zamanda bir dertle hemhal olmak anlamına geldiğini belirterek, "Şiir derdini 1978 yılında, şair Şakir Kurtulmuş ve Allah rahmet eylesin öykücü Ramazan Dikmen açtı başıma. Şiirle tanışmadan önce şiirle mayalandığım yer ise Balıkesir'in Karyağmaz köyüdür." dedi.
Sali, "Karyağmaz köyü, hakkında kanun çıkmış resmen varolmayan tek köydür, taşınması gerekiyor. Karyağmaz'ın 500 yıllık bir tarihi var. Bu köyün en önemli özelliği, Cumhuriyet'e kadar sancakları, beylikleri atlayarak vergisini doğrudan payitahtta, Eyüp Sultan'a ödeyen bir köy olması. Baskıların olduğu 1961 ve 1982 anayasalarına yüzde yüz hayır oyu veren tek yerdir. Köyün halen yüzde sekseni hafız. Aynı dönemde yedi sekiz kişinin deneme, şiir ve hikaye yazdığı bir köydür." diye konuştu.
İlk şiirinin Hasan Aycın, Osman Bayraktar ve Vedat Şahin'in Bursa'da üniversite öğrencisiyken hazırladıkları sanat ve edebiyat ekinde yayımlandığını söyleyen Sali, daha sonra Aylık, Yönelişler ve Mavera dergilerinde yayımlandığı bilgisini verdi.
Sali, Mavera'dan sonra bir süre hiç şiir yayımlamadığına dikkati çekerek, şunları anlattı:
"Kayıtlar'a kadar hiç şiir yayımlamadım. Kayıtlar'dan sonra ise İslam dergisinde, ardından eski Zaman'ın çıktığı yıl bir yılı aşkın süre gazetede çalıştım. Zaman el değiştirince benim tayinimi de Ankara'dan İstanbul'a çıkardılar. Ben de bu duruma riayet etmeyince kovdular. O dönemde TRT'de senaryo yazarlığı ve danışmanlık görevlerinde bulundum."
Hece dergisinin ilk döneminde şiirlerini gönderdiğini ve yayımlandığını ifade eden Sali, daha sonrasında yine uzun bir süre şiir yayımlamadığını belirtti.
"Re Mektupları" Hece'den çıktı
Sali, Kökler dergisinde yayımlanan şiirinin ardından şiir yazmaya devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Benden yazı ve şiir istendi ise dergilere verdim ama ben kendim hiçbir dergiye şiir yollamadım. Şiir isteyen dergi ister Sivas'ta, isterse de Salihli'de olsun geri çevirmedim. Bu konuda rehberim de Allah mekanını cennet eylesin, Türkiye'nin muhtarı Fethi Gemuhluoğlu ağabeydir. O, Malatya'da Arapgir'in mahalli gazetesinde yazmaktan çekinmedi, ben de kim talep ettiyse verdim. Son üç dört yıldır Az Edebiyat'tan Türk Dili'ne, Kurgan'dan Edebiyat Ortamı'na farklı dergilere şiir verdim. Çıkacak Hadramut kitabından bir bölüm de Yedi İklim'in nisan sayısında yayımlanacak. İtibar dergisinin Mart sayısına da şiir verdim."
Etkinliğin moderatörü şair Şakir Kurtulmuş ise, Sali'nin ilk şiir kitabının yayınının 2016'da nasip olduğunu söyleyerek, "Ali Sali, şiirden hiçbir zaman kopmadı, uzun yıllar şiire emek verdi. Hece Yayınları'ndan çıkan 'Re Mektupları', özellikle eşine ithaf ettiği şiirlerden oluşan bir eser. İki şiir kitabı da yayına hazır durumda. Ali Sali'nin şiiri aynı kuşağa mensup olduğumuz için benim kendime çok yakın bulduğum bir şiir. Aynı yıllarda başladık yazmaya Ali ile. Şiir yolculuğumuz birlikte devam etti. O yüzden Ali Sali'nin ve şiirlerinin bende ayrı bir yeri vardır." dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Rehberim Fethi Gemuhluoğlu Ağabeydir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?