Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı - Son Dakika
Kültür Sanat

Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı

Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı.

02.10.2010 12:07

Sezon, Gölcük Belediyesi tarafından restore ettirilen ve 16. yüzyıl Osmanlı yapısı olan Kazıklı Kervansaray'da açıldı. Turgut Özakman'ın yazdığı, Ali Sürmeli'nin yönettiği "Resimli Osmanlı Tarihi" adlı oyunda Şehir Tiyatroları sanatçıları performanslarıyla seyirci tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyun sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu sahneye çıkarak oyunun yaratıcı kadrosu ve oyuncularını tek tek kutladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları aynı gece hem sezon açmanın hem de Türk Tiyatrosu'na yeni bir sahne kazandırmanın onurunu yaşadı.

GECEYE BÜYÜK İLGİ

Gölcük Kazıklı Kervansaray'da perde açan Şehir Tiyatroları'nın bu önemli gecesine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük AK Parti İlçe Başkanı Mevlüt Demir, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Dr.Tahir Büyükakın ve Dr. Mustafa Çöpoğlu, daire başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

GEÇMİŞ İLE ŞİMDİYİ BİRLEŞTİREN MEKAN

Oyun öncesinde Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik gelenek üzere sezonun açılış konuşmasını yaptı. Birecik, konuşmasında

16. yüzyıldan kalma bir kervansarayın harabelerinden modern çağdaş bir kültür mekanı yapmanın olağanüstü bir başarı olduğunu söyledi. Birecik, "Bu geçmiş ile şimdiyi birleştirip şimdiyle gelecek arasında köprü kuran çalışmanın bir tarafında olmak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun kıvanç tablolarından biri oldu. Bu gün burada sadece yeni bir sahneyi yeni bir oyunla açmıyoruz. Bu gün burada bağlantısı koparılmış toplumsal hafızanın tiyatronun ve sanatın eliyle yeniden ruh buluşuna tanık oluyoruz" dedi.

500 YILLIK ANLAMLI SÖZ

Bugün, 16. yüzyıl Osmanlı yapısı olan bu önemli mekanda hazırlanan oyun için beş yüz yıl önce söylenmiş bir sözü tekrar etmekle yetineceğini kaydeden Birecik, "Biliyorum, merak ediyorsunuz, ama yaptığımız oyunlar anlatsın size kendilerini" şeklinde konuştu.

BAŞARILARI ÜLKE SINIRLARINI AŞTI

Şehir Tiyatroları'nın geçtiğimiz sezonda "Yolcu" "Rita" "Maskeliler" "Peynirli Yumurta" "Ay Işığında Şamata" ve "Derviş ve Ölüm" "Irk Bing" gibi oyunları sahnelediğini hatırlatan Birecik özellikle Irk Bitig ve Derviş ve Ölüm adlı oyunların başarısının ülke sınırlarını aştığını kaydetti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Derviş ve Ölüm" adlı oyunla Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek üçgeninde on ayrı kentte turne yaptığını ifade eden Birecik, "Tiyatro eliyle beş yüz yıllık kültürel bağlarımızın izlerini sürdü, kültürel kimliğin kurumuş köklerinden yeni heyecanlar üretti. Sanatın insanları sınırları, gümrük kapılarını hiçe sayarak nasıl birleştirdiğini gösterdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu; Sırbistan Cumhuriyeti Kültür Bakanı ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlarını aynı galada birleştirdi. İki ülkenin tarihlerinde ilk defa bir kültürel bağ kurmalarına vesile oldu" dedi.

CÜMLE ÖDÜLÜN ÖNÜNE GEÇTİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun "Irk Bitig" ile Avrupa'nın "en iyi oyunu" ödülünü aldığını hatırlatan Birecik, bu kararı veren jürinin karar metninde "Irk Bitig; dünya tiyatrosunun bundan sonra takip edeceği yol hakkında işaretler taşıyor" cümlesinin aldıkları ödülün önüne geçtiğini belirtti.

YURT DIŞINDA SAHNESİ OLAN İLK BELEDİYE

Birecik konuşmasında önümüzdeki sezon gerçekleştirilecek projelerden de söz etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun önümüzdeki sezon Bosna Hersek ile karşılıklı birer oyun sahnelemeyi hedeflediklerini duyuran Birecik, "Bu da Kocaeli imzası taşıyan Türk Tiyatrosu'ndaki ilklerden biri olacak. Gebze ve Gölcük sahnelerimizden sonra bir de yurt dışında muhabir sahne açmayı gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

SEYİRCİ OYUNU ÇOK BEĞENDİ

Konuşmanın ardından oyun başladı. Seyirci, Osmanlıdan Cumhuriyete, toplumumuzun siyasal serüvenini eleştirel, ironik ve keyifli bir komedyaya taşıyan oyunu büyük bir beğeni ile izledi. Şehir Tiyatroları sanatçıları da performanslarıyla dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyunun kostüm ve koreografisi ise büyük ilgi gördü.

SÜRMELİ'NİN MUTLULUĞU

Oyun sonunda oyunda anlatıcı rolünü oynayan Tarık Keskiner tarafından sahneye yaratıcı kadro davet edildi. Ardından sahneye oyunun yönetmeni Ali Sürmeli çıktı. İzmit ile yolunun ilk kez 1981 yılında ardından 1997 yılında açtıkları sahne ile kesiştiğini söyleyen Sürmeli, "Bugün de burada yeni bir sahne açıyoruz. Bu işe en çok buralı olan annem sevindi. İki aydır oğlum yanımda diyor. Bunun için öncelikle Nejat Birecik'e teşekkür ederim" dedi. Bu sözün üzerine sahneye çıkan Birecik de Sürmeli'nin Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden biri olduğunu ve kendisiyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

TÜRK TİYATROSUNA YENİ BİR SAHNE

Birecik, 16.yüzyıldan kalma bir mekanı Türk tiyatrosuna kazandırdıkları ve yeni bir sahne açılmasına vesile oldukları için de başta Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'e teşekkür etti ve her iki başkanı sahneye davet etti.

Gölcük Kavaklı Kervansaray'ı yeniden ayağa kaldırdıklarını söyleyen Başkan Ellibeş ise "Böyle bir mekanı sanatla taçlandıran Başkan Karaosmanoğlu ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Birecik'e teşekkür ediyorum" dedi.

BAŞKAN ELLİBEŞ'E TEŞEKKÜR

Başkan Karaosmanoğlu da sözlerine böyle bir mekânı Kocaeli'ne kazandırdığı için Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'e teşekkür ederek başladı. Tiyatronun hayatın kendisi olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, göreve geldikleri günden bu yana tiyatro ile halkı bütünleştirmenin çabası içinde olduklarını söyledi.

EN ÖNEMLİ ADIM TIR TİYATROSU

Bu nedenle Kocaeli'nde sahnelerin çoğalmasını sağladıklarını belirten Başkan Karaosmanoğlu en önemli adımın ise Tır Tiyatrosu ile atıldığını bildirdi. Başkan Karaosmanoğlu, Tır Tiyatrosu'nun Kocaeli'nin en ücra köylerine gittiğini ve buradaki insanları tiyatro ile tanıştırdığını ve son derece önemli bir misyonu yerine getirdiğini söyledi.

AYNI MUTLULUĞU NOVİ PAZAR'DA YAŞADIM

16. yüzyıldan kalma bir mekanda tiyatro izlemekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu aynı yöndeki bir mutluluğu geçen yaz Sırbistan'ın Novi Pazar kentinde Derviş ve Ölüm adlı oyunu izlerken yaşadığını hatırlattı. Novi Pazar'da Boşnaklarla oyun izlemekten büyük heyecan duyduğunu söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, başarılı turne için Genel Sanat Yönetmeni Birecik'e teşekkür etti.

OYUNCULARI KUTLADI

"Resimli Osmanlı Tarihi" adlı oyunu beğenerek izlediğini kaydeden Başkan Karaosmanoğlu, "Bugün tarihin derinliklerini, o dönemin siyasi ve sosyal hayatını anlatan bir oyun izledik. Sanatçılarımız oyunda oldukça başarılıydılar. İşte sanatçılar bunun için var. O hayatı bize ancak sanatçılar bu kadar iyi anlatabilirdi. Tüm oyuncularımızı tebrik ediyorum" dedi.

GECENİN EN GÜZEL KARESİ

Başkan Karaosmanoğlu daha sonra oyuncular ve oyunun yaratıcı kadrosunu tek tek kutlayarak çiçek verdi. Başkan Karaosmanoğlu, Başkan Mehmet Ellibeş ve oyunun yönetmeni Ali Sürmeli oyunun dekor koltuklarına oturarak oyuncularla hatıra fotoğrafı çektirdi.

TRT TÜRK CANLI YAYIN YAPTI

Öte yandan Şehir Tiyatroları için son derece anlamlı olan geceye Ulusal medya da büyük ilgi gösterdi. TRT Türk'te yayın yapan "Bu Ülke" adlı kültür sanat programı oyunun galasını canlı olarak verdi. Oyun öncesinde ve sonrasında da yine TRT ekibi Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sanat Yönetmeni Birecik, oyunun yönetmeni Ali Sürmeli ve oyuncularla röportajlar yaptı.

OYUNUN KONUSU

Oyunun başkişisi Vakıf, iyi niyetli, duygusal, ama siyasetin çarklarının nasıl işlediğini bilmeyen, bu yüzden de sürekli düş kırıklığına uğrayan ve tarihin gidişatını değiştirmek gibi olmayacak bir hayale kapılan biridir.

26 Mayıs 1960'ta sızarak uykuya dalan Vakıf, düşünde 26 Mayıs 1876'ya gider. Uyandığında ise 27 Mayıs 1960 devrimi olmuş, ama Vakıf yüzyıl öncesinde kalmıştır. Özakman, oyunda, toplumda yer alan anayasaları, aileyi, kadın erkek ilişkilerini ve üç padişah (Abdülaziz, V. Murat, Abdülhamit) dönemini işliyor.

OYUNUN BAŞARILI OYUNCULARI

Oyunda Vakıf karakteriyle başrolü Aydın Sigalı oynuyor. Anlatıcıyı Tarık Keskiner'in üstlendiği oyunda Mahmure'yi Zeynep Özan, Dr. Kapolyon'u Ahmet Yaşar Özveri canlandırıyor. Oyunda ayrıca Şehir Tiyatroları'nın başarılı sanatçılarından Mehmet Serimer, Şafak Karali, Salih Mat, Veysel Sami Berikan, Ozan Şahin, Burcu Güner, Taylan Ertuğrul, Çağrı Mengüç, Tolga İskit, İrem Kahyaoğlu, Seçil Mutlu, Deniz Alan, Işık Öztorun, Senem Akman, Fatma Yılmaz, Murat Gün, Ali Öztuna ve Ahmet Çakıcı rol alıyor. Dekorlarını Veysel Çıracı'nın yaptığı oyunun kostüm tasarımı Funda Çebi'ye, koreografisi, Cihan Yöntem'e, ışıkları Erol Dinçdemir'e, müzikleri Turgay Erdener'e, dijital görüntüsü Serkan Aktü'ye ait. Oyunun yönetmen yardımcılığını Sultan Ertuğrul yapıyor.

Oyunun müzisyenleri ise şöyle; piyano Emre Efe, keman Ceyda Koyunoğlu, perküsyon Haluk Dolanbay, klarnet Selçuk Tuna ve ud Mustafa Dağlı.

Gölcük Kazıklı Kervansaray'da prömiyer yapan oyun Ekim ayı boyunca hem bu sahnede hem de SDKM Büyük Sahne'de dönüşümlü olarak sahnelenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Şehir Tiyatroları Perdelerini Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement