MEHMET AKİF PARLAK - Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve İncil'in nüshalarının çoğaltıldığı yer olarak rivayet edilen Rumkale, turizme kazandırılacak.
Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ilçeleri ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırlarında bulunan, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan Rumkale, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri'ne döküldüğü bölgede, kayalıklarla çevrili bir tepede bulunuyor.
Kale ve çevresi, bünyesinde barındırdığı tarihi yapıların yanı sıra özellikle bahar aylarında Fırat Nehri boyunca uzanan doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Hristiyanlar tarafından da kutsal sayılan Rumkale'yi, Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhanna'nın Roma döneminde mesken tuttuğu ve kayadan oyma bir odada İncil nüshalarını çoğalttığı rivayet ediliyor.
Doğu ve batı tarafındaki sur duvarlarında onarım yapılan kalenin kuzeyinde yer alan ve 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma'nın adına inşa ettirdiği manastırda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmalarında da sona gelindi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Nehri'nin bölge için tarih boyunca önemli bir avantaj olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi yapıların turizme kazandırılması için çeşitli projeler yürüttüklerini, Rumkale'nin de bunlardan biri olduğunu belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Biz Fırat'ı çok önemli buluyoruz. Çünkü suyu iyi yönetmek istiyoruz. Bu anlamda Fırat en büyük hazinemiz. Dünyadaki bütün büyük medeniyetler Fırat havzasının etrafında doğmuş. Bugün UNESCO'nun geçici miras listesinde olan Zeugma ve onun bütün tarihi ve kültürel mirası Fırat'ın etrafındadır. Fırat'ın göbeğinde bir Rumkale var. Bakanlık, Rumkale'deki restorasyonda sona geldi. Orada, bir cumhuriyet döneminde, bir de daha önceleri yapılan evler var. Bunların restorasyonları da tamamlandı."
Son Dakika › Kültür Sanat › Tarihi Rumkale Turizme Kazandırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?