Otomobilde Türk Markası Çıkardı - Son Dakika
Otomobil

Otomobilde Türk Markası Çıkardı

Otomobilde Türk Markası Çıkardı

Peugeot, Citroen, Hyundai için Bursa'daki tesislerinde fason araç üreten Karsan'ın 40 yıllık deneyimi kendi markasıya üretim aşamasına geldi.

08.02.2011 06:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Peugeot, Citroen, Hyundai için Bursa'daki tesislerinde fason araç üreten Karsan'ın 40 yıllık deneyimi kendi markasıya üretim aşamasına geldi. Karsan, New York'tan sonuç bekliyor. İhaleyi kazanırsa, Karsan'a 20 dünya metropolünün yolları açılacak

Bursa'da dünyanın üç önemli otomotiv markası için fason ticari araç üretimi yapan Kıraça Holding bünyesindeki Karsan, New York ihalesinden yılda 2500 adet araç yenilemesi karşılığında 100-150 milyon dolar ciro bekliyor. Şirketin beklentileri bununla sınırlı değil. Şirket, New York Taksi ihalesinin kazanılmasıyla, dünyanın 40 büyük metropolündeki 3 milyar dolarlık yeni bir pazarın kapısının Türkiye'ye açılacağını öngörüyor. Koç'un damadı İnan Kıraç'ın kurduğu Kıraça Holding bünyesindeki Karsan, martta açıklanması beklenen final öncesinde ABD'de geçen hafta ilk kez sergilediği ve tüketiciler tarafından büyük ilgi gösterilen taksi projesiyle New York'la yetinmeyecek. Soho'daki Classic Car Club'da ilk kez sergilenen iç ve dış prototip için 20 milyon dolar harcayan, seri üretim için de 200 milyon dolar yatırım yapacak olan Karsan, Türk markasının yaratılmasıyla adeta bir koyup 20 alacak.

40 METROPOLDE 145 BİN TAKSİ VAR

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, 'Eğer New York'ta ihaleyi kazanırsak diğer dünya metropollerinin taksileri de Türkiye'den gider. 40 büyük metropolde 15 bin araçtan toplam 600 bin taksi var. Taksiler 4 yılda bir yenileniyor. New York ihalesi yılda 100 bin taksinin önünü açar. Sadece New York ihalesi 100-150 milyon dolarlık bir iş ancak diğer metropollerle iş hacmi 3 milyar dolara kadar gider' açıklaması yaptı. Geleceğin Taksisi için düğmeye ilk olarak 2008'de bastıklarını ve projenin Türk otomotiv sanayi için bir ilk olduğunu ifade eden Nahum, 'Türkiye otomotiv sanayinin 40 yıllık ömründe böyle bir süreç yaşanmadı. Finale kalmak Karsan için çok önemliydi. Ancak bununla yetinmiyoruz. Araç konusunda New York Belediyesi ve Taxi and Limousine Commission'ın (TLC) araçtan yana bir tereddüdü yok. Sadece bu aracı ya yapamazsanız diye bir korku oldu. Biz bunu gidermek için uçak ve uzay sanayinin risk yönetimini benimsedik. Onların istediği Ricardo adlı denetim şirketinin onayından geçtik' dedi.

'Hükümet desteklemeli'

Nahum: İşte burada hükümetin desteği lazım. Taksi ihalesi sonuçlanmadan önceki en kısa sürede, hükümet nezdinde randevu isteyeceğim. Başbakan'ın ilgisini ve desteğini bekliyoruz. Sayın Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'e 'Bu bir Türk otomotiv şirketidir. Biz bu şirkete güveniyoruz, size de tavsiye ederiz' dediği bir mektup yazması için ricada bulunacağım. Bu bizim için çok önemli. Türkiye ve hükümetin bizim arkamızda olduğunu hissettirmesi avantaj sağlayacaktır. Çünkü karşımızda yüzyıllık deneyime sahip dünya markaları var. Türkiye'nin ilk otomobil markası için bu destek çok iyi gelir.

Taysad destek oldu OSD'den telefon yok

TÜRKİYE'NİN otomotiv sanayicilerinin şemsiye örgütü Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) bu ihalede kendilerine bir telefon bile açmadığını söyleyen Karsan CEO'su Jan Nahum, 'Bizi 'Proje nasıl gidiyor' diye bile aramadılar. Oysa Türk oto markası için rapor hazırlayacaklar. OSD rapor hazırlama yeri değil ki.. İşte burada Türk markası zaten var, gelin bize destek verin. Karsan'ın Geleceğin Taksisi girişiminin milli bir mesele olduğunu anlamak gerek. Yan sanayiciler aksine bize çok desek oldular. Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) prototipi bedava yapma sözü verdi' diye konuştu.

'Türk otomotivi süper lige çıkar'

İHALENİN Türk otomotiv sektörü için dönüm noktası olacağını dile getiren Nahum, 'İhalede ipi göğüslersek, Türk otomotiv sanayi süper lige çıkar. Dünyaya gümbür gümbür gelir. Başbakan Erdoğan'a gider, 'Dün emrettiniz, bugün Türk oto markası yarattık' deriz. New York'u yakaladığımız an 20 mega metropolü de garantileriz. Dünyada trend oluruz, segment yaratan bir ülke konumuna geliriz. Karsan da dünya markası olur.'

'Rahmi Bey'e gösterdim, yaptığımızı beğendi'

New York ihalesinde Karsan'ın yarışına bizzat sahaya çıkarak katılan İnan Kıraç, Taxi of Tomorrow-Geleceğin Taksisi projesiyle bir Türk otomobil markasını ortaya çıkardıklarını belirterek, New York ihalesini kazanamasalar da yola devam edeceklerini söyledi. Kıraç, Başbakan Erdoğan'ın TÜSİAD toplantısında dile getirdiği, 'İşte babalar burada. Artık bir Türk otomobil markası yaratalım' yaklaşımına yönelik olaraksa, 'Ben baba değilim. Babalar öbür yanda, biz küçüğüz. Ama Karsan markasıyla Amerika'dayız ve hevesliyiz' şeklinde konuştu. Kıraç, prototipin bir kaç küçük maketinin yapıldığını ve bunlardan birinin de kendisine hediye edildiğini dile getirdikten sonra, maketi Rahmi Koç'a arada bir gösterdiğini belirtip, Koç'un aracı beğendiğini ve başarılar dilediğini söyleyerek, 'Rahmi Bey bize kızmaz. Biz biribirimize kızmayız' dedi.

Kıraç'ın yaşadığı zorluklar, mühendislere yol gösterdi

Türk şirketi Karsan'ın geliştirdiği otomobilin tartışmasız en önemli özelliği engellileri de düşünmüş olması. New York gibi günde 700 bin kişinin taksi kullandığı bir kentte sadece 300 taksinin engellilere uygun olduğunu belirleyen şirket, bu alanda yapılacak çok şey olduğunu görmüş. Bu fikirle ortaya çıkan Karsan'ın mühendislik bölümü Hexagon mühendisleri yürüme engellilerin tekerlekli sandalyelerinin trafiğe çıkmadan, hareket edebileceği bir ortamı sağlarken, işitme engelliler için gerekli aygıtlara da yer verimiş. Karsan'ın dünyada ilklerden biri olan projesinin arkasında ise Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç'ın bizzat yaşadığı tecrübelerin yattığı ortaya çıktı. Vehbi Koç'un damadı İnan Kıraç, eşi Suna Hanım için ABD'de tekerlekli sandalyesiyle inip binebileceği bir araç sıkıntısı yaşadıklarını gözlerinden belli olan etkileyici duygularla şöyle söze döktü: '10 senedir Suna'yı ben böyle gezdiyorum. Kızımız İpek'in mezuniyetinde New York'a geldik. Suna'yı rahatça bindirebileceğimiz bir aracı 1 ay bulamadık. O nedenle bu otomobilin yalnız taksi değil pek çok engelliye dönük hizmet verebilecek bir yapısı da var. Daha da lüksünü yapabilirsiniz. Mesela oksijen kullanan hastaya göre oksijen tüplerini koyabileceğiniz bir hale getirebilirsin. İşte Geleceğin Taksisi'ni tasarlayan bu takım, Suna Hanım faktörünü biliyor.' Türkiye'de 8 milyon engelli vatandaş olduğunu hatırlatan İnan Kıraç, 'Hiç olmazsa 100 bini böyle bir araçla sokaktaki sosyal yaşama katılma şansı yakalayabilir. Bu insanlarımızın çoğu evlerinde hapis hayatı yaşıyorlar. Oysa onların da sokaklara çıkma hakkını vermeliyiz' dedi.

'OSD'nin eli yabancı ortakla bağlı Türk markası istemezler'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Otoda Türk markası yaratın' çağrısı sonrasında Otomotiv Sanayii Derneği'nin yerli otomobil konusunda rapor hazırlamasını değerlendiren İnan Kıraç, 'OSD ne diyebilir ki? Oradaki 10 patron yabancı markaları temsil ediyor. Yani size rakipler. Sizin de bir sandalyeniz var. Adam diyecek ki gönlümden destekliyorum ama Renault olarak, Toyota olarak bunu nasıl söylerim. Fiat'ı, Ford'u, Hyundai'yi temsil eden arkadaşlar ne diyecek?' dedi. Kıraç, Türk markasını bağımsız ve yabancı ortaksız Karsan'ın yaratabileceğini sözlerine ekledi.

Halil OKŞİT

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Otomobilde Türk Markası Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement