2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu Arınç (3) - Son Dakika
Politika

2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu Arınç (3)

2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu Arınç (3)

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2000 yılından beri verilmeyen adeta kadük hale gelmiş yönetmeliği değiştirerek Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Yönetmeliği'nin tekrar Resmi Gazete'de yayınl...

05.11.2013 23:04

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2000 yılından beri verilmeyen adeta kadük hale gelmiş yönetmeliği değiştirerek Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Yönetmeliği'nin tekrar Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun 2014 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı üzerine sunumunu yaptı.

Arınç, konuşmasının başında inanç açısından önemli günler yaşandığını belirterek, Muharrem ayını tebrik etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun 2014 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'na ilişkin sunumunu yapan Arınç, 2011 yılındaki kanun hükmünde kararname ile kurumun yeniden yapılandırıldığını belirtti. Arınç, kurumun kanun hükmünde kararnemenin devreye girmesi ile 2012 yılında başladığı mevzuat çalışmalarına 2013 yılında da devam ettiğini kaydederek, "2000 yılından beri verilmeyen adeta kadük hale gelmiş yönetmeliğimizi değiştirerek Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Yönetmeliği tekrar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi" dedi.

Arınç, kurumun çalışmalarından örnekler vererek, 2013 yılında Bütünleşik Bilgi Sistemi, Burs Yönetim ve Takip Sistemi, Bilgi Bankası Sistemi, Çeviri Hareketi Sistemi, Proje Yönetim Takip ve Destek Sistemi, Yayın Dağıtım ve Yönetim Sistemi ve Stratejik Yönetim ve İzleme Sistemi'nin devreye girdiğini bildirdi. Arınç, 2013 yılında 97 lisans öğrencisi. 97 yüksek lisans öğrencisi, 64 doktora öğrencisi, 2 doktora sonrası araştırmacı olmak üzere 260 kişiye burs verildiğini, 2014 yılında ise 33 lisans, 43 yüksek lisans, 30 doktora öğrencisi ile 10 doktora sonrası araştırmacı olarak 116 kişiye burs verileceğini söyledi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun her yıl olduğu gibi 10 Kasım Atatürk'ü Anma Toplantısı'nı 2014 yılında da yapacağını kaydeden Arınç, kurumun 2014 yılı bütçesinin 9 milyon 247 bin TL olarak öngörüldüğünü belirtti.

Arınç, Atatürk Araştırma Merkezi'nin Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde çalışmalarına devam ettiğini dile getirerek, 20 kişilik bilim kurulu oluşturulmasıyla bilgi üretimi, çeviri ve kültür faaliyetleri konusundaki çalışmalarının hız kazandığını ifade etti. Kuruluşun amacına uygun olarak 7 yeni yayın, 6 tıpkı basım ve bir süreli yayın olan Atam dergisinin yayınlandığına işaret eden Arınç, 2013 yılı Ekim ayı sonuna kadar kurumun ortak olduğu veya destekliği 23'ü ulusal, 8'i uluslararası olmak üzere 31 bilimsel toplantı düzenlendiğini vurguladı.

Arınç, 2014 yılında Atatürk Araştırma Merkezi için 3 milyon 139 bin TL ödenek öngörüldüğünü bildirdi.

Atatürk Kültür Merkezi'nin çalışmalarına ve bütçesine dair bilgi veren Arınç, merkezin 2013 Ekim ayı sonuna kadar 5'i ulusal, 4'ü uluslararası olmak üzere 9 bilimsel toplantı düzenlediği anlattı. Arınç, merkez için 2014 yılında 4 milyon 105 bin TL ödenek öngörüldüğünü kaydetti.

Arınç, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'nın çalışmalarının başında bilim çalışmalarının desteklenmesi, derleme tarama ve terim çalışmalarının genişletilerek planlı şekilde sürdürülmesi, farklı bilim dallarından birçok uzmanın katıldığı bir Türk Sözlük Çalışma Grubu oluşturularak günlük ve tarihi metinlerin taranması ve tanımlamaya yönelik çalışmaların sürekliliğinin sağlanmasının öne çıktığını belirtti. Kurumun 2014 yılında 15 bilimsel çalışma toplantısı, 10 projeye destek ve kurum personeli tarafından 20 eğitici seminer ve diğerlerinin yapılmasının planlandığının altını çizen Arınç, 2014 yılında 130 lisans, 65 yüksek lisans ve 5 doktora bursu olmak üzene 200 kişiye burs verileceğini ifade etti.

Arınç, kurumun bütçesinin 14 milyon 234 bin TL olarak öngörüldüğünü söyledi.

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'nın 2013 yılında 1 tarih çalıştayı, 2 sempozyum ve 1 seminer gerçekleştirdiği bilgisini veren Arınç, "Türk Tarih Kurumu tarafından 2013 yılı Ağustos ayında başlayıp 6 ay sürecek Arapça, Ermenice, İbranice ve Osmanlıca eğitimlerini kapsayan Dil Kursları Eğitim Programı düzenlenmiş olup programa yüksek lisans, doktora öğrencileri, araştırma görevlileri ve akademisyenler ile kurumda görevli Yüksek Kurum Uzman Yardımcılarının katılımı sağlanmıştır" dedi.

Arınç, kurumun projeleri hakkında komisyon üyelerine bilgi vererek, kurumun iki adet bilişim sisteminin 2013 yılında faaliyete geçtiğini anımsattı. Kurumun 2013 yılında yurt içinde bulunan üniversite ve kütüphanelere 14 bin 39 kitap, 6 adet süremi yayın, yurt dışındaki üniversitelere ise bin 24 ücretsiz kitap gönderildiğini kaydeden Arınç, 2014 yılında ise mevcut burs verilen öğrenciler dışında 60 yeni öğrenciye burs verilmesi, uluslararası kamuoyunda Türkiye aleyhine gündeme getirilen meseleleri tarihi gerçeklere uygun bir yekilde anlatacak ve dünya kamuoyunda ses getirecek, sinema filmi ve belgeseller hazırlatılmasının planlandığını dile getirdi. Arınç, kurum için 2014 yılında 8 milyon 329 bin TL bütçe kullanmasının öngörüldüğünü belirtti.

- Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü-

Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında 581 çalışanı ile hizmet verdiğine dikkati çeken Arınç, genel müdürlüğün hizmet kalitesini artırmak için 30 Basın ve Enformasyon Uzmanı, 29 Basın ve Enformasyon Uzman Yardımcısı, 19 Redaktör ve 16 mütercim alımı gerçekleştirdiğini, yıl sonuna kadar da 34 Basın ve Enformasyon Uzman Yardımcısı alımı işleminin tamamlanacağını ifade etti.

Arınç, genel müdürlüğün habere dayalı faaliyetlerini, mevcut donanım ve sistemlerini, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelere uyarladığını ve Devlet Enformasyon Sistemi adı altında projelendirdiğini kaydederek, proje kapsamında dünyanın önde gelen Türkçe yayın yapan 3 önemli radyo ile 40 yabancı televizlon kanalının yayınlarının kaydedilip deşifre edildiğini, 3 yerli 25 yabancı haber ajansının sürekli izlendiğini, 400 haber sitesi ile 92 ülkeden bin 700'ü aşkın gazetenin internet sitelerinin takip edildiğini söyledi.

Türkiye'nin haklı davalarının anlatılması ve dünya medyası ile ilişkiler kurarak Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada medya üssü olması için çalışmaların sürdüğünü anlatan Arınç, Avrupa'daki Türk medyasının potansiyelini ortaya koymak için Köln, Brüksel ve Paris'te "Avrupa Medya Buluşmaları"nın gerçekleştirildiğini kaydetti.

Arınç, genel müdürlüğün basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak ve yerel basını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatarak, 1998 yılında başlayan "Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması"nın 25'incisinin 5-6 Aralık tarihleri arasında Batman'da düzenleneceğini belirtti. Arınç, bugün itibarı ile basın kartı sahibi gazeteci sayısının 13 bin 960'a ulaştığını dile getirerek, genel müdürlüğün bütçesinin 197 milyon 312 bin TL olarak öngörüldüğünü söyledi.

-RTÜK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun 6112 sayılı kanunun 3 Mart 2011 yılında yürürlüğe giren kanun ile görevlerinin belirlendiğine işaret eden Arınç, karasal sayısal yayına geçiş kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arınç, "Karasal Sayısal TV Yayın Lisansı Sıralama İhalesinde, ulusal yayın türü için 820 milyon 850 bin, bölgesel yayın türü için 14 milyon 760 bin ve yerel yayın türü için 40 milyon 352 bin TL teklif alınmıştır. Damga vergisi ve KDV hariç olmak üzere ihaleden beklenen toplam gelir 875 milyon 962 bin TL'dir" diye konuştu.

Arınç, "Karasal Sayısal TV Yayını Sıralama İhalesine Avrupa Birliğinin 2013 Yılı İlerleme Raporunda da atıf yapılarak, görsel işitsel politika alanında, uzun süredir beklenen frekans planlaması konusunda ilerleme kaydedildiğine dikkat çekilmiş ve bu konuda yapılan hazırlıkların ileri düzeyde olduğu vurgulanmıştır" dedi.

Üst Kurulca kablo ortamında 135, uydu ortamında 340 yayın kuruluşuna lisans verildiğini belirten Arınç, karasal ortamda ise 246 televizyon ile bin 59 radyo kuruluşunun lisans başvurusu bulunduğunu bildirdi. Arınç, 2013 yılı için kanal ve frekans kullanım bedeli olarak 34 milyon 695 bin TL'nin yayın kuruluşlarına tahakkuk ettirildiğini, 2011 yılından itibaren de kanal ve frekans kullanım bedeli olarak yaklaşık 100 milyon TL'nin devlete aktarıldığını söyledi.

Arınç, uydu, kablo ve karasal ortamdan alınan yaklaşık 110 televizlon ve 80 radyo yayının, 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz olarak üst kurulun Ankara'daki merkezinde Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi (SKAAS) ile arşivlenerek analiz edildiğini anlattı. Arınç, RTÜK'ün 2013 yılının ilk 9 aylık bölümünde 2 bin 845 rapor hazırladığı ve karara bağlandığını ifade ederek, "Üst Kurul 2013 yılının 9 aylık döneminde 54 toplantı yapmış ve 2 bin 432 müeyyide kararı almıştır. Müeyyide kararlarının bin 815'inin konusunu reklam ihlalleri oluşturmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Yine aynı dönemde RTÜK iletişim merkezine 103 bin 105 bildirim yapıldığını ve değerlendirilerek sonuçlandırıldığını belirten Arınç, 2013 yılında Türkiye'de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Araştırması'nın yapıldığını kaydetti. Arınç, 2007 yılında kurumun mal ve hizmet alım giderlerinin 11 milyon TL iken, dört yılda sadece yüzde 17 oranında artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Buna karşılık Üst Kurulun genel bütçeye aktardığı miktarlarda yüzde 85 artış olmuştur" dedi.

Arınç, Radyo ve Telvizyon Üst Kurulu'nun 2014 yılı için bütçesinin 457 milyon TL olarak öngörüldüğünü bildirdi.

-Vakıflar Genel Müdürlüğü

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, 52 bin mazbut vakıf, 276 mülhak vakıf, 4 bin 747 yeni ve 165 cemaat vakfının iş ve işlemleri ile denetimi, varlıkların bakımı, onarımı ve yaşatılması için çalıştığının altını çizen Arınç, son çıkarılan kanunla 1 Ocak 1990 ile 2 Ağustos 2013 tarihleri arasında dağıtılan veya dağılmasına karar verilen vakıfların ihyasının yolunun açıldığını anımsattı. Arınç, binlerce vakıf eser inşa edildiğini, son 10 yılda yaklaşık 4 bin vakıf eserinin proje ve onarımının tamamlandığını ve 2014'te de bunlara devam edileceğini dile getirdi.

Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla her ay 15 kalemden oluşan kuru gıda paketlerinin 81 il merkezinde 20 bin 215 ailenin adresine teslim edildiğini, Eyüp imaretinde de 2 bin kişiye her gün bir öğün sıcak yemek hizmeti verildiğini aktardı.

SGK kapsamında olmayan ve yüzde 40'ın üzerinde çalışma gücünü kaybeden 3 bin 521 kişinin aylık 411 TL alarak muhtaç aylığından faydalandığının altını çizen Arınç, "2003 yılından bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ülkemize 2 milyar TL değerinde yatırım yapılmıştır. 70 bin kişiye istihdam sağlanmış, 510 milyon TL kira geliri elde edilmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Arınç, Hazine'den hiçbir katkı almadan gelirinin yüzde 50'sini yatırıma ayıran Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2014 yılı bütçesinin 428 milyon 748 bin TL olarak öngörüldüğünü ve gelirlerinin tamamı genel müdürlüğün öz kaynaklarından karşılanacağını belirtti.

-tbmm plan ve bütçe komisyonu

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2014 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu Arınç (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement