2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Mevzuat açısından, denetim açısından bir eksiğimiz yok. Ama sorun var. Sorun ne? Farkındalık sorunu ve teknoloji, bazı alanlarda teknolojinin kullanılmaması, kömürlerle ilgili havza madenciliğine geçilmemesi ve işin ehli tarafından bu işlerin yapılmaması gibi çok çok ciddi yapısal sorunlar var" "Bu ay içerisinde, büyük ihtimalle bu ayın 25'inde, devletin sosyal hizmet modeli kapsamında yurtlarında yetişen 3 bin 200 kimsesiz çocuğumuzun memur olarak atanmasını da gerçekleştireceğiz" "930 bin olan sendikalı işçi sayımız şu anda 1 milyon 189 bin.

13.12.2014 22:16

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, madencilik sektörüne ilişkin, "Mevzuat açısından, denetim açısından bir eksiğimiz yok. Ama sorun var. Sorun ne? Farkındalık sorunu ve teknoloji, bazı alanlarda teknolojinin kullanılmaması, kömürlerle ilgili havza madenciliğine geçilmemesi ve işin ehli tarafından bu işlerin yapılmaması gibi çok çok ciddi yapısal sorunlar var" dedi.

Çelik, Bakanlığının 2015 bütçesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde yaptığı konuşmada, en önemli görev alanlarından birinin işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılması olduğunu söyledi.

Türkiye'de iş gücü piyasasının gelişmiş ülkelere göre olumlu sınav verdiğini ifade eden Çelik, istihdamın son beş yılda 5 milyon 698 bin artığını kaydetti. Çelik, İŞKUR vasıtasıyla 2009'dan bu yana 2 milyon 665 bin kişinin işe yerleştirildiğini, 2002'de yüzde 52 olan kayıtdışı istihdamın yüzde 36,3'e düşürüldüğünü vurguladı.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun etkin şekilde yönetildiğini dile getiren Çelik, 10 Aralık 2014 itibarıyla fon varlığının 80 milyar 363 milyon 568 bin lira olduğunu, 2002'den Ekim 2014'e kadar yaklaşık 3 milyon 600 bin kişiye toplam 8 milyar lira ödeme yapıldığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2014 bütçesinde 180 milyar 13 milyon lira olarak öngörülen toplam gelirlerin yıl sonunda 183 milyar 828 milyon lira olacağının, 131 milyar 482 milyon lira olarak öngörülen prim gelirlerinin yıl sonunda 132 milyar 598 milyon lira olacağının tahmin edildiğini anlatan Çelik, 21 milyar 583 milyon lira olarak öngörülen açık finansmanının 20 milyar 443 milyon lira olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. SGK'nın sağlık harcamalarının yıl sonunda 54 milyar 906 milyon lira olacağını ifade eden Çelik, SGK açığının Gayrisafi Milli Hasılaya oranının 2014'te yüzde 1,16 olmasının, 2015'te ise binde 93 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Çelik, ilk kez 1992'de açık vermeye başlayan sosyal güvenlik sisteminin, belli bir disipline kavuşturulduğunu ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulduğunu vurgulayarak, "Bütün bunlar, vatandaşlarımızın haklarını kısıtlamadan, bilakis, hakları genişletilerek sağlanmaktadır" diye konuştu.

Organ naklinden sonra ömür boyu ve kanser teşhisinden sonraki 18 ay maluliyet hakkı getirdiklerini anlatan Çelik, "Sosyal devlet bu arkadaşlar. Bütün vatandaşlarımıza sahip çıkan ve kafasının bir tarafında da geçim derdi olan vatandaşın bu sıkıntılarını ortadan kaldıran yönetim yaklaşımını bu uygulamalarla sergilemiş bulunuyoruz" dedi.

Hükümetlerinin istihdam konusundaki uygulamaları hakkında bilgi veren Çelik, "Bu ay içerisinde, büyük ihtimalle bu ayın 25'inde, devletin sosyal hizmet modeli kapsamında yurtlarında yetişen 3 bin 200 kimsesiz çocuğumuzun memur olarak atanmasını da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

-"2014'te 968 teftiş gerçekleşti, 5 milyon TL ceza yazıldı"

Konuşmasında iş sağlığı ve güvenliği konusuna da değinen Çelik, bu alanda hayata geçirilen düzenlemeleri aktardı. Çelik, şöyle devam etti:

"2002 yılından bugüne iş sağlığı ve güvenliği yönünden 252 bin teftiş gerçekleştirildi, 130 trilyon, eski rakamla söylüyorum, ceza müeyyidesi yazıldı, 4 bin iş yeri durduruldu. Yalnız 2014 yılı için rakam veriyorum; 968 teftiş gerçekleşti, 5 milyon TL, eski rakamla 5 trilyon lira, ceza yazıldı, 202 durdurma gerçekleştirildi, bunların 106'sı kömür madenleri. Bir aylık söyleyecek olursak, yalnız Kasım ayında 68 ocak durduruldu. 2014 yılında inşaatlarda 3 bin 123 teftiş yapıldı ve 2 bin 230'una idari para cezası yazıldı. İnşatların bin 773'ü ise durduruldu. Bunların bin 100'ü şu anda açıldı ama 500'ü halen iş güvenliği açısından edimini, sorumluluğunun gereğini yapmadığı için halen inşaatlar durdurulmuş vaziyette.

Şunu söylemeye çalışıyorum, mevzuat açısından bir eksiğimiz yok, bu konuda denetim açısından bir eksiğimiz yok. Açık ve net ifade ediyorum, her platformda, her yerde tartışmaya hazırız ama sorun var. Sorun ne? Farkındalık sorunu ve teknoloji, bazı alanlarda teknolojinin kullanılmaması, kömürlerle ilgili havza madenciliğine geçilmemesi ve işin ehli tarafından bu işlerin yapılmaması gibi çok çok ciddi yapısal sorunlar var.

İşin özü bizim kömür çıkarma sistemimizdeki sıkıntılardır, bizim kömür ocaklarımızın şu anda karşı karşıya bulunduğu yapısal sorunlardır, bunu açıkça belirtmem gerekiyor."

Çelik, ulusal meslek standartlarının belirlenmesi kapsamında da çalışmalar yapıldığını, yeni yasal düzenleme ile çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu sertifikası olmayan işçilerin çalışamayacağını bildirdi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Çelik, "103'ü tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerine ilişkin olmak üzere, 156 meslekte sınav ve belgelendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiş, 21 bin 285 kişiye mesleki yeterlilik belgesi verilmiştir. 2014'te de 44 bin 308 yabancıya çalışma izni verilmiştir. Yabancı istihdam kanun taslağı hazırlanarak Başbakanlığa sunulmuştur" dedi.

-"Binlerce işçimizin bölgesel teşvik çerçevesinde istihdam edildi"

Muhalefet milletvekillerinin "Kaynaklar emeğe ayrılmadı, sermayeye ayrıldı" şeklinde bir ifade kullandıklarını belirten Çelik, "Bundan teşvik kastediliyorsa, binlerce işçimizin şu anda uyguladığımız bölgesel teşvik çerçevesinde istihdam edildiğini, iş bulduğunu ve bölgeler arasındaki gelişmişlik dengesizliklerini ortadan kaldırma açısından bu teşviklerin son derece yararlı olduğunu hepimiz biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik bakanlık bütçesinin azaldığı eleştirilerine ise azalma değil, yüzde 1,85 oranında artış olduğu karşılığını verdi. Çelik, şöyle devam etti:

"Çalışma Bakanlığı yatırımcı bir bakanlık değil değerli arkadaşlar. Burada bizim için mühim olan mevzuat, mevzuatın çıkarılması ve mevzuatların uygulanmasıdır. Bunun için ayrı bir bütçeyi alıp da ne yapacaksınız? Yani, ihtiyaç olsa o bütçeyi de ilave ederiz. Nitekim, sosyal güvenlikle ilgili ihtiyaç var, o bütçeyi alıyorsunuz ama çalışma hayatıyla ilgili bütçenin bir altyapısı yani bu sorunun, burada ifade edilen bu görüşün bir anlamı, altyapısı olmadığı için ifade ediyorum."

Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdıklarını ifade eden Çelik, "Size rakam veriyorum; 930 bin olan sendikalı işçi sayımız şu anda 1 milyon 189 bin. Ne zaman bu? Sendikalarla ilgili mevzuat yasası geçtikten sonra 260 bin yeni sendikalı işçimiz oldu. Sendikalılaşma oranı yüzde 4,5 değil arkadaşlar, sendikalılaşma oranı yüzde 9,6. Sendikalılaşma oranı, işçi, memur birlikte alırsanız yüzde 18,3" dedi.

İş kazalarının politika malzemesi olmadığının altını çizen Çelik, şunları söyledi:

"1992 yılında bin 583 kardeşimiz ölmüş, hayatını kaybetmiş. Rahmetli İnönü vardı, öyle mi konuşacağız şimdi? Çalışma Bakanı filandı mı diyeceğiz yani? Bunun ne anlamı var, ne kadar yanlış bir şey? 1993'te bin 64 ama işçi sayısına bakalım. Sigortalı işçi sayısına baktığınız zaman, 1992'de bin 500 kişi hayatını kaybederken çalışanlara oranı yüzde 4, bugün bin 366 kişi ölmüş, 2014'te hayatını kaybetmiş, orana bakıyoruz 1,1. Öyle bir mukayese olur mu? Bizim amacımız bunu binde 2'ye, binde 1'e indirmektir. Kazaya dönüştürmemek için mücadele etmektir, bu mevzuata onun için çalışıyoruz. Yoksa siz yılların mukayesesini yaptığınız zaman tablo açık, önümüzde. Türkiye'nin bu acı bir tablosudur, bunun giderilmesi gerekiyor. Onun için işverenlerimiz, işçilerimiz bu mevzuatları uygulamak durumundadır. Şimdi, getirdiğimiz ne? Çağdaş bir yasa getirdik, madem anlamıyorsun arkadaş, şimdi müeyyideleri ağır gelen bir yasa geliyor."

-Zorla çalıştırma protokolü

Çelik, ILO'nun Zorla Çalıştırma Sözleşmesi'ni tamamlayıcı nitelikteki protokol ile tamamlayıcı tedbirler ve tavsiye kararına ilişkin olarak TBMM Genel Kurulu'na bilgi de verdi.

Zorla çalıştırmanın küresel rekabet artışı, uluslararası işgücü göçü, ayrımcılık ve sosyal dışlanma gibi nedenlerle günümüzde farklı biçimlerde devam ettiğini belirten Çelik, ILO'nun 2012 tahminlerine göre dünyada 20 milyondan fazla insanın zorla çalıştırma mağduru olduğunu kaydetti.

Protokolün, üye ülkelere zorla çalıştırmayı önleme ve ortadan kaldırmada çözüm yolları geliştirme ve bu suçların faillerine yaptırım uygulama yükümlülüğü getirdiğini anlatan Çelik, üye ülkelerin bu doğrultuda ulusal politika ve eylem planı geliştirmesinin öngörüldüğünü ifade etti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement