Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Çevremizde olan birçok olaydan Türkiye'de yaşadığımız pek çok toplumsal olaya kadar birbirimizi anlamak, dinlemek, şüphesiz bunun önünde sevmek noktasında olmalıyız. Gazetecilik basın mesleği, demokrasinin olmazsa olmazı. Basın bizi bilgilendiren, gözümüz, kulağımız, dilimiz mesafesinde önemli bir kurum'' dedi.
Arınç, Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) tarafından Basın Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Gazetecilik Başarı Ödülleri Yarışması Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, üç dört yıldan bu yana gazeteciler cemiyetinin bütün toplantılarını kaçırmamaya gayret ettiğini söyledi.
BGC Başkanı Nuri Kolaylı'yı tebrik eden Arınç, ''Değerli başkanımız başarılıdır. Başarılı olduğu için de her seçimde sizlerin desteğiyle, sizlerin oylarıyla başkan seçiliyor. Sayın Başkanımız aynı zamanda, gazeteciler konfederasyonu ismiyle birkaç aydan bu yana kurulu bulunan yetmişten fazla derneğin, sekizden fazla konfederasyonun üye olduğu büyük bir meslek kuruluşunun da genel başkanı seçildi. Bundan dolayı kendilerini candan tebrik ediyorum'' diye konuştu.
Basın Yayın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu'nun da törende olduğunu belirten Arınç, ''Gazetecilerin meslek kuruluşları dernekleri vakıflarıyla yakın bir ilişki içindeyiz. Bu sektördeki çeşitlilik federasyonlar konfederasyonlar, dernekler bizim de çalışma alanımız içerisinde. Kendilerinden yararlanıyoruz. Hem mesleki sorunlar hem de çözümleri konusunda gazetecilik mesleğini ifa ederken, karşılaşılabilen sorunların çözümü noktasında, ilan ve reklamları arttırma konusunda, internet haber sitelerinin basın kanunu kapsamı içine alınıp, onlara bir takım hukuki ve mali avantajlar sağlama konusunda, bugüne kadar birlikte çok önemli çalışmalar yaptık'' diye konuştu.
Bazı kuruluşların meseleye gazetecilik mesleği ve bu mesleğin sorunları açısından bakmadıklarını dile getiren Arınç, ''Maalesef ideolojik pencereden bakıyorlar. Karşı karşıya gelsek bile ellerimiz birbirine uzanmıyor. Sıkılı yumrukla el sıkışılmaz, önemli olan sektörle ilgili konularda paydaşların bir araya gelmesi, samimi bir işbirliği yapmasıdır. Bunları gerçekleştirebilirsek, hakikaten çok güzel işleri birlikte başarabiliyoruz. Mesela internet haber siteleri ile ilgili konuyu biz iki senedir çalışıyoruz, bu konuya ilgi duyan bütün kuruluşlarla bir araya geldik. İnşallah kanunlaştığını da göreceksiniz ki; sektörün paydaşları bu kanunda kendilerini rahatlıkla bulabilecekler'' ifadesini kullandı.
Arınç, bu tür ödül törenlerinin aynı zamanda önemli konuların görüşülebileceği bir zemin olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Çevremizde olan birçok olaydan Türkiye'de yaşadığımız pek çok toplumsal olaya kadar birbirimizi anlamak, dinlemek, şüphesiz bunun önünde sevmek noktasında olmalıyız. Gazetecilik basın mesleği, demokrasinin olmazsa olmazı. Basın bizi bilgilendiren, gözümüz, kulağımız, dilimiz mesafesinde önemli bir kurum. Basının sansür edilmeyeceği ilk Anayasadan beri yazılıdır, şimdi onu tahkim edecek güçlendirecek işler de yapmalıyız. Ancak cezaevinde 'şu kadar var, neden bu kadar var' noktasında yasalarımızın ne durumda olduğunu görmeden bunu sadece bir konuşma mevzu yaparsak gerçekçi olmayız. Türkiye'de halen terörle mücadele kanunu var. Bu kanunda değiştirdiğimiz ama değiştiremediğimiz maddeler de var, mesela propaganda unsurunun içerisine şiddete sevk eden, silaha sevk eden beyanları ve eylemleri suç konusu yaptık ama böyle bir unsur yoksa propaganda serbest hale geldi. Milliyetçi düşüncenin sahipleri bundan dolayı bizi eleştirmiş olabilir ama çağı yakalamak mecburiyetindeyiz. Zaman tünelinde kalmamışsak; zamanı iyi okumak noktasındayız. Bu bayrak denen şeyler de nereden çıktı? Birilerini kullandıkları için söylüyorum, neden şu adamın ismini alkışlıyorlar, neden bu adama sevgi duyuyorlar? Bu çağda bunları konuşacak noktada değiliz. Şiddet olmasın, silah olmasın, baskı tehdit olmasın. Her şey konuşulabilsin, herkes birbirine istediği dilde hitap edebilsin.''
Bursa medyasının çok değerli ve kaliteli olduğunu kaydeden Arınç, AA Bursa Bölge Müdürlüğü foto muhabiri Ali Atmaca'nın Ukrayna'da görevi sırasında iki ateş arasında kaldığını, sağlık durumunun iyi olduğunu, kısa bir süre sonra geri döneceğini belirterek, gazetecilerin yaşadıkları zorlukları bildiğini söyledi.
Daha sonra Arınç, ödüle layık görülen gazetecilerin ödüllerini takdim etti. Gazete-internet-genel haber dalında ödüle layık görülen AA Bursa Bölge Müdürlüğü muhabiri Harun Kaymaz da ödülünü Arınç'ın elinden aldı.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Arınç: 'Gazetecilik basın mesleği, demokrasinin olmazsa olmazı' - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)