Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, kıdem tazminatının işçi ve işveren açısından sorunlar oluşturduğunu belirterek, "Her iki kesimin sıkıntılarını ortadan kaldıran orta yolu bulacağız. Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edeceğiz. Bu hafta sonu itibarıyla esneklikle ve özel istihdam bürolarıyla ilgili yasa tasarılarını TBMM'ye sunacağız" dedi.
Elvan, Ülke TV kanalında katıldığı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Terörle mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiklerine dikkati çeken Elvan, bölgede yaşayan vatandaşların imkanlarının iyileştirilmesi noktasında bazı tedbirlerin alınacağına işaret etti.
Elvan, özellikle Cizre, Silopi ve Sur ilçesindeki terör saldırıları nedeniyle vatandaşların evlerini terk ettiğinin altını çizerek, "Silopi'deki temizleme harekatından sonra yüzde 70'in üzerinde vatandaşlarımız geri döndü. Bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yardımlar yapılıyor" ifadesini kullandı.
"Bölgede gidilen yeni güvenlik planlamasının detayları nelerdir?" sorusu üzerine Elvan, bölgede hem emniyet güçlerinin hem de jandarmanın terörle mücadele noktasında koordineli işbirliği yürüttüğünü kaydetti.
Elvan, terör örgütü PKK'nın bölgede yüzlerce barikat kurarak, mayın döşediğini hatırlatarak, "Bunların temizlenmesiyle tekrar terör örgütü mensuplarının vatandaşlarımızın üzerinde baskı oluşturmaması için tedbirler alınacak. Biz tekrar o bölgemizde artık terör örgütünün vatandaşlarımız üzerinde baskı yapmasını istemiyoruz" diye konuştu.
"Ne gerekiyorsa yapacağız"
Elvan, "Yeni güvenlik planlaması, bölgede hükümet güvenlikçi politikalara döndü algısını oluşturur mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Bununla hiç ilgisi yok. Bir taraftan terörle mücadele ederken diğer taraftan da vatandaşlarımıza sosyal destek sağlanmasının planını, programını yapıyoruz. Bölgenin ekonomik açıdan içinde bulunduğu sıkıntıları neyse bunları tespit ederek giderilmesine yönelik tedbirler alıyoruz. O bölgede yaşayan vatandaşlarımız, bizim öz ve öz kardeşlerimiz. Onlara ne gerekiyorsa biz yapacağız. Bu konuda hükümetimiz elinden gelen tüm çabayı gösteriyor, göstermeye de devam edecek."
Terör örgütlerinin dış güçler tarafından desteklendiğine işaret eden Elvan, "Bu silahlar nereden geliyor? Bunların geliş güzergahı var. Bir tanesi Irak, diğer taraftan da Suriye" ifadesini kullandı.
"Vaatlerimizin yüzde 66'sını gerçekleştirdik"
Başbakan Yardımcısı Elvan, "Seçim vaadlerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz, neler yaptınız?" sorusu üzerine, Türkiye'de ilk kez reformlardan sorumlu Başbakan Yardımcılığı oluşturulduğunu söyledi.
Şu ana kadar vaatlerinin fiili olarak yüzde 60'sını gerçekleştirdiklerini belirten Elvan, TBMM'ye sevk edilenler dahil edildiğinde ise söz konusu oranın yüzde 66'ya yükseldiğini vurguladı.
Elvan, çok sayıda düzenleyici yasa tasarısının Meclis'e gönderildiğini ifade ederek, "Eylem planımızda 44 vaadimiz var. Bu vaatlerimizin şu ana kadar yüzde 66'sını, 1,5 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirdik. Bu kadar kısa süre içinde bunların gerçekleşmesi son derece önemli" dedi.
Elvan, darbe dönemlerine ait antidemokratik düzenlemeler için çalışma başlattıklarını, bunun tamamlanmasının ardından muhalefet partilerinin de önerilerini alacaklarını ve oluşturulacak yasa tasarısının TBMM'ye sunulacağını bildirdi.
"Hangi soruna bakarsanız bakın neticede uzandığı yer YÖK'tü"
YÖK Yasa Tasarısı Taslağına ilişkin bir soru üzerine Elvan, şunları kaydetti:
"YÖK, üniversiteler arasında koordinasyon görevini yapması gereken bir kurum. Netice itibarıyla ama özellikle AK Parti hükümetleri öncesi dönemde maalesef YÖK, gerçekten üniversiteler üzerinde inanılmaz bir vesayet oluşturdu ve üniversite rektörleri, öğrenciler ve başörtüsü sorunu. Üniversitelerdeki hangi soruna bakarsanız bakın neticede uzandığı yer YÖK'tü."
Elvan, sunucunun "YÖK deyince insan ürperiyor" ifadeleri üzerine de, "YÖK dediğiniz zaman insanın aklında 'Aman biraz geri durayım' şeklinde biraz iz, ürperti kalmış durumda. Gerçekten toplum üzerinde bir travma yarattı. Bizim dönemimizde ciddi bir rahatlama oldu. Geçmişteki o despot yönetim anlayışı bir anlamda ortadan kalktı" diye konuştu.
YÖK'e ilişkin düzenleme yapılacağını anımsatan Elvan, bu konuda daha önce birkaç tane taslak hazırlandığını hatırlattı.
Elvan, Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu'nun son toplantısına Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın katıldığını belirterek, YÖK Yasa Tasarısı Taslağının hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacağını, daha sonra da TBMM'ye gönderileceğini anlattı.
YÖK'te bir kalite kurulu oluşturulacağını da bildiren Elvan, söz konusu kurulun üniversitelerin rekabet gücünün artırılması, bilimsel araştırmalara daha çok yer verilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin daha fazla iyileştirilmesi için çalışacağını vurguladı.
Elvan, "üniversite sayısının fazla olmasının kaliteyi azalttığı" iddialarının anımsatılması üzerine,
hükümetleri döneminde her alanda kalite odaklı anlayış içerisinde olduklarını söyledi.
Elvan, "Kalite konusunda sıkıntımız elbette var. Bunlar yeni kurulan üniversiteler. Bir yanda üniversitelerin bir anda kapsamlı araştırma yapması beklenemez. Ciddi bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Öğretim üyesi altyapısının güçlü olması gerekiyor ama gerçekten her bir ilimizde üniversitelerin kurulması ve özel üniversitelerin sayısının da artması Türkiye'de ciddi bir rekabet oluşturdu" dedi.
Üniversitelerin idari ve mali açıdan özerk yapıya kavuşmasının mali güçle mümkün olabileceğini, bunun da sanayi işbirliği ve bilimsel çalışmalarla gelir sağlamasından geçtiğini kaydeden Elvan, bunun denetimsizlik anlamına gelmediğini de ifade etti.
"Cemevleri hukuki statüye kavuşacak"
Elvan, Alevi vatandaşlara yönelik düzenlemeler hakkındaki bir soru üzerine, bunun 3 ay içerisinde hazırlanarak TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.
Bu konuda Alevi sivil toplum kuruluşlarının ve dedelerinin görüşlerinin alındığını belirten Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda kararlıyız. Cemevlerine hukuki statü tanınması konusunda zaten eylem planımızın 3 aylık bölümünde yer alıyor. Sayın Başbakanımız bu dernek ve federasyon yöneticileriyle toplantı yaptı, görüş ve düşüncelerini aldı. Bu görevi Adalet Bakanlığımıza verdik. Bu çerçevede Bakanlığımız çalışmaya başladı. Adalet Bakanlığımız da cemevlerine hukuki statü tanınması için çalışmayı başlattı. Eylem planımızın 3 aylık bölümünde yer alıyor. Biz martın sonuna kadar yasa yapacaksak Meclis'e sevk etmeyi planlıyoruz."
Elvan, Adalet Bakanlığının şu anda Alevi sivil toplum kuruluşları ve dedeleriyle görüştüğünü ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde, herhalde tahminim 2-3 hafta içerisinde muhtemelen bir taslağı oluştururlar diye temenni ediyorum. Bu Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulunda konuşulacak, tartışılacak. Biz nihai kararı verdiğimizde de kamuoyuyla paylaşılacak ve Meclis'e böyle bir tasarıyı sevk edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"İstihdam artacak"
Başbakan Yardımcısı Elvan, çalışma hayatında esnek çalışma, özel istihdam büroları ve kıdem tazminatının önemli konu başlıkları olduğunu dile getirerek, yapacakları düzenlemelerle istihdam oranını artırıp, kayıt dışılığı azaltacaklarını kaydetti.
Kıdem tazminatının işçi ve işveren açısından sorunlar oluşturduğuna işaret eden Elvan, "Her iki kesimin sıkıntılarını ortadan kaldıran orta yolu bulacağız. Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevk edeceğiz. Bu hafta sonu itibarıyla esneklikle ve özel istihdam bürolarıyla ilgili yasa tasarılarını TBMM'ye sunacağız" diye konuştu.
Son Dakika › Politika › Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?