CHP'li Kart Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP'li Kart Açıklaması

CHP\'li Kart Açıklaması

"Yurttaşlarımız Taksim miting alanına geldiği zaman, Hükümet eliyle provokasyonların yapılabileceği kaygısını taşıyoruz.

28.04.2014 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Konya Milletvekili Atila Kart, "Yurttaşlarımız Taksim miting alanına geldiği zaman, Hükümet eliyle provokasyonların yapılabileceği kaygısını taşıyoruz. Hükümet bunun altyapısını hazırlıyor. 1 Mayıs 1977'yi yaşamak istemiyoruz" dedi.

Kart, düzenlediği basın toplantısında, silahlı kuvvetlerde 3-4 yıldan bu yana hava kuvvetleri ağırlıklı olarak tasfiyeler yaşandığını iddia etti.

Tasfiyelerin "özel hayatlar, etnik kökenler ve mezhepler" üzerinden yapıldığını ileri süren Kart, yapılan bu tasfiyelerin sayısının 2010-2011-2012 yıllarında 2 bin 119'a ulaştığını söyledi.

Kart, silahlı kuvvetler personeli hakkındaki disiplin soruşturmaları ve idari tahkikatların TSK İç Hizmet Kanunu ve TSK Disiplin Kanunu hükümlerine göre yapıldığını belirterek, "yasal mevzuat böylesine açık olmasına rağmen, disiplin niteliğindeki bu soruşturmaları neden istihbarat birimleri yapmaktadır? Bu uygulamalara Hükümet sessiz kalıyor, çünkü bu sürecin asli faili ve sorumlusudur" dedi.

Kart, şöyle konuştu:

"Türkiye artık, silahlı kuvvetlerine, MİT üzerinden kişisel ve siyesi kaygılarla operasyon yapılan ülke haline gelmiştir. Anayasal kurumlarımızın zafiyete uğradığı böyle bir dönemde, silahlı kuvvetler personelinin hak ve hukukunu korumakla sorumlu olan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ne yapıyor? AYİM, yaratılan siyasi ve idari iklimin de tesiriyle 'üstüne düşeni' yapıyor. Hukuksuzluğu onuyor ve tescil ediyor.  CHP olarak bu tabloyu izlemekle yetinmeyeceğiz. Devlet Denetleme Kurulu'nun çalıştırılması konusunda Cumhurbaşkanlığı makamına başvuruda bulunacağız. AYİM ve benzeri yapılanmaların demokratik sistemlerde yerinin olmadığı anlayışıyla, Anayasa'nın ilgili maddesinin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağız."

Kart, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı adayının, tüm yurttaşları kucaklayacak ve Anayasal düzeni koordineli olarak çalıştıracak bir kişinin olması gerektiğini belirterek, CHP'de bu temel özellikleri barındıran yüzlerce aday olduğunu söyledi.

CHP'li Kart, "1 Mayıs'tan kaygılı mısınız?" sorusu üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Evet, kaygılıyım. Sen Hükümet olarak, o gösteriyi yapmak isteyen kitlenin güvenliğini sağlamalısın. Bilinçli olarak bu süreç tırmandırılıyor, bunun üzerinden toplum ayrıştırılıyor. Başbakan, muhtemel Cumhurbaşkanlığı adaylığını da bu sürece göre belirliyor. Orada kaygı veren bir tablo da şudur, endişemiz odur ki yurttaşlarımız Taksim miting alanına geldiği zaman, Hükümet eliyle provokasyonların yapılabileceği kaygısını taşıyoruz. Hükümet bunun altyapısını hazırlıyor. 1 Mayıs 1977'yi yaşamak istemiyoruz. Bunun temel sorumluluğu başından sonuna kadar Hükümete aittir" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Kart Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement