Erdoğan İsveç Başbakanı'nın ardından Finlandiya lideri ile görüştü! - Son Dakika
Politika

Erdoğan İsveç Başbakanı'nın ardından Finlandiya lideri ile görüştü!

Erdoğan, NATO üyeliğine başvuran İsveç ve Finlandiya liderleriyle peş peşe görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Finlandiya lideri Niinisto görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Finlandiya, NATO müttefiklerinin güvenliğini taahhüt edecek." dedi.

21.05.2022 16:48  Güncelleme: 23:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmak için yaptıkları başvuru gündemde yerini koruyor. Türkiye, teröre verdikleri destek nedeniyle iki ülkenin de üyeliklerine oylamada "hayır" oyu vereceğini açıklamıştı. Daha önce "İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin liderleriyle de art arda telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

TERÖR ÖRGÜTLERİ KONUSUNDAKİ TALEP YİNELENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile telefon görüşmesine dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede iki ülke ilişkileri ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, NATO içinde bir müttefik açısından tehdit oluşturan terör örgütlerini görmezden gelen bir anlayışın dostluk ve ittifak ruhuyla bağdaşmayacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin milli güvenliğine ve halkına yönelik açık bir tehdide karşı verdiği meşru ve kararlı mücadeleye saygı gösterilmesini ve bu mücadeleye destek verilmesini beklemenin en doğal hakkı olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE VE FİNLANDİYA BİRBİRLERİNİN GÜVENLİĞİNE BAĞLI KALACAK"

Görüşme sonrası Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise "NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve Türkiye'nin birbirinin güvenliğine bağlı kalacağını ve böylece ilişkilerimizin daha da güçleneceğini belirttim. Finlandiya, terörün tüm biçimlerini ve tezahürlerini kınıyor. Yakın diyaloğumuz devam ediyor" dedi.

ERDOĞAN, İSVEÇ BAŞBAKANIYLA DA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'dan hemen önce İsveç Başbakanı Magdalena Andersson bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Andersson ile görüşmesinde, İsveç'in terör örgütlerine yönelik siyasi, finansal ve silah desteğinin son bulması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı sonrasında savunma sanayii alanında İsveç'in Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

SOMUT ADIMLAR ATILMASINI İSTEDİ

Cumhurbaşkanı ayrıca İsveç'in PKK ve örgütün Suriye ile Irak'taki uzantıları bakımından Türkiye'nin kaygılarını paylaşan somut adımlar atmasını beklediklerini belirtti.

NATO GENEL SEKRETERİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le yaptığı telefon görüşmesinde, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu ele alındı. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını açıkça göstermedikleri sürece NATO üyeliklerine müspet yaklaşmayacaklarını belirtti.

33 TERÖRİSTİ İADE ETMEMİŞLERDİ

Adalet Bakanlığı, mahkeme kararları doğrultusunda son 5 yılda Finlandiya'dan 6'sı FETÖ, 6'sı PKK mensubu olmak üzere 12 teröristin iadesini talep etti. İsveç'ten ise 10'u FETÖ, 11'i PKK mensubu 21 kişinin iadesi istendi. NATO üyeliği gündemde olan İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin iade taleplerinden hiçbirine bugüne kadar olumlu yanıt vermedi.

Erdoğan İsveç Başbakanı\'nın ardından Finlandiya lideri ile görüştü!

Son Dakika Politika Erdoğan İsveç Başbakanı'nın ardından Finlandiya lideri ile görüştü! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement