Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bizim kırsal kalkınma dahil olmak üzere başlattığımız gerek makine, ekipman destekleri, gerek ekonomik yatırım destekleri, gerekse diğer mekanizasyon ile ilgili aldığımız tedbirler Türkiye'de tarımsal üretimde verimliliği artırdı. Türkiye'nin alanı artmadı ama üretimi, verimliliği arttı" dedi.
Bakan Eker, TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin kendisi hakkında verdiği gensorunun gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde hükümet adına söz aldı.
Eker, tarımı önemli ve stratejik bir alan olarak gördüğünü, buna uygun düzenlemeler yaptığını, tarım sektörünün Türkiye'nin geleceğine ve kalkınmasına daha fazla katkı getirecek düzeye ulaştırmaya çalıştığını söyledi.
Eker, "1991-2002 arasındaki 12 yılda tarımsal ihracatımız kümülatif olarak 49.3 milyar dolar olmuş. Biz 2002'de tarımsal ihracatı 3.8 milyar dolardan aldık. 12 yıl içinde, 2014'de 18 milyar dolara çıkardık. Bizim dönemimizdeki artış yüzde 374. Kümülatife bakın; 12 yılda tarımsal ihracatımız 134.1 milyar dolar olmuş" diye konuştu.
Türkiye'nin 2002 yılında 161 ülkeye bin 480 çeşit tarım ve gıda ürünü ihraç ettiğini, AK Parti iktidarının ise buna 29 ülke daha ilave ettiğini ve çeşit sayısına da 227 çeşit daha artırdığını anlatan Eker, muhalefet partilerinin Türkiye ile kıyasladıkları Avrupa ülkelerine ilişkin de rakamlar verdi.
Muhalefetin tarım sektörünün küçüldüğü iddiasında bulunduğunu hatırlatan Eker, "1992-2002 arasında Türkiye'nin ortalama tarımsal büyümesi yılda yüzde 1.4, bizden önceki 12 yıl. Bizim dönemimizde 2003-2013 arasında bu oran yüzde 2.3 ortalama, her yıllık büyüme. Türkiye 2003-2013 döneminde, AB, 28 ülkenin üyesi olduğu bir topluluğun 10 katı daha fazla tarımda büyüme sağladı" diye konuştu.
Eker, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bizim kırsal kalkınma dahil olmak üzere başlattığımız gerek makine, ekipman destekleri, gerek ekonomik yatırım destekleri, gerekse diğer mekanizasyon ile ilgili aldığımız tedbirler Türkiye'de tarımsal üretimde verimliliği artırdı. Türkiye'nin alanı artmadı ama üretimi, verimliliği arttı. Biz Cumhuriyet tarihinde ilk defa temel alt yapıyla ilgili 4.5 milyar hektar alanda toplulaştırmayı gerçekleştirdik. Bizden önceki 41 yılın toplamının 10 katından daha fazla."
Bakanlığın faaliyetleri hakkında da bilgi veren Eker, özellikle tarım sektöründe teknolojinin kullanımına ve teknolojinin katkısıyla üretim ve verimliliğin artırılmasına yönelik projeler geliştirdiklerini aktardı.
-"İnsanları doğum yerleriyle zan altında bırakmak çok yanlıştır, ayıptır"
Muhalefet partisi sözcülerinin konuşmalarında, şu anda görevde olmayan Bakanlık Genel Müdürlerinden Nizamettin Ekinci'nin çok sayıda yönetim kurulu üyeliği olduğu ve aylık 20 bin lira maaşı aldığına ilişkin iddialarda bulunduklarını hatırlatan Eker, şöyle devam etti:
"Benim Genel Müdürüm Nizamettin Ekinci Devlet Personel Uzmanı ve Personel Genel Müdürü. Devlette 20 yıldan fazla emeği olan bir arkadaşım. Bu arkadaşımızın aldığı toplam 9 bin 700 lira. Bu arkadaşım 7 bin 300 lira genel müdür maaşı var, 2 bin 400 lira yönetim kurulu üyeliğinden ücreti var. Bir tane üyelikten maaş alınır. TMO yönetim kurulundan. Hesap açık ortada."
Muhalefetin, bakanlık kadrolarında çoğunlukla kendisi gibi Diyarbakırlılara yer verdiğine ilişkin eleştirilerine de yanıt veren Eker, "İnsanları doğum yerleriyle, doğdukları şehirlerle kalkıp bu şekilde zan altında bırakmak çok yanlıştır, ayıptır. İleri bir safhada bu nefret suçuna girer. Böyle bir şey yok" ifadesini kullandı.
İktidarları döneminde bakanlığa alınan mühendis ve veteriner hekim sayısının da cumhuriyet döneminde rastlanmadık şekilde yüksek olduğunu kaydeden Eker, "Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde Tarım Bakanlığı'na 81 tane sosyolog da alınmamıştır. Onu da biz aldık. Niye? Kırsal alan sosyolojisini bilsin, insanın olduğu yerde toplumda bu kardeşlerimizin de bu disiplinin de katkısı, emeği olsun" dedi.
Eker, sözlerini, "Daha bizim önümüzde yapacak işimiz var. Ben muhalefetin bütün bunlar yerine gerçekten daha güzel projelerle bizi tenkit etmesini beklerdim. Benim genel müdürümün doğum yerinin neresi olduğunu değil, tarım bakanlığına hangi yeni projeler lazım onu söyleseydi çok daha mutlu olurdum" diyerek tamamladı.
CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, sataşma nedeniyle söz alarak Bakan Eker'in bakanlığın bütün önemli kadrolarına kendisi gibi Diyarbakırlıları atadığını belirterek, "78 milyon insanın tamamını ayırmadan başımızın üzerinde taşırız. Ama siz kendi dar bölgecilik anlayışınız çerçevesinde koskoca bakanlığı bir ile hapsedersiniz birisi de çıkar size 'ayıp oluyor' der" değerlendirmesinde bulundu.
-"Tarım ürünlerimiz artık dünya pazarlarında"
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan da grubu adına yaptığı konuşmada, geçmişte tarımda reform adı altında çiftçilere zehir içirildiğini, tarımın yanlış politikalarla ekonominin kara deliği haline getirildiğini söyledi.
AK Parti iktidarının ise stratejik öneme sahip tarım sektörünü geliştirdiğini, çiftçileri borç sarmalından kurtardığını belirten Erdoğan, tarım politikalarını popülist bir anlayışla değil, ülkenin ve vatandaşın çıkarlarını gözeterek düzenlediğini kaydetti.
Erdoğan, "Tarıma cumhuriyet döneminde hiç olmadığı kadar destek, bu dönemde AK Parti ile ulaştı. Tarımın milli gelire katkısı her yıl artıyor. Tarım ürünlerimiz artık dünya pazarlarında" dedi.
Son Dakika › Politika › Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?