TBMM Genel Kurulu'nda, usul tartışmasının ardından, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine devam edilmesi kabul edildi.
İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, muhalefetin paketin 63 maddesinin geri çekilmesi, komisyonda görüşülmesinin İçtüzüğe aykırı olduğuna ilişkin iddialarına yanıt vererek, AK Parti, CHP ve MHP'nin verdiği maddelerin metinden çıkarılmasını içeren önergelerin İçtüzük'te belirlenmiş sırayla görüşüldüğünü ve maddelerin metinde çıkarıldığını söyledi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dizüstü bilgisayarından paketin görüşmelerine ilişkin görüntüleri göstererek, "Allah'tan korkun, bu kadar kameraların önünde, bu kadar sahte işlem yapılmaz" dedi.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, muhalefetin iddialarına yanıt vererek, görüşmelere kaldığı yerden devam edilmesinin uygun olduğunu söyledi ve usul tartışması açtı. AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, 63 maddenin metinden çıkarılması nedeniyle Genel Kurul'da görüşecekleri ve kabul edecekleri madde kalmadığını belirterek, Yakut'un tutumunun yerinde olduğunu söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, iktidarın İçtüzük ve anayasayı çiğneyerek polis devletini yasalaştırmak istediğini, kendilerinin ise buna izin vermek istemediklerini ifade etti. Hamzaçebi, " Berkin Elvan'ın sapanın izini sürüyorsunuz. O küçücük, 16 kiloda hayatını kaybeden rahmetli Berkin Elvan'ın izini sürüyorsunuz. Bireyin özgürlüklerini yok eden, onun rızasını, meşruiyet kavramını alt üst eden düzenlemeyi kabul etmiyoruz" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da düzenlemenin özünün, hukuksuzluğu meşrulaştırmak olduğunu savunarak, şunları söyledi:
"Meclis'i yönetenler de milletin hukukunu yok saymışlardır, hukuksuzluğu usul edindikleri için görüşmelerde ne konuşmamıza izin vermişlerdir ne gürültüyü önlemiş ne de toplantı ve karar yeter sayısı taleplerimizi uygulamışlardır. Tarafsız olması gereken İçişleri Bakanı tarafsız olamamıştır. Seçim öncesi bu düzenlemeyi getirerek seçmeni korkutup sindirmek, toplumsal muhalefetin etkinliğini azaltmada araç olarak kullanıyor. Parlamento kendi hukukunu yok sayıyorsa, milletin hukukunu yok saymak için yasa çıkarıyorsa milletin egemenliği ve iradesi yok, birilerinin isteği var."
HDP'li Kaplan ise HDP'nin oynanmak istenen oyunu sezdiğini ve baştan sona kadar etkin muhalefet gösterdiğini ifade ederek, Meclis'in büyük direnişe sahne olduğunu, birleşimi yöneten AK Parti'li Meclis başkanvekillerinin; 7 milletvekilinin yaralanması, bir milletvekilinin 15 basamaktan itilip kemiklerinin kırılmasına, kadın milletvekillerine şiddet uygulanmasına karşısında en kötü sınavını verdiğini kaydetti.
Tasarı kitapçığını ikiye bölün Kaplan, " Hükümet, 67. maddede pes etti. Bu faşizm paketine karşı çıkmak, insanlık onuruna sahip çıkmaktır" dedi.
Kaplan'ın itirazlarını sürdürmesine bazı AK Parti'li milletvekilleri "yeter" diye tepki gösterdi. Kaplan, kendilerine, "Millet iradesine saygısı olmayan çıksın gitsin" karşılığını verdi.
Usul tartışmasının ardından tasarının görüşmelerine devam edilmesi kabul edildi.
Son Dakika › Politika › İç Güvenlik Paketi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?