İstanbul Adliyelerinde 26 Aralık Mesaisi - Son Dakika
Politika

İstanbul Adliyelerinde 26 Aralık Mesaisi

İstanbul Adliyelerinde 26 Aralık Mesaisi

Üçüncü "Balyoz Planı" davası kapsamında Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu ile HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına 26 Aralık Pazartesi günü başlanacak.

24.12.2011 11:54

Üçüncü "Balyoz Planı" davası kapsamında Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu ile HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına 26 Aralık Pazartesi günü başlanacak.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülmesine başlanacak olan davanın iddianamesinde, "Balyoz Planı"na ilişkin daha önce hazırlanan 2 iddianamedeki deliller ayrıntılarıyla hatırlatılarak, sanıklar ve aramalarda elde edilen malzemelerle ilgili internet ortamındaki bazı ses kayıtları da yer alıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli personelin, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydının çözümünü yapmak amacıyla bilirkişi olarak görevlendirildiği belirtilen iddianamede, bilirkişiler tarafından "dailymotion.com" isimli internet sitesinden erişilen kaydın 26 Eylül 2011 tarihinde yapılan çözümüne yer veriliyor.

İddianamede, aralarında organik bağ bulunmayan jandarmaya bağlı bazı unsurlarla, 1. Ordu Komutanlığı arasında "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" kapsamında hiyerarşik bir ilişkinin oluştuğu ve jandarma unsurlarının bu plan kapsamında 1. Ordu Komutanlığına bağlı bir ast birlik gibi çalıştığı, plan kapsamında personel görevlendirmesi, istihbari çalışma ve eylem planı hazırlama gibi görevler üstlendiğinin anlaşıldığı kaydediliyor.

Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliğine ait odada yapılan 6 Aralık 2010 tarihli aramada ele geçirilen belgeler ile dijital materyale ilişkin ayrıntılı bilgiler içeren iddianamede, şu değerlendirmelere yer veriliyor:

"Soruşturmamıza konu suç unsuru bilgi ve belgelerin ele geçirildiği hard disklerin ve diğer malzemelerin, beyanlara göre, 2008 yılından beri İstihbarat Kısım Amirliğinin zemininde sıralı amirlerin bilgisi dahilinde, askeri mevzuata aykırı olarak saklandıkları, muhafaza edildikleri, bu eşyaların zaman zaman bulunması durumunda ilgililerin amirlerini bilgilendirdikleri, ancak yine hiçbir şekilde tutanak altına almadan zimmetsiz bir şekilde şüpheli Kemalettin Yakar'a üstlerinin bilgisi dahilinde teslim edildiği, bu şekilde suç unsuru bu doküman ve dijital delillerin, bilerek ve isteyerek imha edilmediği, suç unsuru oldukları bilindiği halde mevzuata aykırı olarak saklanmaya devam edildiği anlaşılmıştır.

İlk olarak, 2008 yılında bulunan suç yapılanmasına ait bu eşyaların herhangi bir tutanak tutulmadan şüpheli Kemalettin Yakar'a birçok kez elden teslim edilmesi ve zimmet yapılmaması, yazılı belgelerde ve Mehmet Cem Çağlar'ın ifadesinde belirttiği gibi şüpheli Kemalettin Yakar'ın sıralı amirlerince korunması hususları birlikte değerlendirildiğinde suç yapılanmasının bilgisi dahilinde bu suç eşyalarının saklandığı anlaşılmıştır.

Bu nedenlerle suç eşyaları ve dijital materyallerin suç tarihinden sonra da muhafaza edilmesi suç yapılanmasının devamlı güncellenmesi amacına yönelik olduğu ve ele geçen suç eşyalarına veya dijital materyallere ekleme ve çıkarma yapılıp yapılmadığı hususlarının da yine şüpheliler ve hükümeti devirmeye yönelik yapılanmanın bilgisi dahilinde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır."

İddianamede, tüm sanıkların 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve

"Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61/1'inci maddeleri gereğince cezalandırılmaları isteniyor.

Aynı gün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında faaliyet gösteren özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde "Ergenekon" soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalar sonrasında, gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık hakkında açılan davanın 2'nci duruşması görülecek.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde faaliyet gösteren özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'le ilgili, 2'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın 22'nci duruşması yapılacak.

Davada müdahil avukatlarının esas hakkındaki görüşlerini açıklamaya devam etmeleri bekleniyor.

Aynı gün, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 29 sanıklı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının 47'nci duruşması görülecek. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İstanbul Adliyelerinde 26 Aralık Mesaisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement