2022 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2022 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2022 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Son bir yılda 10 kere benzine, 9 kere motorine, 7 kere LPG'ye toplamda 26 kez zam, pompaya yansıtılıyor.

01.11.2021 18:54  Güncelleme: 20:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, "Son bir yılda 10 kere benzine, 9 kere motorine, 7 kere LPG'ye toplamda 26 kez zam, pompaya yansıtılıyor. ÖTV, eşel mobil sistemi de iflas etti. Bu saatten sonra hangi politikayı koyup bunları koruma altına alacaksınız?" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2022 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri söz aldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türkiye'nin enerji talebinin, büyüyen ekonomisine paralel gelişim gösterdiğini belirterek, 2000-2020 yılları arasında yıllık elektrik enerjisi talebi dünyada ortalama yüzde 3 artış gösterirken, bu oranın Türkiye'de yaklaşık yüzde 4,5 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Küresel ölçekte güç dengesi arayışlarının, enerji politikalarını etkilediğini, ekonomik ve politik belirsizliklerin enerji ve doğal kaynaklar üzerindeki paylaşım mücadelelerini artırdığını dile getiren Aksu, "Enerjinin ekonomik boyutunun yanı sıra siyasi, diplomatik, çevresel ve insani boyutlarının olması uzun vadeli bir enerji stratejisinin hazırlanmasını gerekli kılmaktadır." diye konuştu.

Aksu, Türkiye'nin enerji ithalatını belli bir seviyede tutabilmesi için hem arz hem de talep yönlü tedbirleri arka arkaya hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Enerji arz güvenliğinin sağlanması için ülkemizin nükleer santrallere, nükleer enerji üretim teknolojilerine, ayrıca bilim ve teknolojinin her kademesinde kullanılabilecek ileri teknolojileri kapsayan hassas nükleer teknolojiye sahip olmasının önemli olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Temiz ve yenilenebilir enerjiye geçişte küresel çapta büyük kabul görmüş yöntemlerin, Türkiye'de de ülkenin kendine özgü dinamikleri çerçevesinde hayata geçirildiğini anlatan Aksu, tabii kaynaklar kapsamında da katma değerli ürün üretiminin artırılması, madenler bakımından arz güvenliği sorununun olmaması gerektiğini söyledi.

Aksu, enerjinin milli kalkınma ve refah artışı için taşıdığı öneme işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize göre Türkiye enerji altyapısında, kaynak çeşitliliğinde, arz güvenliğinde, yerli ve yenilenebilir enerjide çok önemli yatırımlar ve hamleler yapmış, dünyanın enerji dağılım merkezlerinden biri haline gelmiştir. İnanıyoruz ki bulduğumuz rezervler ve yerli kaynak çeşitliliği ile yapılan uzun süreli tedarik anlaşmaları sayesinde enerji maliyetlerinin azalması da mümkün hale gelecektir. İnsani ve çevresel boyutu da dikkate alan sürdürülebilir enerji politikasıyla ülkemizin kalkınması ve milletimizin refahı için daha fazla katkı sağlanacaktır."

"Zam buhranı yaşanıyor"

CHP'li Ahmet Akın, güne sanayi ve elektrik üretim santrallerinde kullanılan doğal gaza yapılan zamla uyanıldığını belirterek, konutlara yapılmasa da zamlardan vatandaşın da etkileneceğini söyledi.

İktidarın enerji politikası nedeniyle "zam buhranı" yaşandığını öne süren Akın, "Son bir yılda 10 kere benzine, 9 kere motorine, 7 kere LPG'ye toplamda 26 kez zam, pompaya yansıtılıyor. ÖTV, eşel mobil sistemi de iflas etti. Şimdi bu saatten sonra hangi politikayı koyup bunları koruma altına alacaksınız, onu merak ediyoruz." diye konuştu.

Akın, 1 Ekim 2020'de 116 lira olan 12 kilogramlık mutfak tüpünün 165,5 liraya çıktığını ifade ederek, "Bu ülkede fedakarlık yapan varsa o da bu milletin ta kendisidir. Çıkıp da fedakarlıktan bahsetmeyin, fedakarlık yapın, biz de sizi alkışlayalım." dedi.

Vatandaşlara kış aylarında destek verilmesini isteyen Akın, önerdikleri "kara kış fonu"nun, iktidarın söyleyeceği başka bir isimle de kurulabileceğini belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, yapılan sunumlarda Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) özelleştirilmesine dair bir şey söylenmediğini ileri sürerek, bunun, elektrik piyasasının özelleştirilmesi sürecinde en önemli konulardan biri olduğunu ifade etti.

TEİAŞ'ın özelleştirilmesinin doğru bir adım olmayacağını savunan Katırcıoğlu, kurumun devlette kalması gerektiğini söyledi.

-"Dağıtım şirketlerinin kesinti süreleri arttı"

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, enerji sektörünün, ekonomiyi, dış politikayı ilgilendiren önemli bir sektör olduğunu vurguladı.

Elektrik kesintilerinde çok ciddi bir artış olduğunu iddia eden Usta, elektrik dağıtım şirketlerine yatırım için para verildiğini fakat dağıtım şirketlerinin kesinti sürelerinin arttığını söyledi. Usta, büyük ihtimalle yatırımların yapılmadığını, denetimlerin zayıf olduğunu öne sürdü.

Akaryakıt piyasasının da elektrik piyasası gibi çalışmadığını savunan Usta, tabela ve pompa fiyatları arasında farklılıklar olduğunu ve bunun denetlenmediğini söyledi.

Naylon fatura konusunun hala bu sektörde sorun oluşturmayı sürdürdüğünü belirten Usta, dağıtıcılar arasındaki ticaretin mücbir sebep halleri dışında sınırlandırılması, akaryakıt istasyonları dışındaki satışların KDV mahsuplaşmasına dahil edilmemesi, otomasyona dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Usta, eski sondaj gemilerinin alınarak kullanıldığını, bazılarının da yenilendiğini ancak bunların tartışmalı alanlardan Karadeniz'e çekildiğini ileri sürerek, "Bunların son kullanıcısı olacağız, elimizden çıkarma imkanımız yok. Hepsi döküntü çünkü." diye konuştu.

"Hakikatle uzaktan yakından ilgisi olmayan eleştiriler var"

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, hep yokluk üzerine kurgulanmış bir muhalefet anlayışı olduğunu belirterek, "Sadece 'yokluk' üzerine, sadece 'hayır' kavramı üzerine inşa edilmiş." dedi.

Türkiye'nin, vatandaşına en ucuz doğal gazı kullandırdığını, elektrikte ise en ucuz üçüncü ülke olduğunu dile getiren Aydemir, burada hak teslim edici bir yaklaşım yerine, abartılı, hakikatle uzaktan yakından ilgisi olmayan eleştiriler yapıldığını söyledi.

Görüşmeler sırasında muhalefetin hakikat dışı söylemlerine muhatap olduklarını dile getiren Aydemir, "Her sahada olduğu gibi enerji sahasında da 19 yılda zirvelere yürüyen bir halimiz var." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti iktidarından önce doğal gazın kaç ilde olduğunu soran Aydemir, doğal gazın kendileriyle mesafe aldığını, iktidarlarından önce birçok kurumda kalorifer bile olmadığını dile getirdi.

Komisyonda, milletvekillerinin bütçe üzerindeki konuşmaları sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2022 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu
    00:24 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar (SOC) Grubu Başkanı Frank Schwabe'nin davetiyle Fransa'nın Strazburg kentine gitti. Özel, grup toplantısına katıldı, üyelerle görüştü ve eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.

  • İstanbul'da Helikopter Destekli Huzur Uygulaması
    23:38 İstanbul'da Helikopter Destekli Huzur Uygulaması

    İstanbul'da polis ekipleri tarafından helikopter destekli olarak kent genelinde huzur uygulaması gerçekleştirildi. Kadıköy, Fatih ve Beyoğlu başta olmak üzere birçok ilçede yapılan denetimlere, farklı şube müdürlüklerinden ekipler katıldı. Deniz polisi de Balat'tan botla denize açılarak uygulamaya destek verdi. Uygulama noktalarında araçlar detaylı arandı ve sürücü ve yolcuların GBT kontrolleri yapıldı. Narkotik köpeği ve polis helikopteri de uygulamaya katıldı.

  • Alanya Belediye Başkanı borç listesi ve gelir gider dengesi afişi astı
    23:17 Alanya Belediye Başkanı borç listesi ve gelir gider dengesi afişi astı

    Alanya'da CHP'den seçilen belediye başkanı Osman Tarık Özçelik, belediye binasına borç listesi ve aylık gelir gider dengesi afişi astı. MHP ise cevap olarak aylık gelir gider dengesi afişini teşkilat binasına astı.

  • AA Genel Müdürü: Gazze'de 2,3 milyon kişi yerinden edildi, 140 meslektaşımız hayatını kaybetti
    23:13 AA Genel Müdürü: Gazze'de 2,3 milyon kişi yerinden edildi, 140 meslektaşımız hayatını kaybetti

    Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını ortaya koyan 'Kanıt' belgeselinin gala gösteriminde yaptığı konuşmada, Gazze'de 2,3 milyon kişinin yerinden edildiğini ve 140 meslektaşın hayatını kaybettiğini söyledi.

  • İngiltere'de İsrail'e silah satışına karşı protesto gösterisi düzenlendi
    22:58 İngiltere'de İsrail'e silah satışına karşı protesto gösterisi düzenlendi

    İngiltere'de Filistin'le dayanışma gösterisi düzenleyen yüzlerce gösterici, İsrail'e silah satışının durdurulması ve Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı. Göstericiler, İngiltere Parlamentosu önündeki Parlamento Meydanı'nda toplandı. İşçi Partisi milletvekilleri Ribeiro-Addy ve Butler, Gazze'deki insanlık dramına dikkat çekerek hükümetin İsrail'e silah satışını durdurmasını istedi. Karşı eylem düzenleyen İsrail destekçisi bir kişi gözaltına alındı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuvay-ı Milliye çıkışına Hamas'tan ilk sözler: Gurur duyduk
    22:32 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kuvay-ı Milliye çıkışına Hamas'tan ilk sözler: Gurur duyduk

    Hamas Hareketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra yazılı açıklama yaparak, Erdoğan'ın Filistin halkının özgürlük ve topraklarını kurtarma amacındaki mücadelesini takdirle karşıladıklarını belirtti. Hamas, Erdoğan'ın cesur açıklamalarının ve onurlu duruşunun, Türk halkının tarihi ve özgün konumunu somutlaştırdığını ifade etti.


Advertisement