Rusya'nın Şükrü Okan gemisine yapılan teftişle ilgili açıklama - Son Dakika
Politika
BBC

Rusya'nın Şükrü Okan gemisine yapılan teftişle ilgili açıklama

Rusya\'nın Şükrü Okan gemisine yapılan teftişle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Rusya'nın Şükrü Okan gemisine geçen hafta sonu yaptığı teftişle ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada, teftişin uluslararası sularda gerçekleştiği ve geminin sahibi Türk olsa bile geminin Palau bandıralı olduğu vurgulandı. Rusya'nın gemiye uyarı ateşi açtığını belirtmesi üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hükümetin sessiz kalmasını eleştirdi. Ayrıca, Rusya'nın Karadeniz'de ticareti engelleme çabalarını aşarak İstanbul'a ulaşan ilk kargo gemisi olan Joseph Schulte adlı gemi hakkında bilgi verildi.

18.08.2023 02:29

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Rusya'nın Şükrü Okan gemisine geçen hafta sonu yaptığı teftişle ilgili bir açıklama yayınladı.

X platformunda yapılan açıklamada Şükrü Okan’a yapılan teftişin uluslararası sularda gerçekleştiği ve geminin sahibi Türk olsa bile geminin Palau bandıralı olduğu vurgulandı.

Aynı zamanda olayın ardından “Rusya’daki muhatapların Karadeniz’de gerginliği tırmandıracak bu tarz girişimlerden kaçınılması için uygun bir şekilde ikaz edildiği” belirtildi.

Rusya, Pazar günü yaptığı açıklamada Palau bandıralı Şükrü Okan adındaki kargo gemisine Karadeniz’de uyarı ateşi açıldığını belirtmişti.

Rusya, Şükrü Okan gemisi kaptanının teftiş talebine yanıt vermemesi üzerine Vasily Bykov adındaki devriye gemisinin otomotik silahlarla uyarı ateşi açtığını aktardı.

Daha sonra da geminin denetlendiği belirtildi; bu denetlemeye ilişkin kaynağı doğrulanamayan görüntüler sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün konuyla ilgili X platformundan şu açıklamayı yaparak hükümetin olaya karşı sessiz kalmasını eleştirdi:

"Rus askerleri tarafından Şükrü Okan adlı Türk Gemisine Karadeniz’de yapılan baskının görüntüleri, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından basına dağıtılmış ve halkımız ancak bu şekilde gelişmeden haberdar olmuştur. Saray Devleti konuya dair herhangi bir açıklama yapmamıştır. Neden?”

Olayın ardından ilk kargo gemisi İstanbul’a vardı

Diğer yandan Hong Kong bandıralı Joseph Schulte adlı gemi, Rusya’nın Şükrü Okan’a ateş açmasının ardından Ukrayna’dan İstanbul’a ulaşan ilk kargo gemisi oldu.

Ukrayna’nın Odessa limanından ayrılan gemi, Rusya’nın Karadeniz’de ticareti engelleme çabalarını aşarak İstanbul’a vardı.

Deniz trafiği sitelerine göre gemi uluslararası sulara girmeden batı rotasını izleyerek Karadeniz’den geçti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın geçen ay tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından geminin Kiev'in Karadeniz boyunca oluşturduğu "yeni bir insani koridoru" kullandığını belirtti.

Geçen yıl yapılan tahıl koridoaru anlaşması, küresel gıda fiyatlarını düşürmek ve Ukrayna'ya önemli bir gelir kaynağı sağlamakta yardımcı olmuştu.

Ukrayna şu anda tahılını dışarı çıkarmak için Tuna Nehri'ni kullanıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Politika Rusya'nın Şükrü Okan gemisine yapılan teftişle ilgili açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement