Son dakika... Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren kanun teklif, TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

Son dakika... Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren kanun teklif, TBMM Genel Kurulunda

Son dakika... Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren kanun teklif, TBMM Genel Kurulunda

Son dakika haberi... TBMM Genel Kurulunda, bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

30.06.2022 19:21  Güncelleme: 19:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Görüşmelerde İYİ Parti Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, düzenleme ile Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddinin birer yıl süreyle 72 yaşına kadar uzatılabileceğini söyleyerek "Bu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kurumsal yapısı bakımından adeta bir tür sabotaj." ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanı'nın, 5 yıl daha görevde kalabilmek için ordunun kurumsallığını feda etmemesi gerektiğini dile getiren Çıray, "Genelkurmay Başkanı, teklif kanunlaşsa bile istifa etmeli." dedi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumu eleştiren Çıray, " PKK'nın İsveç ve Finlandiya tarafından terör örgütü olarak tanınması yeni bir durum değil, önemli olan PKK'nın bu iki ülkedeki varlığına son verecek somut eylemlerin görülmesiydi. Finlandiya ve İsveç NATO'ya girdikten sonra bu mekanizma işlemezse Türkiye hava alacak." değerlendirmesini yaptı.

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu ise TSK mensuplarının özlük haklarında yapılacak iyileştirmelerin önemli olduğunu belirterek, "Teklifin, bu açıdan ciddi bir ihtiyacı karşılayacağına inancımız tam." dedi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumun stratejik bir kazanım olduğunu belirten Vahapoğlu, "Bu memorandumu eleştirenlerin hangi mantıkla eleştirdiklerini anlamak mümkün değil. Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkmasındaki ana hareket noktası, bu ülkelerin teröre verdiği destektir. Memorandumla İsveç ve Finlandiya'nın, devlet destekli terör yürüten uluslararası suç örgütü PKK'nın, FETÖ'nün ve DEAŞ'ın destekçisi olduğu kayıt altına alındı." ifadelerini kullandı.

"Askerlerin sendika hakkı olmalı"

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, "Bedelli askerliğin batan ekonomi için bir can simidi telakki edilmesi doğru değil." dedi.

Askerlerin sendika hakkı olması gerektiğini dile getiren Bülbül, "Askerler, bu hakkı kullanarak biraz olsun demokratik yapıya, hak ve özgürlükler sürecine dahil olacak. Bu olmuyorsa orduevlerinde çalışan emekçilerin sendika hakkı olmalı." diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddinin 72'ye kadar uzatılmasına imkan verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

Söz konusu uzatım yetkisinin hangi nesnel kriterlere göre yapılacağını soran Ceylan, "Partili bir Cumhurbaşkanı'nın olduğunu unutmayın. Kendi dünya görüşünden olan bir Genelkurmay Başkanı'nın sadakat ve biat kabiliyeti mi karar vermede etkili olacak? Görev süresi uzatılan bir Genelkurmay Başkanı ile uzatılmayan açısından durum ne olacak? 65 yaşın üstündeki vatandaşlarımız doktor raporu olmadan noterde arabasını dahi satamazken biz niye yaş sınırını 72'ye çıkarmaya çalışıyoruz?" değerlendirmelerinde bulundu.

"Orduya fitne sokmuş oluruz"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da kanun teklifinin, Genelkurmay Başkanı'nın yaş haddinin birer yıl süreyle 72'ye kadar Cumhurbaşkanınca uzatılabilmesini öngören maddesini eleştirdi.

TSK'nın komuta kademesini aşağılayan bir düzenleme yapıldığını savunan Altay, "Bu ülkenin Kara Kuvvetleri Komutanı'na, Genelkurmay Başkanı'na güvendiğimiz kadar güvenmiyorsak orduya fitne sokmuş oluruz. Benim Kara Kuvvetlerim de Genelkurmay Başkanı kadar kıymetli, görevin gerektirdiği niteliklere sahiptir. Bu, Genelkurmay Başkanı dışındaki Türk Silahlı Kuvvetlerinin kıymetli komuta ve kurmay kadrosunu aşağılamaktır." dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de Milli Savunma Bakanlığının ihtiyaçlarıyla kamu hizmetinin değişkenliği ve hukukun dinamik yapısı esas alınarak düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Düzenleme ile harekat ve yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara bu statüye geçiş için ilave sınav hakkı verileceğini belirten Özen, "Teklifle yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yaklaşık 550 bin yükümlünün bu hizmetten faydalanabilmeleri için düzenleme yapılacak, ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemedikleri veya herhangi bir takvim yılında toplam 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizli askerlik kapsamından çıkarılan vatandaşlarımızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkan tanınacak." bilgisini paylaştı.

Kanun teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanırken birinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Son dakika... Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren kanun teklif, TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement