TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi tarihi bir dönüm noktasıdır - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi tarihi bir dönüm noktasıdır

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89. yıl dönümü programında konuştu. Kurtulmuş, Türkiye'nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesinin tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

05.12.2023 14:40

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89'uncu yıl dönümü programında konuştu

TBMM Başkanı Kurtulmuş:

" Türkiye'nin çok daha kısa bir süre içerisinde seçme ve seçilme hakkına kadınlara vermiş olması daha doğrusu kadının seçme ve seçilme hakkının kendisinin almış olması bizim için tarihi bakımından fevkalade önemli bir dönüm noktasıdır"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş:

"5 Aralık sadece bir kazanım değil, sürekli bir mücadelenin parçasıdır"

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin çok daha kısa bir süre içerisinde seçme ve seçilme hakkına kadınlara vermiş olması daha doğrusu kadının seçme ve seçilme hakkının kendisinin almış olması bizim için tarihi bakımından fevkalade önemli bir dönüm noktasıdır" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 5 Aralık tarihini kadınların Türk siyasi hayatına katılımının önemini ve özellikle kadınlarımızın toplumun her kesiminde daha güçlü bir şekilde yer almasını temin etmenin bir müzakeresi olarak da görmek gerektiği kanaatinde olduğunu söyleyerek, "Bu insanlık dramı karşısında sessiz kalan, dili olup konuşmayan, haklı olup bu zulme, katliama, soykırım boyutlarına varmış olan katliama her hangi bir şey söylemeyen, eli olup bu zulmü durdurmayan masumlar el uzatmayanları da insanlık adına kınadığımızı ifade etmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, 5 Aralık günü o zamanki Meclis'te kabul edilen Türk Kadınını Seçme ve Seçilme Hakkı ile ilgili Anayasa değişikliğinin değiştirilmesine değinerek, "Seçme ve seçilme yaşını 18'e indirerek hem Türk kadınının önünü açtığımız gibi hem de gençlerinde önünü açtık. Bunun da Türkiye için fevkalade büyük bir kazanım olduğunu bir kere daha ifade etmek isterim. Batı ile kıyaslandığında bugünün çok ileri sayılan ülkeleriyle kıyasladığımızda Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı daha önce yer almıştır. Batıda bu konuyla ilgili 50-60 yıl verilen mücadeleler var. Büyük mücadelelerden sonra ancak kadınlara seçme ve seçilme hakkını gerçekleştirmiştir. Ama görece olarak Türkiye'nin çok daha kısa bir süre içerisinde seçme ve seçilme hakkına kadınlara vermiş olması daha doğrusu kadının seçme ve seçilme hakkının kendisinin almış olması bizim için tarihi bakımından fevkalade önemli bir dönüm noktasıdır" değerlendirmesini yaptı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 1930 yerel seçimlerde, 1933 muhtarlık, ihtiyarlık heyeti, 1934 seçme ve seçilme hakkı seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını elde ettiklerini ifade ederek, "Kamuda görev yapan kadınların yüzde 42'sinin üniversitelerdeki, öğretim görevlilerinin yüzde 51'nin öğretmenlerin yüzde 60'nın, partililerimizin yüzde 46'sının kadınlardan oluşmaktadır. 5 Aralık sadece bir kazanım değil, sürekli bir mücadelenin parçasıdır" şeklinde konuştu.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Belçika, Fransa, İtalya gibi pek çok gelişmiş ülkede kadınlar seçime ve seçilme hakkı kazanamamışken Türk kadınının genel seçimlere katılma ve milletvekili seçilme hakkı elde ettiklerini söyleyerek, daha önce kadınların 1930 yılında Belediye seçimlerine katılmasının önünün açıldığını söyledi.

AK Parti 22. Dönem Ankara Milletvekili Remziye Öztoprak, kadınların hak ettikleri pozisyonlarda bulunmalarına dikkat çekerek, toplumsal adaletin bir gereği olduğunu ifade etti.

Etkinliğe kadın milletvekilleri, yabancı misyon şefleri ve diğer yetkililer katıldı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye\'nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi tarihi bir dönüm noktasıdır
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'nin kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermesi tarihi bir dönüm noktasıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement