TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda bu hafta Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı ile bir uluslararası anlaşma görüşülecek.

14.06.2016 21:58

TBMM Genel Kurulunda bu hafta Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı ile bir uluslararası anlaşma görüşülecek.

TBMM Genel Kurulunda AK Parti'nin, çalışma takvimine ilişkin grup önerisi görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerinde konuşan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı'nı gündemin 1. sırasına ve bir uluslararası sözleşmeyi gündemin 2. sırasına aldıklarını belirtti.

Can "İki kanun tasarısını perşembe günü itibarıyla bitirmeyi planlıyoruz. Perşembe günü eğer bitmeyecek olur ise cuma günü Genel Kurulun 14.00'te açılmasını ve gündemin tamamlanmasını arzu ediyoruz. Eğer gündem perşembe günü biterse cuma günü Genel Kurulu çalıştırmayı düşünmüyoruz." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, siyaseti namuslu, ahlaklı ve dürüst yaptıklarını, bundan sonra da böyle yapacaklarını belirterek, "CHP İnsan Hakları Komisyonu ve Cezaevi Komisyonu üyelerimiz cezaevlerindeki tutuklu ya da hükümlü, DAEŞ'li, İBDA-C'li, PKK'lı, DHKP-C'li mahkum olan herkese, 'Ben mağdurum, benim hakkım ihlal ediliyor' diyen herkese gittiler, bundan sonra da giderler ama biz, cumhuriyetin hakimlerini sınıra getirip, çadır kurup da teröristlerin ayağına getirmedik." dedi.

Türkiye'nin bir Kürt sorunu olduğunu ve bunu söylemeye de devam edeceklerini kaydeden Altay, "Ağlama duvarına çevirdiğiniz bu şehit cenazelerine sebep olanların mağaralarına, adadaki lojmanlarına gidip, Dolmabahçe'ye onlarla birlikte oturup, Türkiye haritasını serip pazarlık yapmadık, yapmayacağız da." ifadesini kullandı.

"Siz teröristlere daha yakınsınız, biz daha az yakınız" polemiğinin, ucuz ve çürük bir polemik, CHP'yi terörle ilişkilendirme gayretinin ise boş bir gayret olduğunu dile getiren Altay, "Buradan size ekmek çıkmaz." dedi.

Altay, "İnanç aidiyeti üzerinden siyaset yapmayın, Allah'ın tahsildarlığına da soyunmayın, devlet keselerinden iftar vermeyin, veriyorsanız cebinizden verin iftarı. Etnik aidiyet üzerinden de siyaset yapmayın, yapmayalım. Bunlar, bu memlekete yapılabilecek en büyük günahlardır." diye konuştu.

Engin Altay'ın sözleri, AK Parti'li milletvekillerinin tepkilerine neden olurken, AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri arasında tartışma ve atışmalar yaşandı .

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterinin de açıldığı bir yürüyüş sırasındaki fotoğrafını kürsüde gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bazı konuşmalarını hatırlatan ve CHP'nin Cizre raporunu da eleştiren Muş, "Edirne'de eşini kaybeden, şehit olan polisin kocasının tepkisinin niye olduğunu düşünmek zorundasınız." ifadesini kullandı.

Bunun üzerine söz alan Altay, "Elbette devlet terör örgütüyle etkin mücadele yapacak ama bir tek sivil kayba tahammülümüz de yok. Sivillerin, günahsızların, çocukların öldürülmesine... Terörle mücadele adı altında bile olsa bunu da doğru bulmuyoruz. Partimizin politikası başından beri de böyle olmuştur." açıklamasında bulundu.

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP İstanbul Milletvekili Tanal, PKK bayrağının ve Öcalan posterlerinin, AK Parti iktidarının oylarıyla suç olmaktan çıkarıldığını belirterek, "Suruç katliamında 33 insan öldüğü zaman yapılan eylem nedeniyle, kimin arkamda kimin posterini taşıdığını ben bilemem." diye konuştu.

Konuşmaların ardından oylanan öneri kabul edildi.

-Hamzaçebi'nin doğrudan gündeme alma önergesi

Öte yandan TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun", "İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 Sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve "Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınması önergesi kabul edilmedi.

Türkiye'de ortalama 20-25 yılda bir imar affına ilişkin kanun çıkarıldığını dile getiren Hamzaçebi, 1984 yılında çıkarılan İmar Affı Kanunu'nun uygulanamadığını ifade etti.

Yasadan yararlanması gereken vatandaşların büyük bölümünün 32 yıldır tapularını alamadığını belirten Hamzaçebi, tapu tahsis belgelerinin ise bazı belediyeler tarafından ciddiye alınmadığını söyledi.

Hamzaçebi, kanun teklifinin, tapu tahsis belgesine konu olan taşınmazların hangi kamu kurumuna ait olursa olsun bir yıl içerisinde başka hiçbir işlem ve araştırma yapılmaksızın ilgili belediyelere devredilmesini öngördüğünü, belediyelerin devraldıkları taşınmazlar üzerinde en geç bir yıl içerisinde imar ıslah planlarını yapmasını, parselleri oluşturmasını ve tapuyu vermesini içerdiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement