"Baş ve boyun kanserini faranjitle karıştırmayın" uyarısı - Son Dakika
Sağlık

"Baş ve boyun kanserini faranjitle karıştırmayın" uyarısı

Avrupa Baş ve Boyun Kanserleri Cemiyeti Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, baş ve boyun kanserinin faranjitle karıştırılabildiğini belirterek, "Faranjitte de boğaz ağrısı oluyor ama baş ve boyun kanserinde belirtiler üç haftadan uzun sürüyor.

28.09.2022 11:42  Güncelleme: 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Baş ve Boyun Kanserleri Cemiyeti Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, baş ve boyun kanserinin faranjitle karıştırılabildiğini belirterek, "Faranjitte de boğaz ağrısı oluyor ama baş ve boyun kanserinde belirtiler üç haftadan uzun sürüyor." dedi.

Hoşal, AA muhabirine, baş ve boyun kanserlerinin yerleştiği yere göre belirti verdiğini hatırlatarak, gırtlağa yerleşirse ses kısıklığı, ağız içinde yara şikayetlerine neden olduğunu söyledi.

Baş ve boyun kanserlerinin bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkati çeken Hoşal, şunları kaydetti:

"Üç haftadan uzun süren kanlı burun akıntısı, ağızda yara, ses kısıklığı, boyunda şişlik, yutma güçlüğü, geçmeyen boğaz ağrısı, kulağa vuran tek taraflı ağrılar varsa mutlaka hekime gidin. Baş ve boyun kanserinin belirtileri faranjitle karıştırılabiliyor. Faranjitte de boğaz ağrısı oluyor ama baş ve boyun kanserinde belirtiler üç haftadan uzun sürüyor. Belirtiler hep aynı şekilde giderek artıyor. Teşhisi koymakta bunlar önem kazanıyor."

Sigara ve alkol kullanımının, dış etkenlerin, papilloma virüsünün kanseri tetiklediğini dile getiren Hoşal, söz konusu kanser çeşidini 40 yaş üstündekilerde daha sık gördüklerini kaydetti.

Hoşal, yoğun sigara içenlerin ve alkol tüketenlerin her sene muayeneye gitmelerinin önemli olduğunu belirterek, gırtlak kanserinin ses tellerinde, ağız kanserlerinin dil, dudak, yanak ve ağız tabanında görüldüğünü anlattı.

"Cerrahi ve radyoterapi yönünden önemli tedaviler uyguluyoruz"

Papilloma virüsüne bağlı dil köklü ve bademcik kanserlerini fazla görmeye başladıklarını vurgulayan Hoşal, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesinde geniz kanserinin daha çok görüldüğünü ifade etti.

Hastaların gırtlağında delikle yaşamak zorunda kaldığını, birtakım aparatlarla konuşabildiğini, bazılarının konuşmayı yeniden öğrenmek zorunda kaldığını bildiren Hoşal, dil kanserinde hastanın dilinin bir kısmını almak zorunda kaldıklarını, tat alma ve yutma bölgelerinin bundan etkilediğini söyledi.

Hoşal, baş ve boyun kanserinin hastanın hayat kalitesini çok düşürdüğünü bildirerek, "Baş ve boyun kanserlerinde bir numaralı faktör sigara kullanılması. Özellikle gençlerin sigaradan uzak tutulması gerekiyor çünkü çok ciddi bir sorun haline geldi." dedi.

Baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde önemli gelişmelerin olduğunu anlatan Hoşal, "Cerrahi ve radyoterapi yönünden önemli tedaviler uyguluyoruz. Akıllı ilaçlar kullanıyoruz. Tedavide asıl vurgulanması gereken erken tanı konulmasıdır. Erken tanıyla tedavide yüzde 80-90 başarı yakalıyoruz, ileri evrede bu yüzde 40'lara düşüyor." diye konuştu.

Hoşal, Türkiye'nin tedavideki başarı oranının Avrupa ve ABD ile başa baş olduğuna işaret etti.

"Baş ve boyun kanserini faranjitle karıştırmayın" uyarısı
Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 'Baş ve boyun kanserini faranjitle karıştırmayın' uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hemofilide gen tedavisi
    10:08 Hemofilide gen tedavisi

    Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofili hastalığı ve gen tedavisi hakkında bilgi verdi. Hemofilide erken teşhisin önemine değinen Zülfikar, Türkiye'de gen tedavisi uygulanan hastaların sayısının 40 olduğunu belirtti. Hemofili hastalığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Zülfikar, gen tedavisi ve yeni tedavi yöntemlerinin hastalara umut olduğunu ifade etti.

  • Aydın Sağlık Müdürü Polis Teşkilatının Haftasını Kutladı
    09:49 Aydın Sağlık Müdürü Polis Teşkilatının Haftasını Kutladı

    Aydın Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, İl Emniyet Müdürü Suat Ekici'yi ziyaret ederek polis teşkilatının haftasını kutladı. İl Sağlık Müdürü Şenkul, Türk Polis Teşkilatı'nın 179. kuruluş yıldönümü ve Polis Haftası dolayısıyla Emniyet Müdürü Ekici'ye başarılar diledi.

  • Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti
    09:40 Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti

    Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Çeber, hastane yönetimi ve başhekimler ile birlikte öğle yemeği yedi ve ardından hastanenin mevcut durumunu ve gelecek planları üzerine fikir alışverişinde bulundu. Toplantı sırasında Vali Çeber, Hayrullah Kubba'nın liderliğini ve başarılarını takdir ederek, 'Bu toplantıda hastanemizin hedefleri ve gelişim planları hakkında görüş alışverişinde bulunma şansını yakaladık. Hayrullah Kubba için yapılan ziyaret, ortak hedeflere ulaşma konusunda motivasyon artırdı' dedi.

  • Beypazarı maden suyu İsviçre'de 'doğurganlığı etkiliyor' gerekçesiyle yasaklandı
    09:30 Beypazarı maden suyu İsviçre'de 'doğurganlığı etkiliyor' gerekçesiyle yasaklandı

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. Beypazarı maden suyu, ülkede satıştan çekildi ve geri çağırma işlemi başlatıldı.

  • Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü
    07:21 Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bir hastanede görevli sağlık memuru ile kadın doktor arkadaşı iddiaya göre birlikte oldukları sırada bulundukları binanın 3'üncü kat balkonundan düştü. 30 yaşındaki memur hayatını kaybederken, kadın doktorun vücudunda kırıklar olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

  • Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    23:04 Nefes borusuna mama kaçan 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir sitede meydana gelen olayda, 2 yaşındaki çocuğun nefes borusuna mama kaçması sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Anne, durumu fark ederek hemen yardım çağırdı ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuk kurtarılamadı. Cenaze, Adli Tıp kurumuna gönderilerek kesin ölüm sebebi belirlenecek. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement