Sağlık Bakanı Koca, Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katıldı - Son Dakika
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca, Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Türk Dünyası Tıp Kurultayı'na katıldı. Koca, yaptığı açıklamada, 'Var olan potansiyelimizi daha da ileriye götürmek için hem bilimsel hem de karşılıklı sağlık pazar payımızı arttıracak ticari aktiviteler olmak üzere daha fazla çaba sarf etmemiz gerek' dedi.

16.08.2023 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Özbekistan'ın Semerkand kentinde katıldığı Türk Dünyası Tıp Kurultayı'nda, "Var olan potansiyelimizi daha da ileriye götürmek için daha fazla çaba sarf etmemiz gerek" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk dünyasıyla sağlık alanında iş birliğini geliştirmek amacıyla resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan'ın Semerkand kentine geldi. Türk Dünyası Tıp Kurultayı'na katılan Bakan Koca, önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Türk ülkelerine selam vererek başlayan Koca, "Bizler Türkistan coğrafyasının çetin şartlarında önce bölgemize sonrasında tüm dünyaya bilim ve medeniyet alanlarında yön vermiş aynı ataların torunlarıyız. Nasıl ki binlerce yıl önce bu topraklardan canlanıp vücut bulan asil bir milletin fertleri olarak tarihe yön vermişsek bugün de aynı aşk ve düşünceyle yine yan yana, kol kola dünya medeniyetine yön vermeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Türkiye'de kardeş ülkelerin sağlık bakanları ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirmiş olduğumuz Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı'nın ikincisine Türk dünyasının kadim şehirlerinden birisi olan Semerkand'da iştirak etmekten duyduğum memnuniyeti öncelikle ifade etmek isterim. Türk-İslam medeniyetinin sarsılmaz temelini oluşturan sahabelerin, İmam Buhari'nin, İmam Matüridi'nin, İmam Tirmizi'nin, Muhammet Bahaeddin Nakşibendi hazretlerinin manevi sıcaklığını ruhumuzda hissetmek bizlere derin bir huzur veriyor" dedi.

Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlere ilişkin açıklamalarda bulunan Koca, "Ülkelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki kardeşliğin ne kadar içten ve samimi olduğunu 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de meydana gelen ve 11 şehrimizi etkileyen asrın depremi olarak isimlendirdiğimiz zor günlerimizde bir kez daha yakından hissettik. Olayın vuku bulmasından hemen sonra gerek telefonla arayarak gerek kurtarma ekibi, sahra hastanesi, sağlık personeli, ilaç, tıbbi malzeme ve cihaz, temel ihtiyaç malzemeleri göndererek, gerekse dualarında bizlere yer vererek acımızı yakından hisseden tüm kardeşlerime, ülkem adına bir kez daha şükranlarımı arz etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma Birimi hayata geçirilecek

Türk Dünyası Acil Medikal Kurtarma Birimi'nin hayata geçirilmesini son derece önemli bulduğunu ifade eden Koca, "Bu kapsamda her türlü ulaşım, konaklama, eğitim ve diğer masrafları ülkemizce karşılanmak üzere Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerden ilk etapta üçer kişinin katılım sağlayacağı eğitim programını 9-17 Eylül 2023 tarihleri arasında İzmir Urla Afet ve Simülasyon Eğitim Merkezi'nde düzenlemeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"Var olan potansiyelimizi ileri götürmek için çaba sarf etmemiz gerek"

Var olan potansiyeli daha da ileriye götürmek için hem bilimsel hem de karşılıklı sağlık pazar payını arttıracak ticari aktiviteler olmak üzere daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini söyleyen Koca, "Tüm bu konuların takibi için bakanlığım uluslararası ilişkiler bölümü sizlerle temas halinde olmaya ve yoğun mesai harcamaya devam edeceklerdir. Bugün ayrıca Özbekistan'da iki önemli etkinliği aynı anda gerçekleştirmenin de ayrı bir gururunu yaşıyoruz. Bunlardan birincisi geçtiğimiz yıl ilkini İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz Türk Devletleri Teşkilatı Bakanları toplantısıdır. İkincisi ise 2019 yılında ilkini Taşkent'te gerçekleştirdiğimiz Sağlık İş Forumu ve Fuarı'dır" ifadelerini kullandı.

Konuşmasını yine teşekkür ederek bitiren Bakan Koca, "Bahsettiğim iki önemli etkinliğin aynı anda gerçekleştirilmesi için yaklaşık 4 aydır yoğun mesai harcayarak katkı veren Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri ile Özbekistan ve Türkiye Sağlık Bakanlıkları çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bizlere Semerkand'da kadim Türk-İslam geleneğinin en sıcak misafirperverliği gösteren kıymetli kardeşim Özbekistan Sağlık Bakanı Amrillo Inoyatov'a şükranlarımı sunuyorum" dedi. - SEMERKAND

Sağlık Bakanı Koca, Türk Tıp Dünyası Kurultayı\'na katıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Sağlık Bakanı Koca, Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement