Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Ergönül Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Ergönül Açıklaması

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, aşı yaptırmanın bireye bırakılacak bir hak olmadığını savunarak, "Buna karar verecek mekanizma yeri yargı değil, bilim otoriteleridir" ifadesini kullandı.

22.01.2016 14:50

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, aşı yaptırmanın bireye bırakılacak bir hak olmadığını savunarak, "Buna karar verecek mekanizma yeri yargı değil, bilim otoriteleridir" ifadesini kullandı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, Ergönül, KLİMİK tarafından Antakya'da bir otelde düzenlenen "Hepatit Akademisi- 2016 Temel Bilgiler Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, halkın aşı konusunda bilim ve sağlık otoritelerinin söylediklerini dinlemesi gerektiğini belirtti.

Bazı aşı karşıtlarının olduğunu ve geçtiğimiz günlerde bunun bir davayla gündeme geldiğini ifade eden Ergönül, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde ikiz çocuklarına hepatit B aşısı yaptırmak istemeyen ailenin açılan davayı kazanması bizim memnuniyetle karşıladığımız bir gelişme değil. Aşı yaptırmak bireye bırakılacak bir hak değildir. Buna karar verecek mekanizma yeri yargı değil, bilim otoriteleridir."

Derneğin Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Aygen de hepatit B aşısının sağladığı koruyuculuk süresinin en az 20 yıl, büyük olasılıkla da yaşam boyu olduğunun bilindiğini belirtti.

Türkiye'de yeni doğanların hepatit B'ye karşı zorunlu olarak aşılanması sayesinde, 15 yaş altı gruplarında hepatit olgularının azaldığını vurgulayan Aygen, şunları ifade etti:

"Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından 1998 yılında uygulamaya konulan ulusal hepatit B aşılama programı doğrultusunda yeni doğanlarla risk gruplarının aşılanmasına başlandı. Sağlık Bakanlığı'nın 2013 istatistik verilerine göre aşı uygulama oranının yüzde 99'un üstüne çıktığı, özellikle 15 yaş altı grupta akut viral hepatit olgularında belirgin azalma olduğu görülmektedir. Hepatit B aşıları kansere karşı geliştirilmiş ilk aşılar olarak bilinmektedir. Hepatit B virüs enfeksiyonu kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gibi önemli komplikasyonlara yol açar. Hepatit B virüs enfeksiyonunun hem dünyada hem de ülkemizde önemli enfeksiyon hastalığı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Böyle bir gerçek karşısında, etkinliği kanıtlanmış aşıyla korunulması mümkün olan bu enfeksiyon hastalığına karşı aşının mutlaka yapılması gerekmektedir. Aşının sağladığı koruyuculuk süresinin en az 20 yıl, büyük olasılıkla yaşam boyu olduğu bilinmektedir."

Aygen, aşıya bağlı yan etkilerin olmadığını kaydetti.

KLİMİK Derneği Hepatit Akademisi Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Yunus Gürbüz de hepatit B'den korunmak için mutlaka aşı yaptırmak gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Ergönül Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement