2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği 125. IOC Kongresi için Arjantin'de bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Bütün kozlarımız kartlarımız hikayemiz İstanbul'un güçlü vizyonu görselleri her şeyiyle birlikte bu sunum gerçekleştirilecek" dedi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te gerçekleştirilecek 125. toplantısı için kentte bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yaklaşık 200 kişiden oluşan bir kafileyle İstanbul'un olimpiyat adaylığı final oylaması için Buenos Aires'te olacaklarını kaydeden Kılıç, "Bunların büyük bir kısmı atletlerimiz. Yaklaşık 60 civarında genç sporcumuz Türkiye'nin yeni dönem spor vitrinini yansıtmak üzere burada yer alacaklar. Yine bu sürecin en önemli parametresi olan sponsorların da bulunduğu iş adamlarımız burada olacaklar ve görüşmelere katkı verecekler. St. Petersburg dönüşü Sayın Başbakanımız ve yanında refakat eden bakanlarımız ve milletvekillerimiz de burada olacaklar. Ayrıca Türkler ve yabancılardan oluşan ve 2 yıldan bu yana çalışmaları dikkatler yürüten heyetimiz de burada yer alacak" diye konuştu.
Bakan Kılıç, artık olimpiyatlar için son aşamaya geldiklerini hatırlatarak, "Nihayetinde yapılacak oylama final oylaması. Bütün kozlarımız kartlarımız hikayemiz İstanbul'un güçlü vizyonu görselleri her şeyiyle birlikte bu sunum gerçekleştirilecek. Temennimiz beşinci kez aday olan İstanbul'un bu kez olimpiyat kenti olarak ilan edilmesidir. Biz de günün sonunda İstanbul'un olimpiyat kenti olmasını ve olimpiyat meşalesinin İstanbul'a gelecek olmasının açıklanmasını sizler gibi büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"İSTANBUL BÜTÜN VAATLERİN GEREĞİNİ YERİNE GETİREBİLECEK GÜCE VE DONANIMA SAHİP"
İstanbul'un vaat ettiklerinin tamamını yapabilecek güçlü bir hükümet desteği olduğunun altını çizen Kılıç, şunları kaydetti:
"Hükümetin sağlamış olduğu güçlü bir ekonomik istikrar var. Buna paralel olarak İstanbul, çok genç bir nüfusa sahip ve işin güzel tarafı bu genç nüfusun olimpiyat konusunda çok hevesli ve olimpiyata tutkuyla bağlanmış olması. Beş adaylık sürecinin biriktirdiği bir heyecan var. Bunun yaratacağı bambaşka bir arzu var. Herkes olimpiyat yapmak ister fakat İstanbul'da biriken heyecana ve tutkuya bakıldığı zaman gerçekten bütün vaatlerin gereğini yerine getirebilecek güce ve donanıma sahip. Artı o vaatleri yerine getirebilecek genç insan potansiyeline ve enerjisine sahip."
Suat Kılıç, Türkiye'nin en önemli avantajının, 13 Ağustos 2011 tarihinde Türkiye'nin adaylık dilekçesine ilk imzayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koyması olduğunu ifade ederek, "Ankara'da hükümetin çok kararlı bir desteği var. İstanbul adına vadedilen her şeyin zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesi adına çok önemli. Hükümet desteği ve Sayın başbakanımızın sporcu kimliği ile olimpik harekete olan inancı" şeklinde konuştu.
Geçmişle kıyaslandığında Türkiye'nin çok başka bir vizyonla hareket ettiğini vurgulayan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir önceki olimpiyat adaylığımıza baktığınız zaman Türkiye'nin yaklaşık milli gelir büyüklüğü 178 milyar dolardı. Bugünkü büyüklüğümüz 800 milyar dolar. Türkiye, Son 10 yılda ekonomisini 4'e katlayan bir ülke oldu. Türkiye'nin 2023 hedefi 2 trilyon dolarlık bir dev olmak. Bu süreçte Türkiye'nin ekonomisinde yakalayacağı ivme ve kalkınma hamlesi ayrıca önemli bir avantaj olacak. Ayrıca bugün Türkiye'de olimpiyat adaylığı Avrupa Birliği adaylığıyla eş değer görülüyor. Vizyon olarak, değişim hamlesi ve dönüştürücü tesir olarak 2020 adaylığının çok büyük katkıları olacak."
"100. YILA YÖNELİK EN BÜYÜK VİZYON PROJESİ, 2020 İSTANBUL OLİMPİYAT OYUNLARI ADAYLIĞI"
İstanbul'un 2020 olimpiyat adaylığının, Türkiye'nin 2023 hedefine dönük önemli bir projesi olduğunu kaydeden Kılıç, "Hükümetimizin, 2011 seçimlerine giderken Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına yönelik en büyük vizyon projesi, 2020 İstanbul Olimpiyat oyunları adaylığı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 2023 vizyonun çok önemli parametresi olan 2020 olimpiyat adaylığı konusunda vaatlerinden hiçbir şey esirgemeyecek" şeklinde konuştu.
2016 yılının sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte vadedilen tesislerin tamamını üretme ve teslim etme imkanını bulacaklarını belirten Bakan Suat Kılıç, Mersin'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'na bakıldığında, sadece 18 ayda vadedilen şeylerin tamamını gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kılıç, "Türkiye vaatlerini gerçekleştirebilecek yeni bir vizyona sahip. Bu kuşkusuz siyasi istikrara ve ekonomik istikrara bağlı. Ekonomik istikrar bu düzeyde olmasa 2016'nın sonuna kadar bu tesislerin bitirileceğinin taahhüdünü vermem söz konusu bile olmazdı" diye konuştu.
İstanbul'da yapılacak yatırımların önemli bir bölümünün olimpiyat olsa da olmasa da zaten İstanbul'un ihtiyaç duyduğu yatırımlar olduğunu kaydeden Kılıç, bu nedenle olimpik miras tartışmasının İstanbul için düşünülemeyeceğini belirterek, "İstanbul'da olimpik ve olimpik olmayan yatırımlar kapsamında vaatlerimizin önünde giden bir takvim var. Bu takvimden daha hızlı ilerleme şansına sahibiz. Bunlar Türkiye'nin sahip olduğu gücün yansımaları" şeklinde konuştu.
"BUGÜNKÜ TÜRKİYE'NİN VİZYONU VE GERÇEKLEŞTİRME KAPASİTESİ İLE 10 YIL ÖNCESİNİN TÜRKİYE'SİNİ KIYASLAMAK BİLE MÜMKÜN DEĞİL"
Türkiye'nin son 10 yılda lisanlı sporcu sayısındaki artışa da dikkati çeken Bakan Kılıç, şunları söyledi:
"Şu an 4 milyonun üzerinde lisanlı sporcu sayısına sahibiz. Sadece İstanbul'da değil Türkiye'nin tamamında büyük bir tesisleşme var. Bizim 2013 yılı yatırım programımızda 776 tane spor tesisimiz var. Oysaki 2002 senesi Türkiyesi sadece 5 tane spor salonu yapabiliyordu. Bugünkü Türkiye'nin vizyonu ve gerçekleştirme kapasitesi ile 10 yıl öncesinin Türkiye'sini kıyaslamak bile mümkün değil."
Yapılan değişik anketlerde İstanbul'un rakiplerine göre önde görüldüğünü hatırlatan Kılıç, Türk halkının ve özelinde İstanbul'un olimpiyatları çok istediğini ifade etti. Mersin'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda tüm branşlarda tesislerin tıklım tıklım dolduğunu ve biletlerin gişelerde yok sattığını vurgulayan Bakan Kılıç, "Bu yönüyle bakıldığında Türkiye'de olimpik seyirci duyarlılığının da oluştuğunu görebilmekteyiz" dedi.
Son dönemde Türkiye'de yapılan uluslararası organizasyonlarda çok sayıda yeni tesis yapıldığını vurgulayan Kılıç, "Olimpik hareketin Türkiye'de ve Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok ciddi bir dönüştürücü etkisi olacak. Spor hayatın vazgeçilmez bir parçası olacak. Gençler hem hayata hem sağlıklı yaşama entegre olacak. Sağlıklı sportmen nesiller olimpik tesislerde yetişme olanağı bulacak" diye konuştu.
Suat Kılıç, Türkiye'de ya da Türkiye'nin sınır ötesinde yaşanan gelişmelerin İstanbul'un 2020 adaylığını olumsuz etkilemeyeceği kanaatinde olduğunu da belirterek şunları söyledi:
"Zira bir bölgede sorun varsa oradan uzaklaşmak değil bilakis oraya yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Olimpik harekete en fazla bu bölgenin ihtiyacı var. Olimpiyat barış, kardeşlik, hoşgörü, uzlaşı, farklılıklara saygı ve tahammül demektir. Olimpiyat zor olanı başarmak, insan aklı ve bedeni ile yapılması mümkün olanın en zorunu gerçekleştirmesi iradesinin arkasına tutku ile düşmektir. Bugün bölgede Türkiye dışında bazı güvenlik sorunlarının yaşanıyor olması olimpik hareketi kanaatimce bu bölgeden uzaklaştırmayacak daha da yaklaştıracaktır. Olimpiyat tarihinin en büyük dönüşüm etkisi İstanbul 2020 olimpiyatları sayesinde olacaktır." - BUENOS AIRES
Son Dakika › Spor › Bakan Kılıç: Olimpiyat Meşalesi İstanbul'a Gelsin İstiyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?