Dünyanın en iyi futbolcusu geçen yıl bugün aramızdan ayrıldı! Maradona'sız bir yıl! - Son Dakika
Spor

Dünyanın en iyi futbolcusu geçen yıl bugün aramızdan ayrıldı! Maradona'sız bir yıl!

Dünyanın en iyi futbolcusu geçen yıl bugün aramızdan ayrıldı! Maradona\'sız bir yıl!

'Futbol sadece futbol değildir'i gösteren ve dünyanın dört bir yanındaki nesillerin gönlünü fetheden Maradona geçen yılın 25 Kasım'ında hayata veda etti.

25.11.2021 11:36  Güncelleme: 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Futbol dahisi, yeşil sahaların büyücü, üstün tekniğiyle fantastik oyun sürükleyici, 10 numarayı her futbolcunun rüyasına dönüştüren, zaman bükücü Diego Armando Maradona'nın ailesi yoksuldu. Babası Diego Chitoro Maradona (1927-2015) Paraguay, Uruguay, Brezilya, Bolivya, Arjantin'de yaşayan Kızılderili kabilesi Guaranilerdendi. Beyazların kıtaya gelmesiyle Guaraniler de soykırımdan geçirilmişti. Annesi Dalma Salvadora Franco (1930-2011) ise İtalyan-Hırvat idi. Aile Corrientes eyaletinin Esquina kasabasında yaşarken Buenos Aires eyaletine taşınmıştı.

MARADONA'NIN İLKLERİ

Dünya futbol tarihine adını altın harflerle yazdıran efsane isim Maradona'nın skandallarla dolu hayatı 9 Ocak'ta Maradona'yı Öldüren Sır programıyla ekrana geliyor. Öncesinde efsaneyi ilkleri ve rekorlarıyla hatırlıyoruz...

Maradona, Arjantin Milli Takımı ile 91 kez forma giydi ve 34 gol attı.

Ülkesi Arjantin'i 4 kez Dünya Kupası'nda temsil etti. Maradona, Dünya Kupası'nda en çok takım kaptanlığı görevini üstlenen futbolcu olarak rekora imza attı.

Profesyonel futbol kariyeri henüz 15 yaşında 20 Ekim 1976'da başladı.

İlk uluslararası maçında Macaristan'a karşı oynadı. Arjantin'de gerçekleşen maçta Maradona 16 yaşındaydı.

21 yıllık kariye boyunca 259 gol attı.

Kolunda Che Guevara'nın, sol bacağında ise Fidel Castro'nun dövmeleri vardı.

Dünyanın en iyi futbolcusu geçen yıl bugün aramızdan ayrıldı! Maradonasız bir yıl:

TANRI'NIN ELİ

Maradona'nın tarihe geçen, en unutulmaz anı ise 1986'da gerçekleşen Dünya Kupası'nda yaşandı. Efsane futbolcu, İngiltere'ye karşı çeyrek finalde eliyle gol attı. Bu unutulmaz gol hakkında yorumu şöyle oldu: "Biraz Tanrı'nın eli, biraz Maradona'nın kafasıyla gol oldu."

Maradona "Tanrı'nın Eli" adını verdiği golünün ardından hemen 4 dakika sonra yine ikonik bir gole imza attı. Aynı maçta kendi yarı sahasından attığı şut kaleyle buluşunca "yüzyılın golü" olarak nitelendiren ana herkesi tanık etti.

2005'te Arjantin'de bir kanalda televizyon programı sunmaya başladı. İlk konuklarından biri Pele oldu.

Uyuşturucu testinden geçemeyen Maradona, 1991'de Napoli'den ayrılmak zorunda kaldı.

Arjantin'in en çok gol atan futbolcuları arasında beşinci sırada yer alıyor. Listedeki diğer isimler şöyle: Lionel Messi, Gabriel Batistuta, Sergio Aguero ve Hernan Crespo.

10 NUMARA EFSANESİ

Maradona, futbol tarihinde iki kez transfer ücreti rekoru kıran tek futbolcu olarak adını yazdırdı.

Rekor bir ücretle Napoli'ye transfer olan Maradona, burada 10 numaralı formasıyla efsaneleşti. Kulüp 2000 yılında Maradona'nın anısına bu ikonik formayı da emekli etti.

2 çocuk babası Maradona, çalkantılı özel yaşamı ile de dikkat çekiyordu. "Benim meşru çocuklarım Dalma ve Giannina. Geri kalanları paramın ve hatalarımın ürünü" açıklamasıyla biliniyor.

Maradona denince aklınıza sadece gol rekorları gelmesin. 1986 Dünya Kupası boyunca 53 kez kendisine faul yapılarak yine bir rekora imza atmıştı.

Tek bir maçta kendisine yapılan faullerde de rekor yine Maradona'ya ait. Tarihler 1982 yılını İtalya maçını gösteriyor, rekor faul sayısı 23.

Son Dakika Spor Dünyanın en iyi futbolcusu geçen yıl bugün aramızdan ayrıldı! Maradona'sız bir yıl! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement