Ege Kupası'nda 15. Santra - Son Dakika
Spor

Ege Kupası'nda 15. Santra

Ege Kupası\'nda 15. Santra

Geçmişte, Arda Turan, Sabri Sarıoğlu, Salih Uçan ve Tolga Zengin gibi isimlerin de forma giydiği Mercedes Benz Ege Kupası, Türkiye'nin yanı sıra 7 ülkenin 16 Yaş Altı Milli Takımları'nın katılımıyla yarın Manisa'nın ilçelerinden oynanacak müsabakalarla başlayacak Avrupa'daki önemli altyapı turnuvalardan biri haline gelen kupada şimdiye kadar 54 maçta 35 galibiyeti bulunan Türkiye, organizasyonda 6 kez birinciliğe ulaştı.

19.01.2014 11:09

ALİ KORKMAZ - Avrupa'nın önemli altyapı turnuvalarından biri haline gelen 15. Mercedes-Benz Ege Kupası yarın Manisa'nın ilçelerinde oynanacak müsabakalarla başlayacak.

İlk olarak 1999'da Bora Öztürk Turnuvası adıyla Türkiye, Romanya ve Rusya'nın katılımıyla başlayan turnuva, 2002'den bu yana Ege Kupası adıyla düzenleniyor. Başlangıçta 15 yaş altı takımlarının mücadele ettiği Ege Kupası, 2002'den itibaren 17 yaş altı, 2004'ten itibaren 16 yaş altı takımlarının mücadelesine sahne oldu. 2005'te düzenlenmeyen turnuvada Türkiye ve Fransa'nın 6'şar şampiyonluğu bulunurken, Ukrayna ve Rusya da birer kez mutlu sona ulaştı.

Türkiye'nin ev sahibi sıfatıyla tüm turnuvalara katıldığı organizasyonda, şimdiye kadar 20 farklı ülke yer aldı. Kupada, Türkiye'nin dışında Belçika 11, Yunanistan ve Ukrayna 10, Romanya ve Çek Cumhuriyeti 9, Fransa 8, Rusya ve Norveç 5, Hollanda ve Danimarka 4, İsviçre ve İskoçya 2, ABD, Azerbaycan, Belarus, İspanya, Slovakya, İsrail ve Mısır ise birer kez mücadele etti.

Bugüne kadar oynayanlar

Halen Beşiktaş kalesini koruyan Tolga Zengin, 1999'daki ilk organizasyonda Türkiye 15 Yaş Altı Takımı'nda görev yaparken, 15. turnuvaya kadar bir çok genç isim kupada sahne aldı.

Atletico Madrid'ten Arda Turan, Beşiktaş'tan Muhammed Demirci, Bursaspor'dan Enes Ünal, Fenerbahçe'den Salih Uçan, Galatasaray'dan Emre Çolak, Sabri Sarıoğlu ve Semih Öztürk, Gaziantepspor'dan Muhammet Demir, Kayserispor'dan Okay Yokuşlu da geçmişte Ege Kupası'nda milli takım formasıyla mücadele etti.

Bugüne kadar oynadığı 54 maçta 35 galibiyet, 13 beraberlik ve 6 yenilgi alan Türkiye, bu karşılaşmalarda 116 gol atarken, kalesinde 49 gol gördü. Turnuvada en farklı galibiyetini 2007'de Slovakya karşısında 8-1 ile elde edenTürkiye, en farklı yenilgisini ise 2011'da Fransa karşısında 5-1'lik skorla aldı.

Türkiye'nin attığı 116 golde 59 farklı futbolcunun imzası bulunurken en golcü isim 2000 ve 2001'de turnuvada forma giyen Mesut Balcı oldu. Organizasyonlarda 9 golü bulunan Mesut Balcı, TFF kayıtlarına göre Adana'daki amatör kulüplerden Seyhanspor'da forma giyiyor. Mesut Balcı'yı 7 golle halen bonservisi Galatasaray'da bulunan Sercan Yıldırım, 6 golle Beşiktaş'ta rpofesyonel olan Ali Öztürk, 5'er golle Batuhan Karadeniz ve Muhammet Demir izledi.

Bu sezon turnuvada mücadele edecek Hakan Tecimer yönetimindeki kadroda şu isimler yer alıyor:

Atakan Rıdvan Çankaya, Sait Öner (Altay), Seydi Kayasoy, Yusuf Yalçın Arslan (Altınordu), Mücahit Haktan Karabulut (Bursaspor), Mehmet Aşcı (Dardanelspor), Kadir Kaan Özdemir, Yiğithan Güveli (Fenerbahçe), Anıl Özer, İbrahim Demirbağ, Muhammet Yeşilyurt, Buğracan Kırmızıtaş (Galatasaray), Recep Eren Karabacak, Muhammet Selim Okur, Mücahit Can Akçay (Gençlerbirliği), Umut Usta (Samsunspor), Furkan Ödemiş, Mahmut Emin Kabul (Trabzonspor), Orhan Çekdar (Borussia Mönchengladbach), Resul Türkkalesi (Bayern Münih).

- Turnuva

Türkiye 16 Yaş Altı Milli Takımı'nın yanı sıra 7 ülkenin katılacağı turnuva 20 Ocak Pazartesi günü başlayıp, 25 Ocak Cumartesi günü final mücadelesiyle sona erecek. Kupada A Grubu'nda Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna ve Yunanistan, B Grubu'nda ise Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İskoçya ve Norveç yer alacak. Gruplarını lider bitirecek ekipler finalde, ikinciler ise üçüncülük maçında karşılaşacak.

Turnuvada, Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, Salihli, Kula ve Soma ilçelerinde oynanacak grup maçlarının ardından final ve 3.'lük maçları Manisa 19 Mayıs Stadı'nda yapılacak.

Ege Kupası yarınki saat 12.00'de Türkiye-Ukrayna (Akhisar İlçe), Fransa-ABD (Turgutlu 7 Eylül), saat 14.30'da ise Yunanistan-Azerbaycan (Saruhanlı İlçe) ve Norveç-İskoçya (Salihli Ramiz Turan) maçlarıyla başlayacak. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Ege Kupası'nda 15. Santra - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement