Milli Takım, Dördüncü Torbaya Düşüyor - Son Dakika
Spor

Milli Takım, Dördüncü Torbaya Düşüyor

Milli Takım, Dördüncü Torbaya Düşüyor

Uğur Meleke, Milli Takım'ın Haziran ayında başarılı sonuçlar alamadığı takdirde, 2018 Dünya Kupası Avrupa elemelerine dördüncü torbadan katılacağını yazdı.

09.04.2015 09:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk futbolu tarihi eşikte! Milli Takımlar bazında 2002 yılından bu yana başarıya ve turnuvalara hasret kalan ay-yıldızlı ekibimizin 2018 yazında Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası'na 4.torbadan katılma ihtmali oldukça yüksek.

Konuyla alakalı acı tabloyu ortaya koyan Milliyet gazetesi yazarı Uğur Meleke, bugünkü köşesinde Milli Takım'ın son durumunu kaleme aldı.

İşte Uğur Meleke'nin köşe yazısı...

80'ler ve 90'lar Türk futbolu için pek iç açıcı yıllar değildi...
Dünya Kupası 1982 elemelerine 4'üncü torbadan girdik.
Fransa'84, Meksika'86 ve Almanya'88'de de durum değişmedi: Toplam beş torba içinde biz hep 4'üncüde yer aldık. İtalya'90 elemelerinde dip yaptık ve son kategoriye düştük.
İsveç'92, Amerika'94 ve İngiltere'96'da da kaderimiz değişmedi. 4 ve 5'inci torbalar arasında dolaştık yine. Türk futbolunun ulusal takım tarihinde bir eleme kurasına dördüncü kategoriden yukarıda başladığı ilk turnuva ise 1998 Fransa Dünya Kupası... Üçüncü torbadan girdiğimiz o elemelerde iki kategoriden gelen Hollanda- Belçika'yı geçemeyerek turnuvayı kaçırmıştık. Euro 2000 ve Dünya Kupası 2002 elemelerinde bir ilki daha gerçekleştirdik; tarihimizde ilk kez ikinci torbada yer aldık ve her iki grupta da ikinci olarak turnuvalara gitmeyi başardık.

TARİHİ EŞİK

Euro 2004 elemelerinde Avrupa Şampiyonaları tarihinde ilk ve son kez birinci torbadan kuraya girdik. Almanya 2006 da Dünya Kupaları tarihinde birinci torbadan kuraya girdiğimiz ilk ve son turnuva oldu. İsviçre- Avusturya 2008, Afrika 2010, Polonya- Ukrayna 2012 ve Brezilya 2014'te ikinci torbadan girdik her seferinde elemelere. Euro 2016 elemeleriyse bize tam 18 yıl sonra tekrar üçüncü torbaya düşme acısını yaşattı. O yüzden de grubumuzda iki olağan favori, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti yer alıyor. Bugünlerdeyse başka bir tarihi düşüşün eşiğindeyiz: Eğer Haziran'da bizim için işler çok iyi gitmezse, 2018 Dünya Kupası Avrupa elemelerine maalesef dördüncü torbadan katılacağız... Bu da grubumuzda FIFA sıralamasında üstümüzde yer alan 3 takımın birden bulunması demek. Ve tam 20 yıl sonra Türk futbolunun ilk kez dördüncü torbaya düşmesi yani resmen Avrupa'nın ikinci yarısına gerilemesi demek.

2018 DÜNYA KUPASI

2018 yazında Rusya'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın Avrupa elemelerinin formatı henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak daha önceki elemelere bakarak tahmin yürütmek zor değil: 54 UEFA üyesi ülkeden ev sahibi Rusya ve FIFA'ya dahil olmayan Cebelitarık çıkarıldığında 52 Avrupalı 25 Temmuz'da Saint- Petersburg'da çekilecek kuraya girecekler. 52 ülke muhtemelen 6 potaya ayrılacak, her potada 8 veya 9 ülke olacak. FIFA'nın 52 ülkeyi sıralama kriteri ise "Coca-Cola FIFA Dünya Sıralaması"... Hani şu her ay açıklanan ve bizim sürekli gerilediğimiz sıralama!

MUHTEMELEN 4.TORBADAN GİRECEĞİZ

Aktüel FIFA sıralaması 9 Nisan'da (yani bugün) açıklanacak. Mart listesinde 56'ncıyız, ama bugünkü yeni listede 560 puanla 59'unculuğa düşeceğiz gibi gözüküyor. Avrupa ülkeleri içindeyse (Rusya'yı çıkarırsak) 31'inci durumdayız. Yani Dünya Kupası eleme kuraları bugün çekilse, yerimiz dördüncü torba olacak. 2018 Avrupa elemeleri sonucunda muhtemelen 9 grup birincisi doğrudan Rusya bileti kazanacaklar. En iyi 8 grup ikincisi de play-off yoluyla kalan 4 bilet için savaşacak. Yani elemelere muhtemelen 4'üncü torbadan girecek Türkiye'nin kendinden iyi 3 ekiple yarışıp, elemelerin sonunda da ilk ikide olması gerekecek. Yani biz Fransa 2016 Elemeleri A Grubu'nda 5 maçta 5 puanda kalarak sadece Euro'2016 biletine değil Rusya'2018 biletine de uzaklaştık aslında.

HAZİRAN'DAKİ İKİ MAÇ KRİTİK

Neyse ki Dünya Kupası 2018 kurasına halen 3 ay var. Önümüzde Kazakistan'la oynayacağımız bir eleme maçı söz konusu. Haziranda sanırım bir de hazırlık müsabakası oynayacağız. Bu iki maçın neticesinde eğer Avrupa 31'inciliğinde kalırsak Dünya Kupası elemelerine dördüncü torbadan gireceğiz. Ama iki galibiyet alır da ilk 27'ye sıçrayabilirsek küçük de olsa bir üçüncü torba ihtimalimiz söz konusu.

FAZLA PUAN TOPLAMAK GEREK

27'nciliğe tırmanmak için bu iki maçta mümkün olduğu kadar fazla FIFA puanı toplamak gerek. Daha fazla FIFA puanı toplamanın yolu da sıralamada en yukarıda olan takımlarla oynamaktan geçiyor. Eğer ilk 20'den bir rakiple maç organize edebilir ve onları yenersek, hanemize maksimum puan yazdırmak mümkün. Yani bu muhtemel hazırlık maçında Lüksemburg gibi değil, Belçika, Uruguay veya İsviçre gibi üst düzey bir rakiple oynanmalı. FIFA sıralamasında tırmanma fırsatını kaçırmamalı. Euro 2016 yoluna kafa yorarken, Rusya'2018 yolunu da tıkamamalı...

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Spor Milli Takım, Dördüncü Torbaya Düşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • sedat: Milli takımdan bi cacık olmaz... 19 0 Yanıtla
  • İkmalettin Yardan: Hemen Fatih Terim'e zam yapıp, yetkilerini arttıralım ki, bizi bırakıp gitmesin... Sonra halimiz n'olur!!! 6 1 Yanıtla
  • sedar türk: Eskiden milli forma aşkı vardı şimdi para aşkı var yükardan aşağa kadar gerçek türk lazım bu forma için para gözleri kovacan 6 0 Yanıtla
  • gösel: gidemiyeceğimiz yerin hesabını yapıyorlar şimdiden 5 0 Yanıtla
  • Tadeho: Terim gitmeli 4 1 Yanıtla
  • egeli: Çağın gerisinde bir hoca ve hiçbir sistemi olmayan bir takım. yazık milli takımımıza 4 0 Yanıtla

Advertisement