Tablet ve telefonlar her geçen gün ilk yardım cihazına dönüşüyor. Bu cihazlar verdikleri pusula, harita ve ilk yardım bilgisiyle hayat kurtarmaya başladı. Ayağını kıran biri akıllı cihazlar sayesinde ilk yardım birimlerine kolaylıkla ulaşıyor. Artık cep telefonlarında zehirlenmeden kırığa, alerjilerden astıma kadar pek çok kronik hastalığa ilişkin sağlık kurumlarının ve Kızılay'ın uygulamaları bulunuyor. İngilizce bilenler için kaynaklar daha da zengin. Üstelik ilk yardım bilgileri görsel olarak da detaylı bir şekilde anlatılıyor. Bu da kullanıcıların işini kolaylaştırıyor. Teknoloji kullanımına ebeveynlerinden daha hakim olan yeni nesil ise bu konuda ailelerinin en büyük destekçisi.
Kızılay cep'e girdi
İlk yardım konusunda Kızılay'ın uygulamaları oldukça bilgilendirici. Zehirli gazdan etkilenen birine nasıl müdahale edileceğini, acil durumlarda aranacak numaraları uygulama sayesinde öğrenmek mümkün. Eğer bu çözümler görsel içeriklerle zenginleştirilir ve mobil operatörlerle ortak çalışılırsa, daha etkili olacağı kesin.
Yardım isteyenin bilgisi hazır
Pusula uygulamaları için öncelikli olarak telefonun konum bilgilerini aktif hale getirmek gerekiyor. Bunun için kullanıcı GPS antenini açarak uygulamanın doğru çalışmasını sağlayabilir. Konum bilgileri bu sayede eksiksiz olarak paylaşılıyor. GPSimdat uygulamasına kullanıcının kişisel bilgilerini önceden girmesi yardım anında kurtarma ekibinin işini kolaylaştırıyor. Kurtarma ekiplerinin mağdurun sağlık durumuyla ilgili bilgi sahibi olması süreci hızlandırıyor. Kullanıcı isterse ağırlık, boy, kan grubu veya bilinen hastalıkları gibi sağlık bilgilerini interaktif bir form doldurarak saklayabiliyor. Her acil durum mesajına bu bilgilerin otomatik eklenmesini sağlamak mümkün.
Kızılay'dan ilk yardım bilgisi
Türk Kızılayı'nın uygulaması ilk yardım bilgileri, testler eğitim merkezi ve önemli numaralardan oluşan bir bilgi havuzuna sahip. Eğer yurtdışındaysanız İngilizce ilk yardım ve yaralanmalarla ilgili terimlere ulaşabiliyorsunuz. Görsel anlatımlar da uygulamanın zenginleşmesini sağlıyor. Türk Kızılayı'nın mobil uygulaması aynı zamanda doğal afetler konusunda bilgiler içeriyor.
Doğru bilgi can kurtarıyor
Acil yardım isteyen kişiye müdahale edecek sağlık ekibinin 5 önemli veriye sahip olması büyük avantaj sağlıyor. Olayın zamanı, yeri, yaralı sayısı, sağlık durumları ve yaralanma nedenleri ilk yardımda hayati önem taşır. Bu nedenle Japonya'da 2011'de yaşanan deprem ve tsunami felaketinden sonra acil duruma maruz kalan birinin en kısa sürede yardım almasını sağlayabilecek bir 'Acil Durum SMS' sistemi geliştirildi. 2011 Van depremi sırasında ise bu uygulama olgunlaştırıldı. Bugüne kadar 84 ülkede denenen uygulama sayesinde, yardım isteyen kişiyle ilgili aktarılan detaylı bilgiler sistemi derhal harekete geçirebiliyor.
Sağlık durumunu sürekli ölçüyor
Akıllı telefonlar kalp ritmini ölçerken, GPS imdat gibi uygulamalar da yardım isteyen kişinin konumu, kan grubu, yaşı ve kilosuyla ilgili bilgilerin sağlık ekibine ulaşmasını sağlıyor. Mobil uygulamalar, ilk yardımla ilgili kritik bilgiler verilmesini sağlıyor.
Hayat kurtaran 5 kritik bilgi
* Olayın meydana geldiği konum ve zaman.
* Yaralı kişilerin sayısı.
* Olayın gerçekleşme sebebi ( Zehirlenme, kırık, yangın vs).
* Yaralıların son durumu.
* Yaralı kişilerin yaş, kan grubu ve özel rahatsızlık durumu.
Timur Sırt - Sabah
Son Dakika › Teknoloji › Mobil Uygulamalar Hayat Kurtarıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?