Türkiye'den Bir Tablet Bilgisayar Hikayesi - Son Dakika
Teknoloji

Türkiye'den Bir Tablet Bilgisayar Hikayesi

Türkiye\'den Bir Tablet Bilgisayar Hikayesi

Akıllı telefon ve tablet bilgisayar pazarında Türk markaları da boy gösteriyor.

09.10.2014 11:42
Hasan Genç - -

Uygar Saral, 1998 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra eğitimine Hollanda'da Arnhem Business School'da devam ediyor. Yüksek lisans eğitimini ise Uluslararası Strateji ve Kültür üzerine İsveç'teki Linköping Üniversitesi'nde tamamlıyor.


Saral, Hollanda'da Philips Consumer Electronics'te başladığı iş hayatına İsveç'in Norköping kentindeki Saab Military Systems'da devam ediyor. 2004 yılında Türkiye'ye dönüp, satış ve pazarlama alanında kariyerine devam etse de Teknoloji her zaman hayatının bir parçası oluyor.


Amazon satmadı, o da kendi markasını kurdu


Amazon.com'un piyasaya sürdüğü ilk Kindle e-kitap okuyucusunu büyük bir heyecanla satın almak için amazon.com üzerinden verdiği sipariş, "Türkiye'ye satış yapmıyoruz" gerekçesiyle reddedilen Uygar Saral, bu durumu bir fırsata dönüştürmek için harekete geçiyor. Önce Çin'den kişisel kullanım amaçlı bir e-kitap okuyucu siparişi veriyor. Bu e-kitap okuyucuya çevresinde gösterilen yoğun ilgi sonrası işi bir adım öteye taşıyarak sipariş adedini arttırıp tablet bilgisayar sektörüne ilk adımını atıyor.


Türkiye'nin ilk e-kitap okuyucusu


Kullanıcıların istekleri ve kendi ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak kendi tablet markasını yaratmaya karar veren Uygar Saral, bugün Türkiye'nin e-kitap okuyucu pazarında lider konumdaki reeder markasına sahip tablet bilgisayar ve akıllı telefonlar dahil çok sayıda ürünü yelpazesinde bulunduran Selekt Bilgisayar'ın kurucu ortağı.


reeder, dokunmatik e-ink ekran ve internet bağlantı özelliklerine sahip Türkiye'nin ilk e-kitap okuyucusu unvanının da sahibi oluyor.


İlk reeder modelinin en önemli özelliği gözleri yormayan, güneş altında parlamayan ve kağıttan okuma etkisi yaratan ekranı idi. Ayrıca internet bağlantısı sayesinde e-kitapları internetten direk indirerek okumaya başlamak, yalnızca 240 gramlık küçük bir cihazın içine binlerce kitabı sığdırmak, okurken altını çizme, not alma, ayraç koyma, dokunmatik sözlük gibi özellikler de kitapseverlerin çok hoşuna gidiyor. Cihazın diğer öne çıkan özelliği şarjının 10 güne kadar dayanıyor olması.


Zamanla büyüyen reeder markasına yeni modeller ve yeni ürün kategorileri ekleniyor. E-kitap okuyucular, e-ink ekranlı ve renkli ekranlı olarak ikiye ayrılıyor. Markanın portföyünde şu anda farklı ihtiyaçlara cevap verebilmek üzere 5 adet e-ink ekranlı, 2 adet renkli ekranlı e-kitap okuyucu ve 5 adet tablet bilgisayar modeli yer alıyor. Tablet portföyünde tüketicilere 7 inç ile 10 inç arasında değişen ekran büyüklükleri ve Android, Windows 8.1 işletim sistemleri seçenekleri sunuluyor. Bugün Sanayi Bakanlığı tarafından onaylı olarak birçok teknoloji market ve kitabevinde satışa sunulan reeder markalı ürünler 2 yıl garantiye sahip.


Intel ile işbirliği


reeder, dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Intel ile yapmış olduğu işbirliği sonrası tüm tablet modellerinde Intel işlemcileri kullanmaya başlıyor. Intel işlemcili ilk tablet modeli A8i tüketicilerin de büyük beğenisini kazandı.


A8i modelinden sonra üretilen tüm reeder ürünleri güçlerini Intel işlemcilerden alıyor. Intel ile yapılan stratejik işbirliği reeder ürünlerinin satış rakamlarını katlayarak pazar payını çift haneli değerlere taşıyor.


Yeni cihazlar yolda


Uygar Saral ile reeder'ın İstanbul'daki merkezinde gerçekleştirdiğim sohbet sırasında sayıları 200'e ulaşan reeder çalışanlarının piyasaya sürmeye hazırladıkları yeni ürünler için duydukları heyecana da tanık oldum. Windows Phone işletim sistemine sahip son derece ince bir tasarıma sahip akıllı telefonun prototip modeli oldukça etkileyiciydi. Yabancı mühendislerin de yer aldığı Ar-Ge departmanı şu sıralar yoğun mesai yapıyor ve yeni ürünleri piyasaya sürmek için gün sayıyor. Donanım tedariği konusunda tüm dünya markaları gibi Çin'de ofis kuran reeder, yazılım konusunda Hindistan pazarına yönelmiş. Uygar Saral, Hindistan'daki mobil yazılım firmalarıyla yakın temas halinde.


reeder'ın Phaplet sınıfında Android işletim sistemiyle çalışan 6 inçlik reeder P6 cihazı markanın tek akıllı telefon modeli olarak satışta.


Hedef yurtdışı


Amazon'un Türkiye'den Kindle siparişi kabul etmemesiyle başlayan reeder'ın serüveni artık emekleme dönemini geride bırakıp dünya pazarına açılarak devam etme yönünde ilerliyor. Öncelikle gelişmekte olan ülkeleri hedefleyen reeder, Türk markası olarak dünya arenasında boy göstermek için kurumsal bir organizasyon yapısı oluşturmayı ve dünyanın önde gelen teknoloji markalarıyla işbirliklerini geliştirmeyi hedefliyor. Son günlerdeki Ebola salgını yüzünden Afrika ziyaretlerini askıya almak zorunda kalsa da Uygar Saral'ın başta Afrika olmak üzere yurtdışına açılmak için görüşmeleri devam ediyor.



Hasan Genç - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Türkiye'den Bir Tablet Bilgisayar Hikayesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • muhsin: uygar dan hiç bir şey olmaz . Dandik çin mallarını ülkeye sokuyorlar. Cihaz arızalanıncada garanti dışı ver para yapalım diyorlar. Onlara göre herşey kullanıcı hatası , hep kullanıcı bozar , kendi üretimlerinde cihazlarında hiç kusur olmaz. Bu şekilde başarılı olunmaz , başarı hikayeside olmaz , ancak işte afrika ülkelerini kandırırsın . Uygar bi kere satış politikasını değiştirecek , müşteri memnuniyetini en üste alacak , para kazanmayı alta çekecek , profesyonellerle çalışacak . 0 0 Yanıtla

Advertisement