Japon Soprano Junko Ioka, Ertuğrul Fırkateyni İçin Türkçe Söyledi - Son Dakika
Yaşam

Japon Soprano Junko Ioka, Ertuğrul Fırkateyni İçin Türkçe Söyledi

Japon Soprano Junko Ioka, Ertuğrul Fırkateyni İçin Türkçe Söyledi

Dostluk aryaları büyüledi Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) MERSİN'de, '2010 Türkiye'de Japon Yılı' etkinlikleri kapsamında gerçekleşen dostluk konserinde Japon Soprano Junko Ioka, besteci Seiji Mukaiyama'nın eserlerini seslendirdi.

24.09.2010 14:08

Dostluk aryaları büyüledi

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)

MERSİN'de, '2010 Türkiye'de Japon Yılı' etkinlikleri kapsamında gerçekleşen dostluk konserinde Japon Soprano Junko Ioka, besteci Seiji Mukaiyama'nın eserlerini seslendirdi. Konserin bir bölümünde Seiji Mukaiyama'nın eserlerini Türkçe seslendire Junko Ioka, ayakta alkışlandı.

'2010 Türkiye'de Japon Yılı' etkinlikleri kapsamında gerçekleşen dostluk konseri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Konsere Vali Vekili Mehmet Çubuktar, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı İsmail Taylan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdür Hasan Alptekin, Ertuğrul Fırkateyni'ni Anma ve Dostluk Konserleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Mızraklı ile yaklaşık bin kişi katıldı.

Konser öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, Mersin'in Japonya'nın Kushimoto kenti ile 'Kardeş Kent' olduğunu belirterek, bu sayede her iki kent arasında karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirildiğini anımsattı.

Vali Vekili Mehmet Çubuktar, Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayındaki konser öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun çok eskiye dayandığını söyledi. Yapılan etkinliklerle dostluğun daha da pekiştiğini ifade eden Çubuktar, konuşmasında iki ülke arasında geçmişte yaşanan önemli olayları anlattı.

Konuşmaların ardından besteci ve söz yazarı Seiji Mukaıyama, Ertuğrul Fırkateyni mürettebatına ithafen yazdığı ve bestelediği eserin sözlerinin bulunduğu notaları özel kutusunda kentte saklanmak üzere Vali vekili Çubuktar'a teslim etti.

'ESERLERİMDE İKİ ÖNEMLİ OLAYI ANLATTIM'

Daha sonra 'Kıl Payı' ve 'Ertuğrul'un Yolculuğu' adlı iki bölümden oluşan konser, sinevizyon eşliğinde gerçekleştirildi. Mukaiyama'nın yönettiği konserde solist olarak soprano Junko Ioka sahne aldı. Ioka'ya da 47 kişilik Japonya Avaşima Korosu ile Mersin Devlet Opera ve Bale (MDOB) Orkestrası eşlik etti. Soprano Ioka, konserin ikinci bölümünde eserlerin bazı bölümlerini Türkçe seslendirdi. Yaklaşık 2 saat süren konsere çok sayıda Türk ve Japon vatandaşlar katıldı. MDOB yetkilileri, konserin 25 Eylül'de Ankara'daki Türk-Japon Vakfı salonunda, 27 Eylül'de ise İstanbul Aya İrini Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacağını bildirdi.

Japon besteci Seiji Mukaiyama, iki ülke arasındaki dostluğun yüzyıllar boyu süreceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bu Türkiye'ye 8'nci gelişim. Türkiye gelişlerimde, 3 kez de Mersin'e geldim. Bunlar da konser çalışmalarım içindi. Hayatlarını hiçe sayan iki yardımsever toplumun hikayesini müziklerimle ifade etmeye çalıştım. Birincisi Türkiye'nin, Saddam Hüseyin'in İran'a saldırmasında Tahran'dan Japon vatandaşlarımın kurtarılması, 2'ncisi de bundan 120 yıl önce Ertuğrul Firkateyni'nin batışı sırasında köy halkının hayatlarını hiçe sayarak gösterdikleri yardımseverlik. Bu iki olayı eserlerimde dile getirmeye çalıştım."

Kaynak: DHA

Son Dakika Yaşam Japon Soprano Junko Ioka, Ertuğrul Fırkateyni İçin Türkçe Söyledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement