Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Antalya Kamu Hastaneleri Birliği tarafından "Evinizde Yalnız Değilsiniz" sloganı ile "1. Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu" düzenlendi.
Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonu'nda düzenlenen sempozyuma, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Taş, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, çevre illerin evde sağlık hizmetleri müdürleri, il ve ilçe devlet hastaneleri yöneticileri, evde sağlık hizmeti alan hasta yakınları katıldı.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Taş, 2006 yılında yapılan çalışmalarla evde bakım hizmetlerimin şekillendiğini belirtti. Evde sağlık hizmetinde aile hekiminin önemli bir yer teşkil ettiğini ifade eden Taş, "Evde sağlık hizmeti verirken 'Sana aile hekimi baksın' gibi bir ayrım yapmamamız lazım. Hasta için ne yapmamız gerekiyorsa bu hizmeti vermek zorundayız. Bu bakış açısıyla yola çıktık.Yaşımız küçük ama verdiğimiz hizmet büyüktür" diye konuştu.
Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ise muhassır medeniyet seviyesine çıkmanın ölçüsünü eğitim ve sağlık olduğuna vurgu yaptı. Anadolu kültüründe doktorun isminin 'şifacı baba, şifacı ana' olduğunu dile getiren Kurdoğlu, "Sağlık teşkilatında görev alan her arkadaşımız şefkat ve sevgi kahramanıdır. İnsanların en çok ihtiyaç duydukları anlarda yanlarında olan insandır. Arkadaşlarımızın hepsinin birer sabır kahramanı olması gerekir. Bugün bu sempozyumda bu konu enine boyuna tartışılacak. Özellikle sağlık kurul raporu ihtiyacı duyan evdeki yatalak hastalara, mevzuatta açık yer verilmeli ve o hastalar hastaneye gelmeden, evinde sağlık kurulu raporunu alabilmelidir. Bugünkü tartışmalarda bir şeylerin çıkabileceğini düşünüyorum.Buradan çıkacak sonuçların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'na iletilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin de evde sağlık hizmetinin
1 Şubat 2010 tarihinde Türkiye gündemine geldiğini hatırlattı. Evde sağlık hizmetlerinin aile hekimleri, mobil ekipler ile aile sağlığı merkezleri, hastaneler bünyesinde oluşturulan aile sağlık birimleri tarafından verilmekte olduğunu ifade eden Bilgin, "Evde sağlık hizmetlerinin klinik hastalıkların takibi boyutu aile hekimleri tarafından yürütülmektedir. Sağlık kuruluşlarının bulunmadığı yerleşim yerlerinde bu hizmetleri mobil sağlık hizmetleri tarafından yürütülmektedir. Sosyal, fiziksel ve tıbbı durumu herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmesine engel teşkil eden, özellikle bir sağlık kuruluşunda yatırılarak tıbbı bakım ve tedavi gerektiren hastalar bu kapsamında yer almaktadır. 10 yıl içinde sağlıkta çok büyük atılımlar oldu. Adeta devrimler oluştu" ifadelerine yer verdi.
81 il ve ilçelerinde evde sağlık hizmetlerinin yürütüldüğünü kaydeden Bilgin, "Sadece kamu yetmiyor bir de dernek ihtiyacı oldu ve evde sağlık hizmetleri derneği kuruldu. Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek, sosyal anlamda da destek anlamında desteklemek amacıyla kurulmuş bir dernek. Dernek sağlık hizmetlerinin sosyal ayağını oluşturmaktadır. Bu hizmeti sunmak sadece kamunun görevi olmamalıdır. Desteklemek, paylaşmak için her zaman STK'lara ihtiyaç vardır. Ülke genelinde biz 300 bin hastayı hedeflemekteyiz. Şu anda 150 bin hastaya kamu hizmet veriyor. Evde bakım hizmeti yaşlı, özürlü ve hasta bakımını kapsamaktadır. Amacımız ülke kaynaklarının etkin kullanımıyla hizmete ulaşımın artırılmasıdır. Evde sağlık hizmetlerinin benimsenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Hasta ve yakınlarının sorunlarıyla ilgileniyoruz. Bunun için ilgili kurumlarla birlikte çalışıyoruz" diye konuştu. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › 1. Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?