Türkiye Özel Okulları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Günal, "Tüm kademelerde müfredatın hafifletilmesini, hedeflerin azaltılmasını, haftalık ders saatlerinin üst düzey eğitim performansı sergileyen ülkeler seviyesine çekilmesini, temel kazanımlara daha fazla zaman ve imkan ayrılmasını savunuyoruz" dedi.
Türkiye Özel Okulları Birliği Derneğince düzenlenen 12. Eğitim Sempozyumu, Rixos Lares Otel'de başladı. Bu yıl "Yeni eğitim sistemi ve dijital eğitimde öğretmenin yeri ve önemi" başlığıyla düzenlenen sempozyumun açılışına dernek başkanı Cem Günal, Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ve çok sayıda özel okul yetkilisi katıldı.
Sempozyumun açılısında konuşan Günal, eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Kanunu, Ulusal Öğretmen Stratejisi, Mesleki Eğitim Stratejisi, Dijital Eğitim ve Fatih Projesi, Okullarda Kılık Kıyafet Yönetmeliği gibi pek çok önemli konuda çalışmalar yapıldığını söyledi.
Yapılan çalışmaları toplumun tümünün onaylamasının mümkün olmadığını dile getiren Günal, sivil toplum kuruluşlarının görevlerinin doğru olana destek vermek, daha iyiye gitmesi için çalışmak, yapıcı ve uyarıcı nitelikteki destek çalışmalarını yürütmek olduğunu belirtti.
-"4+4+4' eğitim sistemi-
Günal, Dinçer döneminde kamuoyunda "4+4+4" diye bilinen kanun ile eğitim sisteminde ciddi değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Sistemin değişim odaklı bir eğitim reformu haline gelmesi için çok çalışmak ve gerekli değişiklikleri yapmak gerektiğini kaydeden Günal, sempozyumun bu anlamda ciddi bir fırsat olduğunu vurguladı.
Günal, şöyle konuştu:
"En az 69 ayını tamamlayan öğrencilerin ilkokul 1. sınıfa başlatılmasını, okul öncesi eğitimin en az 1 yıl zorunlu olmasını, bunun yanı sıra 36 ayını dolduran tüm çocukların kademeli olarak okul öncesi eğitim imkanına kavuşturulmasını savunduk. 60 ve 66 aylık çocukların birinci sınıfa başlamasını erken buluyoruz. Tüm kademelerde müfredatın hafifletilmesini, hedeflerin azaltılmasını, haftalık ders saatlerinin üst düzey eğitim performansı sergileyen ülkeler seviyesine çekilmesini, temel kazanımlara daha fazla zaman ve imkan ayrılmasını savunuyoruz. Okul çeşitliliği azaltma çalışmaları sürecinde fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve özelliği olan Anadolu liselerinin muhafaza edilmesinden yanayız. Ancak bu okulların sayıları çok sınırlı kalmalıdır. Çeşitli nedenler altında, politik nedenler dahil, sayı arttırımına gidilmemelidir. Bu okullara ve özel okullara giriş sınavla gerçekleşmelidir. Bu sınavlar sağlıklı ölçme değerlendirme araçları ile yapılmalıdır."
Öğrencilerin kademeler arası geçişlerinde okul notlarının kullanılması gerektiğini bildiren Günal, "Notların kalite olarak belirli standartlara bağlanma zorluğu göz önünde bulundurulduğunda 5 yıllık süreçte okullarda uygulanan notlama sisteminin ulusal ölçekte denklik kapasitesi güçlendirilmeli, mümkün olduğu kadar daha adil ve dürüst olması için çalışmalar yapılmalıdır. Tüm dersler için ulaşılması gereken asgari hedefler ve asgari haftalık ders saatleri belirlenip, bunun dışında okul yönetimlerine özgürlük tanınmalıdır. 4+4+4 sisteminin eğitimin bireyselleşmesi ayağının bu şekilde daha da güçlendirilebileceğini düşünüyoruz" dedi.
E-okul sisteminin tüm özel okulların kabusu haline geldiğine ileri süren Günal, bu sistemde ciddi esnekliklerin sağlanması ya da özel okullara bu sistem dışına çıkma hakkının verilmesi gerektiğini kaydetti. İletişim kanallarını kapamanın Türkiye'ye hiçbir faydası bulunmayacağını dile getiren Günal, Türkiye'nin yararına hizmet edecek süreçleri ve geleceği ilgilendiren eğitim konusundaki her türlü fikir alışverişini gözetmek ve önemsemenin herkesin görevi olduğunu vurguladı. Günal, eğitim konusunda özel okulları temsil eden sivil toplum kuruluşlarının her zaman görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. Günal, dernek olarak özel okullarla ilgili kritik kararların alınma aşamasında iletişimin daha kuvvetli gerçekleşmesini dilediklerini, aksi durumlarda tahammül sınırlarını zorlandığını ve üzüldüklerini söyledi.
-Dijital eğitimin önemi-
Dijital eğitimin önemine işaret eden Günal, öğretmenlerin dijital çağın gereklerini iyi takip etmesi gerektiğine işaret etti. Günal, "Öğretmenin de öğrenen bir birey olduğunu unutmayalım. Yenilikçi, güçlü çalışma motivasyonuna sahip, iletişim becerileri gelişmiş, liderlik vasıflarıyla donatılmış öğretmenlerimiz olsun istiyorsak ihtiyaçlarına kulak verelim. Sahadaki öğretmenlerin seslerini dinlemeye gayret gösterelim. Küresel gelişmeleri özellikle de dijital çağın gereklerini takip etmelerinin önünü açalım ve bu yolda tüm engelleri hep birlikte kaldırmak için uğraşalım. Dünyanın en iyi etkileşimli tahtaları ve tabletlerini alabiliriz. En iyi altyapıyı ve bağlantıları kullanabilir, en iyi içeriği satın alabiliriz. Eğer öğretmen bunları kullanmıyor, kullanamıyor, öğrenciler bunlardan yararlanmıyorsa veya yararlanamıyorsa amaç yerini bulmayacak, milli kaynaklarımız yanlış yönde kullanılmış olacaktır" diye konuştu.
Kıyafet yönetmeliğine ilişkin görüşlerinin alınmadığını ifade eden Günal, şöyle devam etti:
"Okulların ezici çoğunluğunun ve velilerin çoğunlukla istediğinin serbest kıyafet dışında, biraz daha formaya yakın olduğunu gördüm. Bu bir ön araştırma. Bu işin yönetmeliği çok açık. Okul velilerin yüzde 60'ından yazılı muvafakat alırlarsa ancak forma uygulayabilirler. İtirazımız 'Bu niye yüzde 60' diye. Kim, neye dayanarak bu rakamı bulmuş. Bilimsel mi, dünyada uygulanan bir oran mı- Birisi yüzde 60 bulmuş. Önce öğrenciye de sorulmalı. Öğrencinin fikri yönetmeliğin hiçbir yerinde geçmiyor. Kıyafeti giyen onlar. Zaten kendi tercih etmedikleri bir şeyi giydirdiğiniz için bugüne kadar protesto ettiler.
'Öğrencinin, velinin ve okul yönetiminin ortak kararı ile okul kıyafetleri belirlenebilir' şeklinde yönetmelik çıkabilir. Bu yönetmeliğin ikinci maddesi ise
'kıyafetler ekonomik, sağlıklı ve kanunlara uygun olacak' denilebilir."
Muhabir: Süleyman Elçin
Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › 12. Geleneksel Eğitim Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?