Ahmet Kaya: Trabzon'da Yurt Kapasitesinin Yüzde 83'ü Boş. Yurtları Yeniden Öğrencilerimize Tahsis Ederek Üniversiteleri Açabiliriz - Son Dakika
Yerel

Ahmet Kaya: Trabzon'da Yurt Kapasitesinin Yüzde 83'ü Boş. Yurtları Yeniden Öğrencilerimize Tahsis Ederek Üniversiteleri Açabiliriz

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından üniversitelerin örgün eğitime kapatılmasının öğrencilerle birlikte esnafa da büyük mağduriyetler yaşattığın belirterek üniversitelerin bir an önce açılması çağrısında bulundu. Trabzon’da esnafı ziyaret eden Kaya, “Trabzon’da 14 bin 666 olan yurt kapasitesinin yüzde 83’ü boş duruyor. Yurtlarda kalan az sayıdaki depremzede misafirlerimizi başka yerlerde konaklatabiliriz ve yurtları yeniden öğrencilerimize tahsis ederek üniversiteleri açabiliriz” dedi.

13.03.2023 13:21  Güncelleme: 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından üniversitelerin örgün eğitime kapatılmasının öğrencilerle birlikte esnafa da büyük mağduriyetler yaşattığın belirterek üniversitelerin bir an önce açılması çağrısında bulundu. Trabzon'da esnafı ziyaret eden Kaya, "Trabzon'da 14 bin 666 olan yurt kapasitesinin yüzde 83'ü boş duruyor. Yurtlarda kalan az sayıdaki depremzede misafirlerimizi başka yerlerde konaklatabiliriz ve yurtları yeniden öğrencilerimize tahsis ederek üniversiteleri açabiliriz" dedi.

Ahmet Kaya, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ve ilçe yöneticileri ile birlikte Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Üniversite Mahallesi'nde esnafın sorunlarını dinledi. Kaya, "Trabzon'umuz, bir üniversite kentidir. Bu şehirde üniversite sayesinde ekmek yiyen binlerce esnafımız var. Depremzede vatandaşlarımızın yurtlara yerleştirileceği gerekçesiyle üniversitelerin kapatılması öğrencilerimizi eğitimden kopardı, büyük mağduriyetlere sebep oldu. Diğer yandan üniversite sayesinde iş yapan esnafımız da mağdur edildi" dedi.

"TRABZON'DA KYK YURTLARININ YÜZDE 83'Ü BOŞ"

Ahmet Kaya, şunları söyledi:

"Trabzonlular olarak bizler misafirperver insanlarız, depremzede vatandaşlarımızın başımızın üzerinde yerleri var. Ancak Trabzon'da barınan depremzede sayısına baktığımızda, 17 bin 547 depremzede vatandaşımızın sadece 2 bin 551'i KYK yurtlarında kalıyor. Trabzon'da 14 bin 666 olan yurt kapasitesinin yüzde 83'ü boş duruyor. Yurtlarda kalan az sayıdaki depremzede misafirlerimizi başka yerlerde konaklatabiliriz ve yurtları yeniden öğrencilerimize tahsis ederek üniversiteleri açabiliriz. Uzaktan eğitimle doktor yetiştiremezsiniz, avukat yetiştiremezsiniz, mühendis yetiştiremezsiniz, öğretmen yetiştiremezsiniz."

"EN UFAK BİR SORUNDA EĞİTİM KURUMLARINI KAPATIYORLAR"

Ahmet Kaya'ya yaşadıkları sorunları anlatan bir kafe işletmecisi, "30-32'ye yakın, hepsi sigortalı çalışanım var. En ufak bir sorun çıktığında ülkede hemen eğitim kurumları kapatılıyor. Burası üniversitelinin mahallesi, tamamen öğrenci üzerine kurulu bir şehir. Şimdi yurtları depremzedelere açmışlar; Allah razı olsun, güzel, biz de destekliyoruz. Başımızın üstünde yerleri var. Ama biz zaten eğitimsizlikten bu hale geldik. Üniversiteleri kapattılar, eleman eksiltmek zorunda kaldık, 8 bin 500 lira maaşı ödeyemez hale geldik. Bunun sigortası, stopajı, elektriği, suyu, doğal gazı vs. bir dünya ödemelerimiz var. Şimdi biz bunun mağduriyetini yaşıyoruz" dedi.

"ÜNİVERSİTELERİ KAPATMA KARARI ALIRKEN ESNAFI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ"

Bir başka esnaf, "Bir karar alıyorlar ama kararın arkasını düşünmüyorlar. Tamam, üniversiteleri kapattınız, öğrenciler gitti, buradaki esnaf ne yapacak? Şimdi kiramızı ödüyoruz. Mal sahibi, bize, 'Deprem oldu, okul bitti ama ben sana indirim yaparım' demiyor. Ayın 15'i geldi mi kirayı istiyor, vermezsen 'çık' diyor. Şimdi eleman var, vergimiz var, elektriğimiz var, doğal gazımız var. O zaman üniversiteleri kapatma kararı aldıysanız üniversitelerin olduğu bölgelerde etkilenen işletmelere, esnafa kira yardımı yapın, destek olun.

"BİRİLERİNİ BATIRIYORUZ"

Birilerini kurtarmaya çalışıyoruz ama arka taraftan da birilerinin hayatına eksi şekilde müdahale etmiş oluyorsunuz. Onları batırıyoruz. Biz, sadece esnaf değiliz. Bizde 5 tane insan çalışsa bu insanların da sorumlu olduğu kişiler var. Belki de 25 kişiyi etkileyecek, belki de 50 kişiyi etkileyecek. Bu durumdan öğrenci de mağdur. Kalkmışlar, memleketlerinden gelmişler, staj yapacaklar var. Bayan olsun, erkek öğrenci olsun, ev arıyor bulamıyor, bulduğunda da bırakıp gidemiyor. Ne yapıyorlar? İş arıyorlar. Ailesinin zaten gücü yetmiyor. Bugün bir dürüm 40 lira, yanında bir de ayran içse 50 lira. Her gün bir öğün yediğini düşünürseniz ayda bin 500 lira yapıyor. Kira mı verecek, yemek mi yiyecek, elektrik mi, doğalgaz mı, o mu, bu mu, şu mu? Aklımıza gelmeyen nice şeyler var. İsmini hatırlayamıyorum ama hükümeti destekleyen biri şu cümleyi kullanmıştı; 'Eğitimsiz toplum istiyoruz'. O yüzden her şeyde eğitime balta. Yani ben 42 yaşındayım, bildim bileli en küçük bir şeyde eğitim… Ben, hiçbir hükümetin bu kadar üniversitelerle uğraştığını görmedim."

"DÜKKANIMA GÜVENEREK EVLENDİM, NASIL GEÇİNECEĞİM"

Bir başka esnaf, "Biz, iki sene pandemi yaşadık. Oyun salonu bölümündeyiz bu işin. İlk kapatılan, en son açılan esnaf grubuyuz. Şimdi 8 ay daha, eylül-ekime kadar öğrenci tekrar yok. Bunun da bir sıkıntısı olacak bizim için. Vergimizi, kiramızı geciktirmeden istiyorlar, vermek zorundasınız. Vergini geciktirdiğin zaman faizini ödüyorsun. Bizim sıkıntımız sadece maddi değil, psikolojik olarak da bitiriyor bizi. Hepimiz yeni bir düzen kurmuşuz. Dükkanıma güvenerek evlenmişim, nasıl geçineceğim" diyerek tepki gösterdi.

"BİR ARKADAŞIM, '1,5 SENELİK EĞİTİMLE ÖĞRETMEN OLDUM' DEDİ"

Hem pandemi hem deprem nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten esnaf, şunları söyledi:

"Ben de bir öğrenci olarak buraya geldim, 13 seneden beri Trabzon'da yaşıyorum, işletme sahibi olduk. Okullar kapatıldıktan sonra geri dönen kardeşlerimizle konuşuyorum. Bir tane eğitim fakültesinde okuyan arkadaşım dedi ki '2 sene pandemi, yarım dönem deprem sebebiyle 1,5 senede öğretmen oldum. Ben 1,5 senelik eğitimle kime ne eğitim vereceğim. Ben bir şey bilmiyorum ki.' Malatyalı olan, Hataylı olan kardeşlerim var; geri gidemiyorlar. Depremzede ailelerle konuşuyorum, üniversitelerin kapatılmasının sağlıksız olduğunu onlar da belirtiyor, 'Biz şu anda 8 kişiyiz. Biz bir yurda kapatılınca, bir odaya kapatılınca inanın psikolojik olarak daha da kötü oluyoruz' diyorlar."

Ahmet Kaya: Trabzon\'da Yurt Kapasitesinin Yüzde 83\'ü Boş. Yurtları Yeniden Öğrencilerimize Tahsis Ederek Üniversiteleri Açabiliriz
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Ahmet Kaya: Trabzon'da Yurt Kapasitesinin Yüzde 83'ü Boş. Yurtları Yeniden Öğrencilerimize Tahsis Ederek Üniversiteleri Açabiliriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement