Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.Doç.Dr.SOSYAL Güvenlik Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Uğur Kaya, kayıtdışı istihdamla mücadele için bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi.

01.11.2012 10:11

Foto: Doç. Dr. Namık Kemal Sönmez

===

Kayıtdışı istihdamla mücadele ediliyor

SOSYAL Güvenlik Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Uğur Kaya, kayıtdışı istihdamla mücadele için bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını söyledi. Konuyla ilgili öğrenci, er ve erbaşlara da ulaşacaklarını vurgulayan Kaya, vatandaşların işe başladıklarında, çalıştıkları kurumlardan sosyal güvence istemelerini önerdi. Bu çerçevede bilgilendirme toplantıları da yapılacağını kaydeden Kaya, "Okullarda Genel Sağlık Sigortası'nı da anlatacağız. Kayıtdışı istihdamla mücadelenin herkesin görevi olduğunun altını çizeceğiz. Sosyal güvencenin bir hak olduğunun üzerinde duracağız" dedi.

Kayıtdışı istihdamın hem çalışana, hem işverene zarar verdiğini hatırlatan Kaya, "Çalışmalarımızın amacı kayıtdışı istihdamla mücadeleye, kayıtlı sistemin teşvikiyle ilgili oluyor. Sigortalı kimselerin, 5510 Sayılı Kanun gereği işe başladıklarında işe başladıkları işveren adını, soyadını, işyeri adresini, işe başlama adreslerini bildirme zorunluluğu var. Birey işe başladığını bildirmezse, ancak genel bir taramada veya ihbarda ortayla çıkacaktır. Çalışan işe başladığında mutlaka sosyal güvencesini istesin ve sağlatsın. Bu sağlanamıyorsa müdürlüğümüze yazılı olarak başvursun. Biz de kurum olarak gerekli tespiti yapalım" diye konuştu.

Sosyal güvencesiz işçi çalıştırmanın cezasının büyük olduğuna dikkati çeken Kaya, "Kurumumuzda kayıtdışı ile ilgili olsun evrakla ilgili süreçlerin olsun hepsi idari para cezasına konu. Cezalar çok caydırıcı bir şekilde uygulanıyor. Aynı yıl içerisinde birkaç defa kayıtdışı tespitimiz olursa onların cezaları katlanıyor" diye konuştu.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Uğur Kaya

===

Ustasından sucuk tarifi

KOCAŞABAN Sucukları İşletmecisi Mehmet Kocaşaban, kurban etlerinin sucuk yapılarak değerlendirilebileceğini belirtti. Evde sucuk yapımı tarifini veren Kocaşaban, "Kurban eti, 1 gün dinlendirildikten sonra kıyma makinesinde 3 numaralı aynada kıyma haline getirilir. Sucuk yapmak için bu kıymaya sarımsak, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber mutlaka katılmalıdır. Ağız tadına göre yenibahar, çemen, tarçın da katılabilir. Bu baharatları tek tek bulmak zor olursa, baharatçılardan 'hazır sucuk kombisi' şeklinde adlandırılan ürün talep edilebilir" dedi.

Baharatın, kıymayla yoğrulması gerektiğini kaydeden Kocaşaban, "Yoğrulma işleminin ardından et, 8 saat bekletilir. Kasap ya da baharatçılardan sucuk bağırsağı temin edildikten sonra daha önceden yoğrulan ve bekletilen et, bağırsaklara doldurulur. Her kangal sucuk 400 ile 600 gram arasında ağırlığa sahip olur. Kangallar hazırlandıktan sonra sucuklar 5-6 saat dışarıda bekletilir. Bekleme süresi bitince, ev yapımı sucuklar buzdolaplarında muhafaza edilebilir" diye konuştu.

Kasapların da kurban etinden sucuk yaptıklarını, kasapların hazırladıkları sucukların müşteriler için daha zahmetsiz olduğuna dikkati çeken Kocaşaban, "Siz etinizi kasaba götürüyorsunuz. Tartılan et miktarına göre toplam 25 ya da 30 lira ödeyip kasabın sucukları yapmasını bekliyorsunuz. O günkü yoğunluğa göre 1 ya da 2 saat sonra sucuğunuzu alabiliyorsunuz. Afyonkarahisar'da daha çok eski kasaplar bu tür sucukları hazırlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Mehmet Kocaşaban

===

Hem yeni, hem tanıdık müdür

OSMANGAZİ Elektrik Dağıtım AŞ Afyonkarahisar İl İşletme Müdürlüğü'ne Mehmet Ekici atandı. Ekici, daha önce de hizmet ettiği memleketi Afyonkarahisar'ı çok sevdiğini, önemli projelere imza atmak istediklerini kaydetti. Ekici, özelleştirilmeden önce TEDAŞ'ta Afyonkarahisar İl Müdürlüğü yaptığını, bu görevden 1996 yılında ayrıldığını, özelleştirme süreciyle birlikte çeşitli kurumlarda çalıştığını ve 2003'te emekli olduğunu kaydetti.

Ekici, şimdiki görevi yerine şirketin daha yüksek bir makamında görev teklif edildiğini, ancak Afyonkarahisar'ı sevdiği için İl Müdürlüğü'nü kabul ettiğine dikkati çekti. Ekici, "Elektrik kullanıcılarına yönelik ödeme bildirimi uygulaması başlatmıştık. Afyonkarahisar'dan tüm Türkiye'ye örnek oldu. Makineyle endeks okuma da yine Afyonkarahisar'dan yayılan bir uygulama. Daha önceki görev dönemimde abone dosyaları oluşturup, işlemleri o dosya üzerinden takip etmiştik. Dosya usulü ile çalışma da Türkiye'de yaygın hale geldi" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Mehmet Ekici

===

Akseki'de 1715 kurban derisi

TÜRK Hava Kurumu (THK) Akseki Şubesi tarafından Kurban Bayramı'nda bin 715 kurban derisi toplandı. Bu yıl toplanan kurban derisi sayısında düşme yaşanan Akseki'de, ilçeye bağlı 3 köyden ise hiç kurban derisi bağışlanmadı. THK Şube Saymanı Aziz Ceylan, bin 570 keçi, 120 koyun ve 25 sığır olmak üzere toplam bin 715 deri toplandığını açıkladı. Toplanan kurban derilerinden yaklaşık 20 bin lira gelir elde edildiğini belirten Ceylan, bu yıl Akseki genelinden toplanan deri sayısında, geçen yıla göre düşüş yaşandığını bildirdi.

Kurban Bayramı süresince ilçe merkezi ve köylerde 3 araç ve 7 personelle çalışma yürüttüklerini belirten Ceylan şöyle konuştu: "Geçen yıl toplanan deri sayısı bin 778 olmuştu. Bucakalan, Güneykaya ve Salihler köylerinden THK'ya deri bağışı yapılmadı. Kurban derilerinden elde edilen gelirin yüzde 50'si Akseki Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na verilecek. Akseki Belediyesi'ne ait depoda toplanan kurbanlık deriler tuzlanıp istiflendikten sonra, ihaleyi kazanan firma yetkililerine teslim edildi."

Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA)

Foto: Kurban derileri

===

Eşek sırtında 60 yıl

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde yalnız yaşayan 80 yaşındaki Osman Akçay, 60 yıldır tüm yolculuklarını eşekle yapıyor. Bugüne kadar otomobil, otobüs gibi motorlu araçları kullanmadığını söyleyen Akçay, eşeğiyle haftada ortalama 150 kilometre mesafe kat ettiğini anlattı. Sıcak yaz günlerini Fethiye'nin Seki Beldesi'nde, diğer zamanlarını ise ilçeye 50 kilometre mesafedeki Kemer Beldesi'nde geçiren Osman Akçay, iki belde arasındaki tüm seyahatlerini eşeğiyle yaptığını kaydetti.

Eşeğine binerek her hafta sabahın ilk ışıklarıyla Seki'den hareket eden Akçay, şehirlerarası yolda 10 saat yolculuk yaptıktan sonra akşam saatlerinde Kemer Beldesi'ne ulaşıyor. Kemer'de kısa süre konaklayan Akçay, ardından yine eşeğiyle Seki Beldesi'ne dönüyor. Eşekle çok rahat şekilde seyahat ettiğini belirten Akçay, otobüsleri sevmediğini söyledi. 10 yıldır yalnız yaşadığını anlatan Akçay, "Yıllardır eşekle seyahat ediyorum. Yavaş ancak, hava alarak gidiyorum" dedi.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Osman Akçay eşek sırtında

===

Vali Oğuz'a torun sürprizi

ISPARTA Valisi Memduh Oğuz'a en büyük bayram hediyesini oğlu Güven ile gelini Feyza verdi. Genç çift 17 Ekim'de dünyaya merhaba diyen bebekleri Esra Nur'u Vali dedesiyle tanıştırmak için İstanbul'dan Isparta'ya getirdi. Torunu Esra Nur'un şahsında dünya üzerindeki bütün bebeklerin sağlık ve mutluluk içerisinde yaşaması temennisinde bulunan Vali Oğuz, "Bu bana güzel bir sürpriz oldu" dedi.

Vali Oğuz, henüz bir haftalıkken İstanbul'dan kendisine ziyarete gelen torunu Esra Nur'u kucağında tutmaktan duyduğu mutluluğu ise şu sözlerle ifade etti: "Bayram ziyaretine geldiler. Kültürümüzde, geleneğimizde olan sılayı rahim dediğimiz hadise, akrabaları ziyaret etmek, bayram ziyaretinde bulunmak çok güzel bir geleneğimiz. Esra Nur, henüz bir haftalık bebekken dedesini ziyaret etmiş oldu" diye konuştu.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Vali Oğuz torunu ve ailesiyle

===

GATAB'tan okula yardım

ANTALYA Valiliği ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öncülüğünde yürütülen 'Okullar Hayat Olsun' projesi destekçilerinden Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB), Kemer Merkez İlköğretim Okulu'na 40 adet sıra ve 80 adet sandalye yardımında bulundu. Teslim edilen sıra ve sandalyelerle okulun en büyük eksiği tamamlanırken, tüm öğrenciler yeni sıra ve sandalyelerine kavuşmanın sevincini yaşadı.

Öğrencilerin çok daha iyi ortamda eğitim almaları için çalıştıklarının belirten GATAB Başkanı ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, eğitim kalitesinin artması için imkanların okullara seferber edilmesinin önemine değindi. Çocukların daha konforlu bir ortamda eğitim-öğretim almasını arzuladıklarını ekleyen Başkan Yusuf Üras "Eğitime hizmet, geleceğe yatırımdır. Çocuklarımızın iyi bir şekilde eğitim almalarını istiyoruz" dedi

ANTALYA, (DHA)

Foto: Yeni sıralarına oturan öğrenciler ve sıraların taşınması

===

Sezon sonunda sucuk partisi

ALANYA'nın Konaklı Beldesi'ndeki Club Summer Garden, yaz sezonuna sucuk-ekmek partisiyle veda etti. Eğlence tutkunlarına kapılarını 5 Mayıs'ta Hande Yener konseriyle açan Alanya'nın gözde eğlence mekanlarından Club Summer Garden, yaz sezonunu 2003 yılından bu yana düzenlediği geleneksel sucuk- ekmek partisiyle kapattı. 2 bin kişinin katıldığı sezona veda gecesinde sahneye kurulan sucuk-ekmek standında uzun kuyruklar oluştu.

Yaklaşık 250 kilo sucuk ikram edilen gecede eğlence tutkunları, DJ Özgür Uzar ve G-No'nun çaldığı birbirinden hareketli parçalarla geç saatlere kadar eğlendi. Kapanış partisine katılan Simge Aksoy ise 20'inci yaş gününü ablası Selin Aksoy ve arkadaşı Avukat Şeyma Avcı ile birlikte kutladı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Partiden fotolar

===

Alıplı Deresi ıslah ediliyor

İBRADI İlçe merkezinden geçen Alıplı Deresi'nin ıslah çalışmaları sürüyor. Islah çalışmalarının tatamlanmasıyla Aşağı Yazı tarım arazileri yoğun yağışlarda oluşan selden etkilenmeyecek. Şiddetli yağışlarda sular altında kalarak zarar gören Aşağı Yazı tarım arazilerinden başlayan ıslah çalışmalarında dere yatağı genişletilerek 6 metrelik taş duvarla çevriliyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya yıllardır zaman zaman yaşanan su baskınlarının bu projenin bitimi ile artık son bulacağına dikkati çekerek, "Kışın yağışların çok olduğu zaman yüksek kesimlere yağan yağmurların suları Aşağı Yazı tarım arazilerinde birikerek, burada bir gölet oluşturuyordu. Yapılan çalışmalarla dere yatağı genşletilerek yatağın her iki tarafına da 6 metrelik duvar örülüyor" dedi.

Alıplı Deresi'nin ıslahı ve su tahliyesinin sağlanmasıyla bu bölgede bulunan bahçe, bağ ve tarlaların sel sularından zarar görmeyeceğine değinen Kaya, derenin sularının yeni açılacak bir kanalla buraya akıtılacağını anlattı. DSİ tarafından geçen yıl ihalesi yapılan Alıplı Deresi Islah Projesi'nin hava koşullarına bağlı olarak Aralık ayı ortalarında bitmesi bekleniyor. Üçkök İnşaat Muhendislik AŞ tarafından yapılan Alıplı Deresi ıslah çalışması 518 bin 774 TL'ye malolacak.

Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA)

Foto: Deredeki çalışmalardan - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement