Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlediği 'RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi' Bursa'da yapılacak.
12 Balkan ülkesi arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla düzenlenen 'RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi'nin tanıtım toplantısı Çelik Palas Otel'de yapıldı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde 1 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan zirveye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovenya, Sırbistan, Kosova, Karadağ ve Yunanistan'dan da bakanlık temsilcilerinin katılması bekleniyor.
Proje ortakları arasında yer alan Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı Celal Sönmez ile RUMELİSİAD Başkanı Mustafa Kırcı ve Proje Başkanı Şahap Aktaş, zirvenin teknik detayları ve beklentilerle ilgili olarak bilgilendirme yaptı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dil, din ve etnik farklılıkların fazla olması sebebiyle Balkanlar'ın çok stratejik bir bölge olduğunu söyledi. Türkiye'nin her zaman bu bölge içinde yer alması gerektiğini ifade eden Başkan Altepe, "Bizler yüzyıllarca aynı kültürü yaşamışız. Ancak, onlarca yıl pek ilgilenememişiz. Ancak şimdi Türkiye kendi kendine yeter hale geldi, çevresine de faydalı çalışmalar yapmaya başladı. Özellikle biz Bursa olarak Balkanlar ile Türkiye arasında önemli bir köprü görevi görüyoruz. Acı, tatlı günlerinde sürekli o bölgedeyiz. Bugün bile ekiplerimiz Balkanlar'da aşure dağıtımı yapıyor. Anma törenleri yapıyoruz. 45 yıldır yapılamayan sünnet şölenleri ve kandil kutlamaları, güreş organizasyonları, at yarışları bizim desteğimizle rahatlıkla yapılabiliyor. Ecdadımızın Bursa'dan gidip, fethettiği topraklara yine Bursa'dan gidip, ecdadımızın bıraktığı tüm eserlere sahip çıkıyoruz. Bir ay sonra Bulgaristan'da iki eserin açılışını yapacağız. Yine yakın zamanda Kosova ve Makedonya'da 5 eserin açılışını yapacağız. Son 9 yılda Balkanlar'la ilişkiler noktasında önemli bir mesafe aldık. Ancak ekonomi çok önemli bir faktör. Balkanlar ayrıca Avrupa Birliği içindeki topraklar olarak Türkiye için de önemli bir fırsat. Bu nedenle ekonomi zirvesini çok önemsiyoruz" diye konuştu.
BURSA BALKANLAR'IN BAŞKENTİ
Vali Şahabettin Harput da Avrupa'nın kalbinde yer alan Balkanlar'ın Avrupa'nın şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını hatırlattı. "Elveda Rumeli diyerek ayrıldığımız yerlere, Merhaba Rumeli diyerek gitmek zorundayız" diyen Vali Harput, "Asırlarca beraber yaşamışız. Şimdi ayrı ayrı ülkeler olsak da aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Balkanlar'la ilişkilerimizin, ekonomik, siyasi, stratejik, psikolojik, insani ve tarihsel boyutu var. Bölgedeki ekonomik potansiyeli iyi organize olarak şekillendirip, geleceği beraber planlamalıyız. Bursa aynı zamanda Balkanlar'ın da başkenti sayılır. Büyükşehir Belediyemiz maddi, manevi ne ihtiyaçlar varsa karşılamak için defalarca bölgeye gitti. Hep vermek için gittiler, almak için değil. Yapılacak ekonomi zirvesi de geleceği birlikte planlama adına tarihi dönüm noktası olacak" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez de, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin Balkan'ı es geçme şansı olmadığını vurguladı. Türkiye'nin Balkanlar'daki varlığını eskiden daha güçlü hale getirmesinin tek yolunun ekonomi olduğunu ifade eden Sönmez, "Bize 100 yıl öncesine kadar yurtluk eden bu topraklarla ilgili hepimizin dedelerimizden dinlediği acı tatlı hikayeler var. Yeniden daha güçlü bir şekilde bölgede varlığımızı hissettirmenin tek yolu ekonomidir. Avrupa Birliği, uzun süredir ucuz iş gücü sebebiyle Çin ve Hindistan'a odaklansa da Balkanlar ve Arap coğrafyasını da düşünürsek çevremizde 20 trilyon dolarlık bir pazar var. Çevremizdeki fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Arnavutluk, 'gelin dağımızı denizimizi kullanın, yatırım yapın 8 yıl vergi almayalım' diyor. Bu fırsatları artık yakalamalıyız" diye konuştu.
RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Zirvesi Proje Başkanı Şahap Aktaş da Türkiye'de Balkanlar'dan göç etmiş 25 milyon kadar göçmen, Balkanlar'da ise 2 milyon Türk yaşadığını belirterek, 70 milyonu bulan Balkan ülkeleri toplam nüfusunun Türkiye için önemli bir potansiyel olduğunu kaydetti.
RUMELİSİAD Başkanı Mustafa Kırcı da ilkini düzenledikleri ekonomi zirvesini sürekli hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek, bölgede yatırım fırsatlarını en iyi şekilde iş adamlarına anlatmak istediklerini ifade etti. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Balkanlar'a 100 Yıl Sonra Ekonomik Dönüş - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?