Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma Coğrafi İşaret Alıyor - Son Dakika
Yerel

Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma Coğrafi İşaret Alıyor

Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma Coğrafi İşaret Alıyor

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay tarafından imzalanan protokol ile Kumluca’ya ait olan Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma için coğrafi işaret çalışmalarına başlanıyor.

01.11.2022 16:54  Güncelleme: 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay tarafından imzalanan protokol ile Kumluca'ya ait olan Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma için coğrafi işaret çalışmalarına başlanıyor.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde Beydağıları'ndaki köylerde yetişen Beydağı Fasulyesi ile Kumluca'nın yöresel bir et yemeği olan Topak Kızartma'nın "Coğrafi İşaretli Ürün" olarak tescillenmesi için Kumluca Belediyesi ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası tarafından iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalanan protokol ile Kumluca Belediyesi ve KUTSO'da oluşturulacak ekipler tarafından Kumluca'ya ait yöresel ürün ve lezzetlerin tescillenip koruma altına alınması sağlanacak.

"ÇOK DEĞERLİ YÖRESEL DEĞERLERİMİZ VAR"

Kumluca olarak çok değerli yöresel ürün ve lezzetlere sahip olduklarını belirten Başkan Köleoğlu, şunları söyledi:

"Kumlucalılar olarak gerek Yörük kültürümüzden gelen gerekse coğrafyamızın ve iklimimizin bizlere sağladığı çok değerli ve endemik ürünlere sahibiz. Bu lezzetlerimizin hızla değişen yemek alışkanlıklarına yenik düşmemesi, korunarak gelecek nesillere aktarılması ve katma değeri yüksek ürün haline getirilip ekonomimize kazandırılması için Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillenip koruma altına alınmasını çok önemsiyoruz. Bu amaçla Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası ile bir protokol yaparak bölgemizin değerli iş insanlarının da desteğini alarak bu çalışmalara başlamak istedik. Bu fikri kendisine ilettiğimde KUTSO'nun değerli Başkanı Murat Hüdavendigar Günay çok olumlu karşıladı ve bu konuda oda olarak her türlü desteği vereceklerini belirtti. Bugün de kendisi ile coğrafi işaret çalışmalarına başlamak için bir iş birliği protokolü imzaladık. Kendisine desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.

BEYDAĞI FASULYESİ

Beydağılarımızda, özellikle Dere Mahallemizde ve civarında ağırlıklı olarak üretilen özel bir tür olan Beydağı Fasulyesi lezzetiyle bölgenin en çok aranan ürünleri arasında yer alıyor. Bilenlerin her yıl üreticilere özellikle sipariş verip hasat zamanını heyecanla beklediği Beydağı Fasulyesi kuru olarak satılıyor. Etli ve etsiz şekilde pişirilen Beydağı Fasulyesi aynı zamanda yöremizin vazgeçilmez düğün yemeği konumunda.

TOPRAK KIZARTMA

Kumluca ilçemiz, ülkemizin en önemli Yörük yerleşimlerinden birisi. Topak Kızartma yemeği de Yörük kültürümüzün bizlere çok güzel bir hediyesi. Büyük parçalar halinde kızartılan keçi eti ve Kumluca'mızın lezzetli domateslerinden yapılan salçasıyla pişirilerek hazırlanan Topak Kızartma yemeğimiz, ekonomiye kazandırabileceğimiz en güzel ürünlerden biri."

"İŞ DÜNYASI OLARAK DESTEK VERMEYE HAZIRIZ"

Kumluca'ya ait ürünlerin tescillenip, ekonomiye kazandırılması için KUTSO olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay ise şöyle konuştu:

"Bölgemizin çok önemli yöresel değerleri olan Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma yemeği, kültürümüzün önemli bir parçası. Çok kıymetli bu iki ürünün tescillenip ekonomimize kazandırılması için iş dünyası olarak destek vermeye hazırız. Bu konuda Kumluca Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Köleoğlu'nun çalışmalarını çok önemsiyoruz. İmzaladığımız protokol Kumluca'mıza hayırlı olsun."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Beydağı Fasulyesi ve Topak Kızartma Coğrafi İşaret Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement