Birlik Başkanı Salahaddin Hünü Güven Tazeledi - Son Dakika
Yerel

Birlik Başkanı Salahaddin Hünü Güven Tazeledi

Birlik Başkanı Salahaddin Hünü Güven Tazeledi

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin 2013 yılı, 43. Olağan Genel kurulu Birlik Toplantı Salonun da yapıldı.

05.02.2014 13:26

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin 2013 yılı, 43. Olağan Genel kurulu Birlik Toplantı Salonun da yapıldı. Genel Kurula Birliğe bağlı 50 kooperatiften Genel Kurullarını tamamlayan, 48 kooperatiften 142 delege katıldı.

Birlik Toplantı Salonunda yapılan Genel Kurulun, Divan Başkanlığını İzmir Kooperatif Delegesi Ahmet Dere yaparken, üyeliklerini Hayrullah Şahin ile Turgut Usluca yaptı. Genel kurulda bir konuşma yapan TESKOMB Genel Başkanı ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü; Ülkemizde ekonomik göstergelerin istenilen seviyelerde olmasa da giderek düzeldiği, kredi faizleri ile birlikte enflasyonun düştüğü süreçte, kısmen de olsa olumlu yönde toparlanma sürecine girilmiştir. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen kesimimiz ayakta kalma mücadelesi vererek ülke ekonomisine üretim, istihdam ve katma değer yaratmak suretiyle katkıda bulunmaya devam etmiştir" dedi. Hünü, hükümetin esnaf ve sanatkarı destekleyecek yeni bir proje üzerinde çalışma yaptığını, bu kapsamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın esnaf ve sanatkarlar Değişim, Dönüşüm Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı Taslağı'nın son aşamaya geldiğini, yedi maddeden oluşan paket ile destek verileceğini belirtti. Hünü şöyle konuştu: " Öncelikle kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı kümeleşme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, Avrupa Birliği programlarından ve kaynaklarından esnaf ve sanatkarın da faydalanmasının sağlanacağı, böylece kesimimiz üzerindeki olumsuz etkileri, belirlenen öncelikler ve bu doğrultuda öngörülen tedbirlerle azaltılacağı, ifade edilmektedir. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirtirken, Merkez Birliği'mizinde bu düzenlemenin takipçisi olacağına inanıyoruz."

"UYGUN FAİZLİ KREDİ ESNAF VE SANATKARA VERİLİYOR"

TESKOMB Genel Başkanı ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, esnaf ve sanatkarların kooperatif kefaletiyle T. Halk Bankasından kullandıkları kredilerin faizi yüzde 5.0'e indirildiğini de hatırlatarak konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: " Vadesi bir yıla kadar olanlara ise yıllık yüzde 4 faiz uygulanıyor. 01 Mayıs 2013 tarihinden geçerli olmak üzere vadesi bir yıla kadar olan kredilere uygulanacak faiz oranı yüzde 4 'e vadesi bir yıldan fazla olan kredilere uygulanacak faiz oranı ise yüzde 5 'e indirilmiştir." Kooperatif ortaklarının eline daha fazla para geçmesini sağlamak amacı ile de kesintilerin asgari seviyeye indirildiğini aktaran Hünü; "Merkez birliğimizin kredi faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak kullandırılan kredilerden yapılan kesintilerinde asgariye indirilmesini teminen kredilerde yapılan kesintilerle ilgili olarak yapılan düzenlemede yüzde 3 olan bloke sermaye kesintisi yüzde 1,5 'e, yüzde 2 olan kooperatif masraf karşılığı kesintisi yüzde 1,5 'e, yüzde 1 olan üst kuruluş kesintisi yüzde 0,5 'e indirilmiştir.Ayrıca bankaca alınan istihbarat ücreti kaldırılmış ve yüzde 1 olan banka komisyon oranı yüzde 0.5 'e düşürülmüştür. Ayrıca kredi taksit sürelerinin azami 4 yıldan 5 yıla çıkartılması kararlaştırılmıştır" diye konuştu.

"EŞ RIZASI ARANMASI ŞARTI KALDIRILDI"

Eş rızasının kredi vermede sıkıntı yarattığının ancak 01 Temmuz.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca kredi işlemlerinde borçlu ve kefillerle birlikte eşlerinde muvafakat vermeleri uygulaması başlatıldığını belirten Hünü; "Merkez Birliğimizin yoğun girişimleri sonucunda 11.Nisan.2013 tarihi itibariyle kooperatiflerimizin kefaletiyle kullandırılacak Gayrimenkul ipoteği alınan krediler hariç kefilli kredilerde kefillerin eş rızasının aranması şartı da kaldırılmıştır" dedi.

ESNAF VE SANATKARLARIN BEKLENTİLERİ ;

Birlik Başkanı Hünü, esnaf ve sanatkarların 2014 yılı beklentileri konusunda ise şunları söyledi: " Dünyanın birçok ülkesinde ekonominin dinamiği olarak kabul edilen esnaf ve sanatkarlar ile küçük işletmeler için sorunlarının tespiti ile ihtiyaçlarına yönelik olarak stratejiler geliştirilmekte ve ayakta kalmaları için yeni yeni koruma önlemleri alınmaktadır. Son yıllarda esnaf ve sanatkarlarımızı korumaya yönelik iç mevzuat düzenlemelerinin yanında Avrupa Birliği katılım sürecinde yapılan çalışmaları dikkate değer olarak görüyoruz. Bu kapsamda öncelikle kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı kümeleşme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, Avrupa Birliği programlarında ve kaynaklarından esnaf ve sanatkarında faydalanmasının sağlanması, kooperatiflerimize ve üst kuruluşlarımıza bu faaliyetlerin içerisinde daha çok yer verilmesi, böylece kesimimiz üzerindeki olumsuz etkilerin belirlenen öncelikler ve bu kapsamda öngörülen tedbirlerle azalacağını düşünüyoruz."

Hünü, esnaf ve sanatkarın birleşmesi, teknolojisini ortak olarak yenilemeleri gerektiğini bunun sağlanamadığı takdirde, yakın gelecekte hiç kimsenin, hiç bir yerde çekiç sesi duyacağını ifade etti.

HÜNÜ GÜVEN TAZELEDİ

Seçimli Genel Kurulda İzmir Birliğinin 2013 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyetleri ile gelir gider hesapları ve 2014 yılı tahmini bütçesi de oy birliği ile kabul edildi. Birliğe bağlı 50 kooperatiften, genel kurulunu tamamlayan, 48 kooperatife ait 142 delegenin yer aldığı ve tek liste ile gidilen seçimlerde, Birlik Başkanı Salahaddin Hünü oy birliği ile güven tazeledi. İzmir Birliğinin yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: Salahaddin Hünü (İzmir ESKKK), Ahmet Koreli (Gültepe), Zeki Özgüler (Karşıyaka), Hasan Kırmacı (Narlıdere), Vahdettin Akdeniz(Menderes), A. Rüştü Çelikgil (Seferihisar), Melih Çakırca (Ayvalık), Latif Pazarcı (Torbalı), Mehmet Argun (Yeşilyurt), Mesut Güler (Merkez), Erdoğan Nazcan (Eskiizmir).

Denetim kurulu üyeliklerine ise, Temel Küçük(Kemalpaşa), Salih Zeki Koç (Dikili), Sabri Kurt (Menemen) - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Birlik Başkanı Salahaddin Hünü Güven Tazeledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement