Çin'e Kiraz İhracatı Anlaşması Sektörü Memnun Etti - Son Dakika
Yerel

Çin'e Kiraz İhracatı Anlaşması Sektörü Memnun Etti

Çin\'e Kiraz İhracatı Anlaşması Sektörü Memnun Etti

G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokolle Türk kirazının Çin'e ihraç edilecek olması, sektör temsilcilerini memnun etti.

22.11.2015 11:15  Güncelleme: 10:59

Antalya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokolle Türk kirazının Çin'e ihraç edilecek olması, sektör temsilcilerince memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Çin arasında G20 Zirvesi'nde imzalanan 7 anlaşma arasında, "Türk Kirazının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü"nün de bulunduğunu anımsattı.

Protokol ile Türk kirazının Çin'e ihraç edilmesinin önündeki engellerin kalktığını belirten Palandöken, kiraz üreticilerinin son derece mutlu olduğunu kaydetti.

G20 Zirvesi'nin, Türkiye'nin ticareti ve turizminin gelişmesine çok önemli katkılar sağladığına işaret eden Palandöken, Türkiye'nin artık her alanda dünyaya açılacağının altını çizdi.

Kiraz üreticisinin artık daha fazla mesai harcayarak kaliteli ürün elde etmek için çalışacağını dile getiren Palandöken, "Çin'e ihraç edilecek kiraz; kayısı, fındık, incir ve narenciye gibi ürünlerin ihracına da öncülük edecek. Bu uygulama üreticiyi gerçekten çok sevindirdi. Yakın gelecekte tüm dünya ülkeleri belki sebze ve meyve ihtiyaçlarını belki Türkiye'den temin etmek isteyecek. Çünkü Türkiye verimli arazilere sahip. Dört mevsimi yaşayan bir ülke olduğundan önemli bir konuma sahip" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Çin'e kiraz ihraç edecek olmasının ülke ekonomisine de ciddi katkılarının olacağına işaret eden Palandöken, üreticilerin kirazlarını ihraç edeceği günü heyecanla beklediğini kaydetti.

Kiraz üreticilerinin çok heyecanlı ve mutlu olduğuna değinen Palandöken, şöyle devam etti:

"Bazı bölgelerde, örneğin Antalya'da kiraz yetiştiğinde, Afyonkarahisar'da da bir ay sonra yetişmiş oluyor. Yani Çinli yaklaşık dört ay boyunca kaliteli kiraz tüketebilecek. İhracat ile yeni ekim alanları için araziler bile değerlenecek, seracılıkta gelişme sağlanacak. Türkiye iklimsel açıdan çok önemli bir ülke. Çin'in nüfusu yaklaşık 1 milyar, her biri bir tane kiraz tüketse, yeterince ihraç edilir. Türkiye Çin'e yeterince kiraz ihraç edebilecek düzeyde. Üreticinin ürünü para edecek, Avrupa artık lezzetli ve kaliteli kiraz tüketecek, alan da satan da memnun kalacak."

"Üretici için bir fırsat"

Tekirdağ Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Sami Durak da ülke olarak Çin'e kiraz ihraç edilecek olmasının üretici de memnuniyet yarattığını ifade etti.

Kiraz üreticisinin bu durumu iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Durak, "Türkiye'de yetiştirilen kirazlar doğal olduğundan lezzetli ve kaliteli. Kiraz üreticisinin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Üretici hem istediği parayı kazanacak hem de ürününü dünyaya tanıtmış olacak" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çin'e Kiraz İhracatı Anlaşması Sektörü Memnun Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement