Diyarbakır'da çiftçilerin yeni mahsul için hazırlamak istedikleri tarlalarında, eski mahsulden kalan anızları yakmasını kontrol etmek ve denetlemek için kentin tüm ilçelerinde ekipler oluşturuldu. Ekipler, uydu yardımıyla da takip edilen anız yangınlarına son vermek için tutanak tutup cezai işlem uygulayarak anız yangınlarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Gıda Tarım İl Müdürlüğünde 'Anız' Toplantısı
Konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda 'Anız Yangınlarının Önlenmesi' konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ile ilçe müdürleri ve anız yangınları ile mücadele çalışmalarında görevli teknik elemanlar katıldı. Toplantıda konuşan İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, anızın önemi, anız yangınlarının engellenmesine yönelik eğitim yayım faaliyetleri ile yanan alanlara yönelik yapılması gereken iş ve işlemler hakkında bilgi verdi.
Anız Yakma Yasaklandı
Ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Serhat Tantekin ve Ziraat Teknikeri Abdulhalim Ezgin tarafından konu hakkında ayrıntılı bir sunum yapıldı. Sunumda özetle 2016 yılında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Anız yakılmasının yasaklanmasının Mahalli Çevre Kurulu gündemine alınması sağlanmış ve 17.03.2016 tarih ve 2016/73 nolu MÇK Kararı ile anız yakılmasına dair yasak kararı alınmıştır. Karar tüm ilçe müdürlükleri aracılığı ile muhtarlıklara ve Ziraat Odalarına gönderilmiştir. Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonunun 05.04.2016 tarih ve 2016/1 sayılı Kararı İlçe Müdürlüklerimiz aracılığı ile Muhtarlıklara ve Bal Üreticileri Birliğine gönderilmiştir. Süne zararlısı ile mücadele amacıyla İl Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan ekipler aracılığı ile anız yakılmasının engellenmesine yönelik olarak köylerde eğitimler düzenlenmiş ve hazırlanan 10 bin adet çiftçi mektubu ile bin 500 adet liflet ve 300 adet afiş dağıtılmıştır. Anız yakılmasının yasaklanması, yangınların engellenmesi için kurum kuruluş ve üreticilerin yapması gereken iş ve işlemlerin tespit edilmesi, ilgili kesimlerin eğitilmesi ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla 25.05.2016 tarih ve 2016/2 sayılı Valilik Tebliği hazırlanmış, bu Tebliğ Muhtarlıklar, Kaymakamlıklar, Çiftçi örgütleri, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Karayolları Müdürlükleri, Orman İşletme Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğüne gönderilmiştir. Tüm ilçelerimizde anız yangınları ile mücadele ekipleri oluşturulmuştur (17 ilçede 90 personel). Bu ekipler anız yangınları ile mücadele kapsamında 2016/73 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereği yapılacak talep doğrultusunda kolluk kuvvetleri ve zabıta ile birlikte tespit çalışmalarına dâhil olacaklardır. Yine ekiplerimiz eğitim yayım ve rutin kontrol ve çalışmalarını sürdürecek, düzenlenen tutanaklar Şube Müdürlüğümüz kanalıyla İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir. 2015 yılında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne Kurumumuzca düzenlenmiş 397 adet anız yangını tespit tutanağı gönderilmiş, bu tutanaklardan 94 adedine cezai işlem uygulanmıştır. Diğer kurumlardan gönderilen 43 adet tutanak da dâhil olmak üzere olmak üzere toplam 137 adet tutanağa 370.884 TL. İdari para cezası uygulanmıştır"
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da 90 Personelle Anız Takibi Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?