Dü Ziraat Fakültesi Projelerini Tanıttı - Son Dakika
Yerel

Dü Ziraat Fakültesi Projelerini Tanıttı

Dü Ziraat Fakültesi Projelerini Tanıttı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi’nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nce (TAGEM) desteklenen “Mısır Islahında Dihaploid Teknolojisi İle Anaç Geliştirilmesi Projesi” ve “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projelerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı projelerinin tanıtım toplantısı yapıldı.

11.02.2015 13:20

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi'nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nce (TAGEM) desteklenen "Mısır Islahında Dihaploid Teknolojisi ile Anaç Geliştirilmesi Projesi" ve "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projelerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" adlı projelerinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Ziraat Fakültesi konferans salonunda yapılan toplantıya, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bekin Bükün, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Toplantıda, ilk olarak 'Mısır Islahında Dihaploid Teknolojisi ile Anaç Geliştirilmesi Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldırım, yürütücüsü olduğu projenin, mısır ıslahında zahmetli ve uzun bir zaman alan kendilenmiş hat geliştirmede sürenin kısaltılmasını ve işlemlerin kolaylaştırılmasını kapsadığını belirtti. Mısır ıslahında kendilenmiş hat elde etmenin zor olmasının, masraflı ve uzun süre gerektirmesinin yerel mısır ıslahçı kurumlarının bu alanda geri kalmasına neden olduğunu belirten Yıldırım, bunun aynı zamanda üreticiyi materyal temininde dışa bağlı hale getirdiğini vurguladı. Bu gibi zorlukların Türkiye'de yerel mısır genotiplerinin ıslahta kullanılmasını kısıtlı hale getirdiğine dikkat çeken Yıldırım, "Bunun en büyük nedeni kendilenmiş hat elde etme sürecinin zor olmasıdır. Bu proje ile bu zorluk ortadan kaldırılacak ve mısır ıslahının diğer aşamalarında da çok sayıda kendilenmiş hat elde etme nedeniyle kolaylık sağlayacaktır. Özellikle kendilenmiş hatların elde edilmesinin zor olması ve elde edilen kendilermiş hatların anaç olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesindeki zorluklar nedeniyle mısır ıslahı yapan yerli kamu ve özel kuruluşlarının işini zorlaştırmaktadır. Bu gibi nedenlerle ülkemizdeki özel kuruluşlar genellikle anaç veya tek melezleri yurtdışı merkezli tohumluk firmalarından almakta ve mevcut gen kaynaklarımızı değerlendirememektedirler" dedi.

Ardından, 'Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projelerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Kara, projesinden elde edilmek istenen sonuçları hakkında şunları söyledi:

"Ülkesel Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı projelerinin amaç veya hedeflere ne ölçüde ulaştığı değerlendirilecektir. Halk elinde ıslah çalışmaları ile elde edilen ilerlemelerin işletme gelirlerine ve dolayısıyla milli ekonomiye ne ölçüde yansıdığı ortaya konacaktır. Halk elinde ıslah çalışmalarının hayvan sağlığına olan etkileri incelenecektir. Hayvan genetik kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve devamlılığının sağlanmasında önem arz eden yerli ve mahalli üretim sistemleri ile ilgili bilgi sağlanacaktır. İleriye yönelik alternatif uygulama önerileri geliştirilecektir. Küçükbaş Hayvan Islahı projeleri için sonraki yıllarda yapılacak etki değerleme çalışmalarına referans bilgi sağlanacaktır." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dü Ziraat Fakültesi Projelerini Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • SAFKAN:
    hızlı biyoteknolojij çalışmlar ile bitki ve hayvan gen çalışmaları yapılsa ülkede sorun kalmaz malesef ülkemizde halen klasik PCR sistemleri kullanılmakta bu nedenle verimlilik elde edilemez 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement