Edirneli Besici: Bu Sene Dayanabildiğimiz Kadar Dayanacağız. Para Yapacak Gibi Oldu mu Hepsini Satacağız - Son Dakika
Yerel

Edirneli Besici: Bu Sene Dayanabildiğimiz Kadar Dayanacağız. Para Yapacak Gibi Oldu mu Hepsini Satacağız

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Kuzucu köyünde ziyaret ettiği besici Hasan Tuna, yem fiyatlarının çok pahalı olduğunu, bir koyununu bin 500 liraya satabildiğini söyledi. Devletin koyun başına kilosu 5 lira 50 kuruştan 600 gram arpa desteği verdiğini ifade eden Tuna, "Bu sene dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Para yapacak gibi oldu mu hepsini satacağız" dedi.

03.11.2022 19:12  Güncelleme: 19:17

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun Edirne'nin Havsa ilçesine bağlı Kuzucu köyünde ziyaret ettiği besici Hasan Tuna, yem fiyatlarının çok pahalı olduğunu, bir koyununu bin 500 liraya satabildiğini söyledi. Devletin koyun başına kilosu 5 lira 50 kuruştan 600 gram arpa desteği verdiğini ifade eden Tuna, "Bu sene dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Para yapacak gibi oldu mu hepsini satacağız" dedi.

Okan Gaytancıoğlu, Havsa'nın Kuzucu köyünde yaşayan besici Hasan Tuna'yı, bugün merada koyunlarını otlatırken ziyaret etti. Tuna'nın sorunlarını dinleyen Gaytancıoğlu, küçükbaş hayvan yetiştiricisinin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"ONDAN SONRA GIDA ENFLASYONU NİYE OLUYOR"

" Hasan Abi'yi tanıdığımda kahveciydi. Koyunculukta da batıyorsun gibime geliyor. Şimdi size ucuz arpa veriyorlar; 5 buçuk lira. Zaten sen kaç paraya mal ettin? Tarlada o kadardı. İstediğin kadar verebiliyorlar mı? Koyun başı 600 gram yetmez ki. En az bir kilo lazım. Onu da devamlı vermeleri lazım. Koyun fiyatları çok düştü. Kahvecilik bitti. Çobanlık da bitecek gibi duruyor. Sonra ne yapacaksın? Koyunculukta çok büyük zararlar var. Başka ülkelere topladılar. Katar'a topladılar. Baskülü 45 liradan sizden aldılar, 110 liraya sattılar. Ama tabiri caizse sizi öldürdüler. O ihracata giden paralar size gelseydi siz şimdi daha fazla koyun bakardınız. Üretici hayvan bakmak istiyor. Üretmek istiyor ama destek yok. Şimdi arpayı sana yarı fiyatına verseler en azından fabrika yemine muhtaç kalmazsın. Yem de çok pahalı. Yem de yüzde 150 artış var. Ondan sonra 'Gıda enflasyonu niye oluyor?' Tabii ki olur."

"KAZANAMAYINCA AŞAĞI İNİYORSUN"

Hasan Tuna ise şöyle konuştu:

"Kahvecilikten kurtarmayınca koyunculuğa döndük. Yavaş yavaş batıyoruz, girdiler yüksek olduğu için. Ucuz arpa 5 buçuk lira. Aynı şey. Yok, vermiyorlar. 'Koyun başı 600 gram' dediler. Yetmiyor zaten. Günlük bir koyuna 600 gram yetmiyor. En az bir kilo lazım. Sürekli vermeleri lazım. Koyun fiyatları çok düştü. Bir koyun bin 300-bin 500 arası gidiyor. Bir çeyrek altın etmiyor. 5 yıl önce 4 çeyrek altın alıyorduk. Şimdi bir çeyrek. Bu sene dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Para yapacak gibi oldu mu, hepsini satacağız. Kazandığın zaman daha fazla bakacaksın. Kazanamayınca aşağı iniyorsun. Kendi emeğimizi aramadığımız halde yine işin içinden zor çıkıyoruz. Yemin çuvalı 370-400 lira. Geçen sene yemin çuvalı 160 liraydı."

Edirneli Besici: Bu Sene Dayanabildiğimiz Kadar Dayanacağız. Para Yapacak Gibi Oldu mu Hepsini Satacağız
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Edirneli Besici: Bu Sene Dayanabildiğimiz Kadar Dayanacağız. Para Yapacak Gibi Oldu mu Hepsini Satacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement