Fatih'in Organları 4 Hastaya Umut Oldu - Son Dakika
Yerel

Fatih'in Organları 4 Hastaya Umut Oldu

Fatih\'in Organları 4 Hastaya Umut Oldu

Aydın'ın Nazilli ilçesinde geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve 3 gün süren yaşam mücadelesini kazanamayan 28 yaşındaki gencin organları bağış bekleyen dört hastaya umut oldu.

12.02.2013 15:10

Aydın'ın Nazilli ilçesinde geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve 3 gün süren yaşam mücadelesini kazanamayan 28 yaşındaki gencin organları bağış bekleyen dört hastaya umut oldu.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Nazilli'ye bağlı Dallıca köyü yakınlarında meydana gelen kaza Çandır ailesini birbirlerinden ayırdı. Nazilli'den Dallıca istikametine seyrettiği öğrenilen Ferdi Duman (24) idaresindeki 09 P 7323 plakalı minibüs sağanak yağmur nedeniyle orta refüje çarparak savrulmuş, aracın ön koltuğunda oturan Çandır'da 15 metre ileriye yola savrularak ağır yaralanmıştı. Fatih Çandır, 3 gündür Nazilli Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekteydi. Talihsiz kazada araçta bulunan 4 kişiden sadece Fatih Çandır ağır yaralanırken, araçta bulunan yolculardan Selay Erdem (19) isimli bir bayan ise hafif şekilde yaralanmıştı. Edinilen bilgiye göre sürücünün ifadesinde kaza sırasında Çandır'ın aracın kapısını açarak arabadan atladığı ve bu sırada asfalt zemine düşünerek yaralandığı öğrenildi.

Geçirdiği ağır kafa travması nedeniyle tedavi gördüğü yaşam destek ünitesinde 3 gün süren yaşam savaşını kaybeden ve beyin ölümü gerçekleşen Çandır'ın akrabalarına acı haber verildikten sonra aileye organ bağışında bulunmaları teklif edildi. Çandır'ın 5 yıl önce evlendiği eşi Elif (25) ve diğer yakınları ise sarılık teşhisi nedeniyle aynı yerdeki Yenidoğan Ünitesi'nde tedavi gören 15 günlük Efe bebeğin tedavisi ile ilgilenmekteydiler. Ailenin ilk çocukları olan 4 yaşındaki Ela ise ailenin yakınları tarafından bakılıyordu. Ailede önce Çandır'ın eşi Elif ile organ bağışı için konuşan Nazilli Devlet Hastanesi Organ Bağış Sorumlu Hekimi Serkan Bildi ve ekip üyeleri, ailenin onay vermesi ile organ bekleyen hastanelerle bağlantıya geçtiler. Beyin ölümü gerçekleşmesinin ardından ailenin onayıyla başlayan çalışmalar bugün sabaha karşı saat 03.00 sıralarında İstanbul ve İzmir'den özel ekipler gelmesinin ardından saat 06.00 sıralarında başarıyla tamamlanan operasyon ile noktalandı.

Evli ve biri 15 günlük erkek diğeri 4 yaşında kız çocuğu olan Aşağı Yakacık köyünde çiftçilik yaparak geçimini sağladığı öğrenilen Fatih Çandır'ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere alındı. Akciğerler için İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 15 yaşında bir hastaya nakletmek üzere Nazilli'ye gelen ekip ise akciğerlerin kazada zarar görmüş olmasından dolayı organı alamadan geri dönmek zorunda kaldı. Pazartesi günü saat 11.00'de beyin ölümünün gerçekleştiği ifade edilen Çandır için aynı gün gece saatlerinde başlayan organ bağışı için bugün sabaha karşı saat 03.00 sıralarında İstanbul ve İzmir'den özel ekipler geldi. Saat 06.00 sıralarında başarıyla tamamlanan operasyon sonunda alınan Çandır'ın kalbi İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, bir böbreği İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine, diğer böbreği ile karaciğeri de İzmir Kent Hastanesinde organ bekleyen hastalara götürüldü. Bu bağışla birlikte Nazilli Devlet Hastanesi 2006 yılından bu yana 13. organ alımını başarıyla gerçekleşmiş oldu.

AİLEYE TEŞEKKÜR EDİLDİ

Nazilli Devlet Hastanesi Organ Bağış Sorumlu Hekimi Serkan Bildi, aile ile konuşmalarının ardından olumlu yanıt gelince hemen harekete geçtiklerini ifade ederek, "Duyarlı davranışlarından dolayı umutla organ bekleyen ve yaşama tutunmaya çalışan hastalar adına bağışta bulunan aileye çok teşekkür ediyorum.

Türkiye'de pankreas, karaciğer, kalp, akciğer, böbrek gibi organlar ile gözün kornea tabakası, kemik iliği ve kalp kapağı gibi dokular başarıyla naklediliyor. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya ve organ bağışına destek olmaya davet ediyoruz" dedi.

24 KİŞİDEN 12'SİNİN ORGANLARI BAĞIŞLANDI

Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Nail Ündağ, organ bağışı sayısı ve kadavra donör yetersizliğinin Türkiye'de ve tüm dünyada organ nakli alanındaki en önemli sorun olduğunu söyledi. 2006 yılından itibaren Nazilli Devlet Hastanesi'nde şu ana kadar 24 beyin ölümü gerçekleştiğini ve 12 tanesinin organlarının bağışlandığını hatırlatan Ündağ, "Cuma günü öğleden sonra Nazilli'de trafik kazası geçirerek hastanemize gelen Fatih Çandır yoğun bakıma alındı. Maalesef tüm çabalarımıza rağmen dün öğlen saat 11: 00 itibariyle beyin ölümü gerçekleşti. Nazilli Devlet Hastanesi Organ Doku, Nakil Koordinatörü arkadaşımız organ bağışının önemini anlatarak aileyle görüşmesinde organ bağışı için onay aldı. Ailenin organ bağışı kararının ardından ilgili ekiplerce dün akşam ilgili organları alınarak organ bekleyen hastalara ulaştırılmıştır. Öncelikle Fatih Çandar'ın organlarının bağışlanmasına izin veren ailesine çok teşekkür ediyor, organ nakli olan hastalara da acil şifalar diliyoruz. Üzerinde durulması gereken önemli sorun ülkemizdeki kadavradan organ nakli sayısının düşük olmasıdır" dedi.

"ORGAN BAĞIŞI GERÇEK BİR YAŞAM ARMAĞANIDIR"

Tıbbi olarak beyin ölümü dört uzman hekim tarafından muayene edilerek tespit edilmiş olan kişilerin organları tıbbi destek ile bir süre daha canlılığını korur ve sonra onlarda ölür diyen Başhekim Operatör Dr. Mehmet Kurnaz ise, "Bu süre kişiye göre değişebilmektedir. Bu iş için ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde Organ-Doku Nakli Koordinasyon Merkezi kurulmuştur ve çok ciddi bir organizasyon ile işlemektedir. Bu sistemde kullanılabilir organ bağışı olduğu andan itibaren çok hızlı bir şekilde bu organ veya organları kullanabilecek kişilere ulaşılır. Hakkaniyetli bir bekleme listesi seçimi yapılır. Organa uyum sağlayabilecek kişilere ulaşılır ve kişi organ naklinin gerçekleşeceği merkeze çağrılarak organ nakli gerçekleştirilir. Organ nakli ile yaşam kalitesi tartışılmaz bir şekilde artmaktadır. Örneğin diyaliz hastalarının makineye olan bağımlılığı sona ermekte ve hastalar özgürce yaşayabilmektedirler. Haftada üç kez günaşırı hemodiyaliz tedavisine gelip dört saat makineye bağlanmanın nasıl bir şey olabileceğini düşünmek bile size bir fikir verebilir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Fatih'in Organları 4 Hastaya Umut Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement