. Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu, gerçekleştirdiği toplantının gündemini "Kentin Görsel Kirliliği" olarak belirledi.
Yoğun katılımla Salih Yön başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda alması gereken önlemler ve denetim üzerinde duruldu. Tartışmalar sonunda oy birliği ile alınan karara göre, kentte görsel kirlilikle ilgili yaşanmakta olan olumsuzluklar fotoğraflanarak bir rapor eşliğinde başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kuruluşlara iletilerek soruna çözüm getirilmesi istenecek.
YÖNETMELİK UYGULANMIYOR
Toplantıda hazırladığı 6 sayfalık raporu okuyan Kültür ve Sanat Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Avukat Cengizhan Gököz, kentin görsel kirliliğiyle ilgili yasal düzenlemeler ve alınacak tedbirleri sıralarken, Büyükşehir Beldiyesi'nin Reklam İlan ve Tanıtım Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik Hükümleri'ne de dikkat çekti. Söz konusu yönetmeliğin uygulanmasından başta İmar ve Şehircilik olmak üzere 6 daire başkanlığının sorumlu olduğuna işaret eden Gököz, "Yönetmeliğin hükümleri ile kentimizdeki uygulama karşılaştırıldığında, nerede ise yönetmeliğin uygulanmadığı veya uygulatılmadığı gözlenmektedir" dedi.
Görsel kirliliğe neden olan reklam ve ilanların uygulanmasına yönelik yönetmeliğin 7'inci maddesinde bir takım yasakların getirildiğine de dikkat çeken Gököz, "Örneğin, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve özürlülerle ilgili ifadeler veya görüntüler kullanılamaz deniliyor. Bu yönetmelik hükümlerine göre reklamlar dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhep üzerine dayalı ayrımcılık üzerine kurulamaz. Şiddet hareketlerine yol açıcı, destekleyici ve özendirici unsurlar içeremez" diye konuştu.
Söz konusu yönetmelik ile ticaret birimlerinin tanıtıcı levhaları ve reklam amaçlı tabelalarının kamu mekanları üzerinde yer almasının da yasaklandığını hatırlatan Gözköz, şunları söyledi:
"Kentin siluetini bozacak doğal ve tarihi çevrenin algılanmasını engelleyecek şekilde reklam konulamaz deniliyor. Koruma amaçlı bölgeler ve sit alanlarına da reklam panoları konulamaz. Bu yönetmeliğe göre ağaçların üstüne hiçbir şekilde reklam panosu, tabelası ve bez afişlerin asılmasına da izin verilmemesi gerekiyor. Kavşak kenarlarına sürücü ve yayaların yol ve araç görüşlerini kapatmayacak ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği noktalara sabit reklam panoları konulabilir denilmesine rağmen buna da pek uyulmadığı görülmektedir. Başta Büyükşehir olmak üzere ilgili belediyeler öncelikle kendileri, bağlı kuruluş ve şirketlerine ait ilan, reklam ve tabelalarda bu yönetmelik hükümlerine uyan ve uymayanları denetleyerek tutanaklar düzenleyip, onları yerlerinden kaldırıp, yapanlar hakkında yasal hukuki ve cezai yaptırımları tavizsiz uyguladıklarında kentte görsel kirliliğe neden olan büyük bir olumsuzluğun önüne geçilmiş olacaktır."
GERÇEKLEŞEMEYEN YÖNETMELİK
Sekreter Üye Mustafa Karabağır ise geçtiğimiz yıllarda Makine Mühendisleri Odası olarak özellikle bina çatılarındaki güneş enerjisi ve çanak antenlerle ilgili önerilerinin olduğuna dikkat çekerek, "Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlayacağı yeni imar yönetmeliğiyle ilgili bazı meslek odalarından görüş istenmişti. Makine Mühendisleri Odası Olarak güneş enerjisi sistem yüksekliğinin 2 metreyi aşmaması ve tek sıra halinde dizilmesi, aynı renkte ve yatık şekilde olmaları, çatı yükselti duvarlarının ise en az 1.20 metre olması, televizyon çanak antenlerinin merkezi sistem olması, klima dış üniteleri balkon içine konulması önerilerinde bulunmuştuk. Ancak bu yönetmelik gerçekleşmedi" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Fotoğrafla Tespit Yapacaklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?