Gap İllerinde Ekonomik ve Sosyal Dönüşüm Hızlanıyor - Son Dakika
Yerel

Gap İllerinde Ekonomik ve Sosyal Dönüşüm Hızlanıyor

(GAP) illerinde 2008-2011 yıllarında kabul edilen 2 bin 300 proje için toplam 274,2 milyon liralık kaynak aktarıldı.

05.03.2012 12:40

Zeynep Yücetaş - Kalkınma Bakanlığı tarafından, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Güneydoğu Anadolu Projesi

(GAP) illerinde 2008-2011 yıllarında kabul edilen 2 bin 300 proje için toplam 274,2 milyon liralık kaynak aktarıldı.

GAP kapsamındaki 9 ilde sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve sosyal refahın artırılması için yoksulluk, göç ve işsizlik, kentleşme gibi sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamikleri harekete geçirmek üzere hazırlanan SODES, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak-ta 2008 yılından beri uygulanıyor.

Güneydoğu bölgesinde "sosyal içerme", "kültür-sanat ve spor",

"istihdam" başlıklarında 2008-2011 yılları arasında başvuru yapılan projeler arasından toplam 2 bin 300 tanesi kabul edildi. Desteklenen bu projelerin toplam tutarı 274 milyon 185 bin 557 lira oldu.

En fazla proje geliştiren ilk üç il Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep oldu. En az projesi kabul edilen iller ise Şırnak, Kilis ve Siirt olarak sıralandı.

Aktarılan finansal kaynak açısından en büyük payı 45 milyon lira ile Şanlıurfa, en az payı ise 17,4 milyon lira ile Kilis aldı.

Özellikle yoksulluk ve sosyal imkanlara erişimde sıkıntı yaşayan çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç edenler ve gecekondu bölgelerinde yaşayanları kapsayan SODES, sonraki yıllarda kapsamı genişletilerek Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde de uygulanmaya başlandı.

-"En ücra köylere kadar proje kültürü yerleşti"-

Şanlıurfa Vali Yardımcısı ve Proje Ofisi Koordinatörü Ramazan Seçilmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilen SODES'in bu yıl 5. ve son yılı olduğunu anımsatarak, "Umarım devam eder. Çünkü sosyal içerme, kültür-sanat ve spor, istihdam alanlarında Güneydoğu bölgesine ve programa daha sonra katılan Doğu Anadolu bölgesine muazzam katkılar sağladı" dedi.

Şanlıurfa'da en ücra köylere kadar proje kültürünün yerleştiğini, geçen yıl bine yakın proje başvurusu aldıklarını vurgulayan Seçilmiş, SODES projeleri sayesinde kenar mahallelerde yaşayan dezavantajlı kesimlere daha rahat ulaşabildiklerini belirtti.

Seçilmiş, Şanlıurfa'nın tarım, turizm, sanayi potansiyelini yeterince kullanamadığını belirterek, "Bunun altındaki neden de eğitimsizlik. Eğitim seviyesini artırdığımızda muazzam sıçrama yapacaktır. SODES projelerinin eğitime büyük katkısı oldu. SODES'in güzel uygulandığı illerden birisiyiz. Umarım devam eder" şeklinde konuştu.

-"Büyük oranda istihdam sağladı"-

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan da SODES projelerinin bölgede sosyo-kültürel ve ekonomik farkındalığı önlemek için önemli olduğunu söyledi. Sodan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğitim, kültür, spor, istihdam açısından büyük yararları oldu. Okullara kütüphaneler yaptık, kitaplar dağıttık, bilgi-kültür evleri yaptık. Köylere kadar yeşim çim sahalar yaptık. Olimpik oyun ve spor alanları oluşturduk. Bunlardan gençlerimiz yararlanıyor, zararlı alışkanlıklara yönelmiyorlar. Aynı zamanda büyük oranda istihdam sağladı. İşsizlik oranımız yüzde 17-15 iken bugün yüzde 10'lara düştü. Daha da iyi noktalara geleceğiz. SODES, hükümetimizin GAP bölgesinde yaptığı pozitif ayrımcılıktır."

Gaziantep Vali yardımcısı ve SODES Proje Koordinatörü İbrahim Yurdakul ise bugüne kadar 200 projenin tamamlandığını ve 124 projenin uygulamasının devam ettiğini belirterek, "Özellikle eğitim ve istihdamla ilgili projelerde hem katılımcılar hem de biz son derece memnunuz. 2012 dönemi için proje çağrısı başladı. Ciddi bir ilgi var" dedi.

-"Yeni fırsatlar oluşturuyor"-

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ise açıklamasında, Şırnak'ta SODES projelerinin özellikle yoksulluk ve sosyal imkanlara erişimde sıkıntı yaşayan çocuklar, gençler, kadınlar ve işsizler için hazırlandığını belirtti. Özkan, şunları kaydetti:

"SODES kapsamındaki çalışmalar toplumsal hayata etkin şekilde katılmakta zorluklarla karşılaşan bu kesimler için yeni fırsatlar oluşturmakta ve bu kesimin kendine olan güvenini artırarak toplumsal yaşamın daha sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktadır. İlimizde özellikle sosyal içerikli projelere ağırlık verilmekte olup, 2008-2011 yılları arasında 50 proje için 29 milyon 996 bin 742 lira ayrıldı. Bu projelerin büyük bir çoğunluğu eğitime yönelik sosyal çalışmalardır."

Kilis Vali Yardımcısı ve Proje Genel Koordinatörü Ahmet Karatepe de projelerin sayısının değil niteliğinin önemli olduğunu belirterek, "SODES'te Kilis'in başarılı olduğunu düşünüyorum. Aktarılan kaynağı nüfusa böldüğümüzde yüksek. Çalışmalarımız çok başaralı, projelerimiz nitelikli. Özellikle kadınlar, işsiz gençler, gecekondu bölgelerinde dezavantajlı gruplar üzerinde gayet olumlu geri dönüşümler oldu" dedi.

AA muhabirinin, Kalkınma Bakanlığı ve GAP illeri valiliklerinden alarak derlediği verilere göre, GAP bölgesinde 2008-2011 yılları arasında 9 ilde desteklenen proje sayısı ve proje tutarları şöyle:

İl Proje Sayısı Desteklenen Proje Tutarı

(TL)

------------------- ---------------

-----------------------------

Adıyaman 353 26,400,647

Batman 238 30,663,980

Diyarbakır 255 40,387,528

Gaziantep 324 33,371,023

Kilis 202 17,470,342

Mardin 239 27,305,032

Siirt 225 25,163,979

Şanlıurfa 373 45,075,801

Şırnak 91 28,347,225

- ŞANLIURFA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gap İllerinde Ekonomik ve Sosyal Dönüşüm Hızlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement