Ermenek'e bağlı Gökçeseki köyü sınırları içerisinde "Philadelphia Antik Kenti"nde devam eden kazılarda çok sayıda tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın, yaptığı açıklamada, Ermenek- Mut karayolunun 20. kilometresinde yer alan Gökçeseki'de kazıların devam ettiğini söyledi.
Kazının bilimsel danışmanlığını yaptığını anımsatan Aşkın, çalışmaların Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız'ın başkanlığında gerçekleştirildiğini bildirdi.
Aşkın, antik kentte nisan ayında Roma dönemine ait sekiz lahdin ortaya çıkarıldığını hatırlatarak, bu lahitlerin ön yüzlerine işlenmiş insan kabartmalarıyla dikkati çektiğini ifade etti.
Lahitlerden bazılarının üzerinde mezar yazıtları da bulunduğunu ifade eden Aşkın, "Yazıtlardan birinde, söz konusu mezara zarar verenin '500 denaria' ceza ödeyeceği yönünde bir ifade geçiyor. Arkeolojik bulgular lahitlerin içerisine birden fazla gömü yapıldığına işaret ediyor. Kazı çalışmaları sırasında lahitlerin hemen batı tarafında ortaya çıkarılan antik bir atık alanı, içerdiği çok sayıda ve çeşitlilikte eserle yeni bilimsel sonuçlara kapı aralıyor" dedi.
Atık alanından çıkarılan eserler arasında taş heykel parçaları, pişmiş topraktan insan ve hayvan figürleri, seramik, cam kaplar, kandiller, sikkeler, yüzük, bilezik, küpe, kolye, zincir, boncuk gibi takılarla çeşitli kemik objelerin yer aldığını belirten Aşkın, şunları kaydetti:
"Heykeller, Philadelphia'nın başka merkezlerle olan sanatsal etkileşimine ve dönemin yöresel sanatına ışık tutarken, seramik kaplar ise bölgesel üretim ve ticari ilişkiler hakkında yeni bilgiler sunuyor. Kazılarda ele geçen arkeolojik buluntular, kentin özellikle milattan sonra 3. yüzyıl ve sonrasına ait dönemiyle ilgili önemli bilgiler içeriyor. Bu da Philadelphia'nın bu yüzyıldan sonra parlak dönemlerinden birini yaşadığını gösteriyor. Philadelphia'nın da içerisinde yer aldığı dağlık 'Isauria' bölgesi üzerine yapılan arkeolojik çalışmaların azlığı nedeniyle, bölgeye ilişkin bilgiler sınırlı. Ele geçen arkeolojik buluntuların değerlendirilmesi, bölgenin antik dönem tarihi üzerine yeni ve ayrıntılı bilgiler elde edilmesine fırsat tanıyacak. Kazı çalışmaları tamamlandığında arkeoloji bilimine önemli katkılar sağlayacak."
Aşkın, kazılarda bulunanlardan bazılarının bilimsel incelemelerinin, KMÜ Arkeoloji Bölümü laboratuvarında yapıldığını, temizlik ve restorasyon çalışmaları biten eserlerin çizim ve fotoğraflamayla belgeleneceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Gökçeseki Kalıntıları Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?