Eskişehir Vel Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği'nin, "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinlikleri kapsamında açtığı "Göç" konulu hüsn-i hat sergisi, Eti Arkeoloji Müzesi'nin ardından Espark Alışveriş Merkezi'nde de açıldı.
"Hüsn-i Hattın Diliyle Göç" başlığını taşıyan sergi "Göç" kavramını farklı bakış açıları ile işleyerek sanata yansıttı. Bir hafta boyunca açık kalacak sergide mürekkeple yazım, deri kesme, ahşap kesme, ahşap oyma, akkase ve zerendut olarak hazırlanan eserlerin, 8 ay gibi bir sürede vücut bulduğu belirtildi. Sergiye eserleriyle katılan yaklaşık 40 sanatçı, böyle bir projede yer almanın gurur verici olduğunu belirtti. Hattat Mahmut Şahin koordinatörlüğünde hazırlanan sergiye, sanatçılar, Abdullah Furat, Ahmet Türk, Ali İyidirli, Ali Özden, Ali Özkan, Arif Çelik, Bedri Altan, Çetin Avcı, Demirali Kurtulmuş, Emre Özdemir, Erkan Bakım, Fatma Şengül Süzer, Fehmiye Bayram, Firdevs Yağcı, Gülay Keskin, Gülçin Yanarsoy, Halil Karaca, Hasan Yige, Hüseyin Seyhan Fidan, İbrahim Etem Karaca, İsmail Hakkı Gürgenburan, İsmail Tülüce, Kaan Köse, Mahmut Şahin, Mehmet Bayram, Mehmet Şükrü Baysal, Murat Ateş, Müberra Aslan, Nesrin Uzer, Nilüfer Çelik, Orhan Fidan, Recep Ulu, Rumeysa Günay İnanç, Semra Uğur, Serap Hoşgör, Serap Tepedelen, Şule Keskin, Yasemin Eryiğit ve Zeynep Kuşan katıldı.
ESKİŞEHİR'İN GÖRDÜĞÜ EN KALABALIK SERGİ AÇILIŞINI YAPTIK
Düzenlenen sergiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Velkalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı Uzm. Dr. Seyhan Fidan, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması sebebi ile serginin adan temasının 'Göç' olarak alındığını belirtti. Bunun, Türklerin Orta Asya'dan tüm dünyaya Anadolu'ya Balkanlar'a göçlerini anlatan bir tema olduğunu ifade eden Dr. Fidan, "Bu anlamda biz de Velkalem Derneği olarak göç konu bir proje geliştirdik. Burada göç konusunda hem Türklerin göçü hem de dünyadan ahirete geçişi anlatan özlü sözler, Ayetler ve Hadisler sergiye dahil edildi. Tarihimizdeki en önemli göç Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Mekke'den Medine'ye göçü esas alındı. Buradaki tüm eserler kompozisyon ve istif olarak orijinaldi. Fakat söze uygun olarak her biri yeniden yazıldı. Eserler buradaki hattatların istif becerisini ortaya koydu. Zaten göçle ilgili hazır eser bulmak oldukça zor. İlk olarak 12 Ocak günü Eti Arkeoloji Müzesi'nde açılışını gerçekleştirdiğimiz sergi çok büyük bir ilgi gördü. Eskişehir'in gördüğü en kalabalık sergi açılışı burada gerçekleşmiş oldu. Dernek üyesi olan arkadaşlarız ilgiden memnun oldular" dedi.
KENDİ İÇİMİZDE YARIŞ İÇİNDEYİZ
Dr. Fidan, yeni sergiler için planlamalara başladıklarını da anlattı. Dernekte ders veren Mahmut Şahin hocanın, Türkiye'nin büyük hattatlarından birisi olduğunu ifade eden Velkalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı Uzm. Dr. Seyhan Fidan, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Hocamız, İstanbul, İzmit, Bursa, Kütahya ve Eskişehir'de dersler veriyor. Her ders verdiği ilde grup dernekleşme söz konusu oldu. Kütahya'da Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği (VAV-DER), Bursa'da Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Atölyesi şeklinde dernekleştiler. Onların da değişik sergileri oluyor. Kendi aramızda bir yarış içerisindeyiz. Bekli de bu dernekler daha sonra bir araya gelerek konfederasyon haline gelebilir."
HER EVE HAT ÇALIŞMASI GİRMELİ
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri de olan Velkalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı Uzm. Dr. Seyhan Fidan, Eskişehir'de Hüsn-i Hat'a bir ilgi olduğunu gördüklerini, dernek faaliyetlerinin daha da artacağını belirtti. Dr. Fidan "Her eve bir hat çalışması girmesi bizim amaçlarımızdan birisi. Sonuçta bunlar bizim ortak değerlerimiz. İnsanlar bu kültürel değerlere ihtiyaç duyarlar. Haritalar insanın hedefine ulaşmasına yeterli olmak pusulaya ihtiyaç vardır. Bu güzel değerlerimiz bu haritayı kullanmamızı sağlayan pusulalardır" diye ifade etti. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Hüsn-İ Hat Sergisi Espark'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?