İzmir Valisi Kıraç, Ödemiş'te Hayırseverlerce Yaptırılan Okulları Açtı - Son Dakika
Yerel

İzmir Valisi Kıraç, Ödemiş'te Hayırseverlerce Yaptırılan Okulları Açtı

İzmir Valisi Kıraç, Ödemiş\'te Hayırseverlerce Yaptırılan Okulları Açtı

İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, Ödemiş'te iki hayırsever tarafından "Eğitime yüzde 100 katkı" kamponyası çerçevesinde yaptırılan Bekir Girgin Anaokulu ve Birgi Fazlı Alpay Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin açılışlarını yaptı.

31.10.2012 20:22

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Ödemiş'te iki hayırsever tarafından "Eğitime yüzde 100 katkı" kamponyası çerçevesinde yaptırılan Bekir Girgin Anaokulu ve Birgi Fazlı Alpay Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin açılışlarını yaptı.

İlk tören, Özdemir Atasoy İlköğretim okulu bahçesindeki hayırsever işadamı Ödemişli Şamil Girgin'in merhum babası Bekir Girgin anısına yaptırdığı 5 derslikli, 120 öğrenci kapasiteli anaokulunda yapıldı. Burada düzenlenen törene Vali Cahit Kıraç, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Beydağ Kaymakamı Ali Çergibozan, Kiraz Kaymakamı Alpaslan Yılmaz, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, hayırsever iş adamı Şamil Girgin ve eşi Şefika Girgin, daire müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, belde belediye başkanları, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, "Geçtiğimiz yıl inşasına başlanan ve 5 ayda tamamlanan okulumuzda 5 derslik, 7 öğretmen ve 120 öğrencimiz bulunmaktadır. Eğitime katkı adına, Gelişmişliğin temelini teşkil eden anaokullarımızın açılması, gelecekte daha iyi nesillerin yetişmesini sağlayacaktır. Eğitime gönül veren hayırsever iş adamımıza ve Eğitimde İzmir'e büyük katkılar sağlayan Sayın Valimize teşekkür ediyorum" dedi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı'da yaptığı konuşmasında, "Sağlıklı ve olumlu davranışlara sahip çocukları yetiştirmek adına okul öncesi eğitim artık, anne ve babanın yalnız başına başarabileceği bir konu olmaktan çıkmış durumdadır. Eğitimin sağlam temeller üzerinde kurulmasında ve insanların ileri yaşlardaki başarılarında okul öncesi eğitimi rolü bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. Ana kucağındaki yoğun ilgiden sonra anaokulu ortamı çocuk için dünyaya açılan yeni penceredir. Bilindiği gibi 3-6 yaş arası çocukta pek çok gelişimsel değişmenin yaşandığı yıllardır. Devletimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılapları ışığında bize gösterdiği hedef doğrultusunda ilerlerken, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın çağdaş normlara uygun, araştıran, öğrenen, sorgulayan, bilimsel düşünen teknolojiyi iyi kullanan bireyler olarak yetişmesi ve hayata hazırlanmasına mükellefiz. Bugün eğitime katkı adına hayırsever Şamil Girgin tarafından yaptırılan anaokulumuz 472 bin liraya mal olmuştur" diye konuştu.

Hayırsever işadamı Şamil Girgin de, şunları söyledi: "Babam 17 yaşında iken Birinci Dünya Savaşı'na katılmış ve 4 yıl cephede kalmış. Beraber savaşa gittiği arkadaşlarının çoğu oralarda şehit düşmüş. Dört yıl sonunda cepheden dönen babam, okul yüzü hiç görmediği halde bize çok okumayı ve çok çalışmayı teşvik ederdi. Müteşebbis insandı. 'Okulunuzu sevin, çalışmayı sevin ve hayatı sevin' diye nasihat eder ve 'sizler benim ümidimsiniz' derdi. Eğitime çok önem veren babamızın adını yaşatmak adına bu okulu yaptırdık. Eğitim camiasına hayırlı olsun."

Vali Kıraç ise, şöyle dedi: "Eğitime destek veren Şamil beye teşekkür ediyorum. Kurban bayramı, ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve bugün de iki okulumuzun açılışının bayram günü bugün. Emeği ve desteği olan hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Cumhuriyet fazilet rejimidir. Atamız yüce önder Mustafa Kemal Atatürk bu cumhuriyeti geliştirip, rekabet eder duruma gelen ülkemizin temelini teşkil eden kültürün vasiyetini yapmış ve O'nun söylediği gibi de bunu ancak eğitim yuvalarında sağlayabiliriz. Okullarımızın ve eğitim yuvalarımızın araç, gereç, derslik ve teknolojik donanımlarının vasfının yükseltilmesi mecburiyetimiz var. İşte burada da hayırseverlerimizin önemi ve katkısı ile birçok eksikliği de bu şekilde çözme gayreti içerisindeyiz. Şamil beyin Ödemiş'te ve İzmir'de üç tane fabrikası ve tesisleri var. Burası onun dördüncü tesisi ve bu tesis kıyamete kadar var olacak. Burada çocuklarımız eğitim almaya devam ettiği sürece de sizin gelir hanenize manevi zenginlik ve dua ile hep insanlarımız ve çocuklarımız sizleri andıkça bunlar kaydedilecek. İşte en büyük zenginlikte burada başlıyor. Babanız ve daha sonra sizlere insanlarımız gelecekte rahmetle yad edeceklerdir."

Konuşmaların ardından Vali Cahit Kıraç, hayırsever iş adamı Şamil Girgin ve eşi Şefika Girgin'e birer plaket verdi. Protokol üyeleri daha sonra hep birlikte okulun açılışını yaptılar ve çocuklara çeşitli hediyeler verdiler.

18

DERSLİKLİ SAĞLIK MESLEK LİSESİ DE AÇILDI

Öğlen sonraki diğer tören Birgi Beldesi'nde hayırsever iş adamı Fazlı Alpay tarafından yaptırılan 18 derslikli Fazlı Alpay Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde yapıldı. Kazımpaşa İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından sunulan halkoyunları gösterilerinin ardından konuşan Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, "Birgi; Aydınoğulları'nın başkenti, ilim yuvası, 200 tescilli binası ve taş yapısı ile ahşabın harmanlandığı sağlıklı evlerin bulunduğu bir kent. Unesco'nun geçici aday listesinde ilan edilmesi, Slow City (yavaş kent) niyet mektubumuzun kabul görmesi Birgi için önemli kazanımlar. Zengin ve kültürel mirası korumak için azimle çalışıyoruz. Proje hazırlamada ve uygulama aşamalarında bize vermiş olduğunuz destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bugüne kadar kentimizin yüzde 80'ini projelendirdik. Uygulama aşamasında da yüzde 35'ler civarındayız. Kültür kentine okul kazandırmak hedefimizdi. 10 bin 280 metrekare arsayı meclis üyesi arkadaşlarımızla karar alarak okul arsası haline getirdik. Sayın Fazlı Alpay'ın maddi desteği ve yüklenici firmanın manevi katkıları ile 18 derslikli okulu tamamladık. Burada iki sıkıntımız var. Birincisi, öğrencilerimiz için yurt konusu ve öğretmen açığı. Diğeri de, üçüncü katta eksikliklerimiz var" dedi.

Kaymakam Dölek de, yurt ihtiyacının çözülmesi, Kiraz-Beydağ yol genişletme çalışmaları, Ödemiş-Bayındır yolunun hızlandırılması, kültür merkezi çalışmaları, Gölcük-Sart yolu, Ticaret Borsası'nca alınan tekstil arazisi üzerinde fakülte kurulması gibi konularda Vali Cahit Kıraç'ın desteğini istedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı, "Sağlık meslek liseleri, istihdam bekleyen 100 bin sağlık personeli kadrosu yetiştirecek okullar olarak eğitimlerini sürdürmektedir. 53 Sağlık meslek lisesi ile, iş garantisi olan bu okullarımızın yurt genelinde yapımı konusunda da çalışmalar sürdürülüyor. Başkanımızın ifade ettiği meslek branşı öğretmenlerimiz ataması yapıldı. Önümüzdeki haftalar içinde göreve başlayacaklar. Öğrenci yurdu konusunda da çalışmalarımız sürdürülmektedir" diye konuştu.

Hayırsever İş adamı Fazlı Alpay, okulun tamamlanarak eğitime açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti ve destek olan herkese de teşekkür etti.

171 PROTOKOL, 250 MİLYON LİRALIK DESTEK

Vali Kıraç ise, yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: "Burada iki noktaya temas etmek istiyorum. Birincisi okul öncesi eğitimi artırmak. Gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmak zorundayız. Biz İzmir'e geldiğimizde bu oran yüzde 27 idi, şimdi yüzde 60'ı geçti. 4+4+4'ün ana gerekçesi okullaşmada ana kucağından ana okuluna 0-6 yaş grubunu yüzde 100'e çıkarmak hedefimiz olacak. Çocukların yaşam boyunca edindiği öğrenimin yüzde 85'i bu dönemde oluyor. Kötü alışkanlıklar edinmiş çocukların yetişmesini istemiyoruz. Çocuklarımızı okullara yönlendirerek sağlıklı nesillerin yetişmesini istiyoruz.

Bugüne kadar 250 milyonluk liralık destekle, 171 hayırseverimizle protokol imzalayarak eğitime katkı yapmalarını sağladık. Fazlı Alpay bey de bu tavrıyla bugün Türk eğitimine hizmet etmiştir. Kendisine ve ailesine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

İkinci konu da meslek liseleri. Gelişmiş ülkelerde mesleki beceri kazandırma adına yapılan eğitime katılım yüzde 70, normal okullar ise yüzde 30 oranında. Bizim ülkemizde ise bunun tam tersi. Normal okullar yüzde 70, meslek liselerinde yüzde 30 oranında. Buna İzmir'de baktığımızda yüzde 51 meslek okulu, yüzde 49 genel okullar oluşturmakta. Sağlıktan vazgeçilmez. İnsan haklarının garanti altına alınması devletin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle EXPO 2020'ye hazırlanıyoruz. Bunun alt yapısı sağlıktır. İzmir'de 9 üniversitemiz var. Bunların 5 tanesinde tıp fakültesi bulunmaktadır. Sağlıkta dünya şehriyiz. Bu topraklarda ılıcaları, kaplıcaları, termal sağlık kaynaklarını iyi anlatarak EXPO 2020 gayretlerimiz sürüyor. Sağlık alanında da bu okulların artırılması gerekli."

"BİRGİ'DE 11 PROJEYE 12 MİLYON LİRA KAYNAK"

Kıraç, konuşmasına şöyle devam etti: "Hazreti Birgivi'nin şu an ayakucundayız. Tarihi, kültürel varlıkları ile Birgi'nin projelendirilme oranı yüzde 80. Yapım aşamasının yüzde 35'inin uygulama aşaması tamamlandı. Birgi Beldesine 11 ayrı proje ile 12 milyon lira kaynak aktardık. Başkanımızın bizden istediği proje kaynaklarına yüzde 100 destek sağlayacağım. Kültür mirası olan bölgede başka Birgi yok. Başkanımız Birgi'yi orijinal hale getirinceye kadar desteğe devam edeceğim. Okulun üçüncü kat eksiğini de gideririz. Yurt konusunda da bir çalışma yapalım."

Konuşmaların ardından Vali Kıraç Hayırsever işadamı Fazlı Alpay'a ve eşi Aynur Alpay'a plaket verdi. Okulun kurdelesi hep birlikte kesildikten sonra davetliler okulda sınıfları gezdiler. Vali çalışmalar hakkında bilgi aldı ve öğrencilere de nasihat etti.

BAŞKAN KESKİN, VALİ KIRAÇ'TAN ÇEVRE YOLU İÇİN DESTEK İSTEDİ

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, okul açılışları için Ödemiş'e gelen İzmir Valisi Cahit Kıraç'a dosya sundu. Törenler sonrası belediye tarafından Ahrandı Restoran'da organize edilen öğle yemeğinde Vali Cahit Kıraç ile bir araya gelen Belediye Başkanı Keskin, ilçenin gelişimi, şehirlerarası trafik güvenliği ve kentimizin gelişimi açısından çok önemli olan çevre yolunun yapımı ile ilgili hazırlanan dosyayı sunarak, destek istedi. Keskin, "Torbalı-Bayındır-Ödemiş karayolu genişletme çalışmaları sürdürülüyor.

Ödemiş-Kiraz karayolunun yapımı için kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Her iki yolu birleştiren Ödemiş Çevre Yolu'nun açılması konusunda Valimizin katkı ve desteğini bekliyoruz" dedi.

Kültür Bakanlığı tarafından Ödemiş Belediyesi'ne devredilen Kültür Merkezi'nde de inceleme yapan Vali Kıraç, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İlçe Kütüphanesi ile Belediye Kütüphanesi'nin birleşerek Kültür Merkezi'nde hizmet vereceğini belirten Başkan Keskin, "Giriş katında bulunan tiyatro ve gösteri salonunun eksikliklerinin tamamlıyoruz. Salon açıldığında kentimiz yeni bir kültürel etkinliklerin düzenleneceği salona kavuşacaktır" diye konuştu.

Çalışmalar konusunda Başkan Keskin'i kutlayan Vali Kıraç, Kültür Merkezi'nin açılışında da bulunmak istediğini ifade etti.

KIRAÇ ÖYKAM'I DA GEZDİ

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç Birgi'deki programın ardından Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'ni gezdi.

Kültür Bakanlığı "özel müze" statüsüne sahip olan ÖYKAM'da incelemeler yapan Kıraç, müzede bulunan eser ve objeler hakkında Keskin'den bilgi aldı. Müzeler ve kent arşivleri, bir kentin alışkanlıklarını ve kültürünü gelecek kuşaklara bırakabileceği en önemli mekanlar olduğunu vurgulayan Keskin, ÖYKAM'ın restorasyonundaki katkı ve desteğinden dolayı Vali Kıraç'a teşekkür etti.

Keskin, tarihi dokusunun korunması amacıyla önümüzdeki günlerde Ödemiş Belediyesi tarafından hazırlanacak olan projelerin gerçekleşmesi konusunda da valiliğin desteğini istedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir Valisi Kıraç, Ödemiş'te Hayırseverlerce Yaptırılan Okulları Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement